Puut katosivat

Auton jäljet johtivat Yhteishyvän pihalta liiterin ovelle. Kuva EJ

Värtsilän entisessä (uudemmassa) terveystalossa asuva Hannu Ahtilinna ihmettelee, mihin katosivat hänen polttopuunsa. Ahtilinna säilytti puita kunnan teknisen toimiston luvalla Yhteishyvän entisessä saunarakennuksessa, joka on tontin rajalla.

Uunipuita oli 4,5 kuutiota saunan liiteriosassa ja lisäksi hellapuita toisessa huoneessa. ”Koivua, pihlajaa ja raitaa, toissa kesänä tehtyä”, Ahtilinna kertoi. Hän lähti viikonvaihteeksi matkoille ja palattuaan huomasi puitten kadonneen. Hopeanharmaa auto on nähty paikalla viime perjantaina.

Horsmikko ympäröi vanhaa saunarakennusta kesällä. Ainoa polku sinne johti Ahtilinnan pihalta. ”Vaikea kuvitella, että joku olisi erehdyksessä vienyt puut. Varmaan olisi muittenkin paikallisten asukkaiden syytä katsella varastojaan.”

Entiset Yhteishyvän rakennukset puretaan. Työt alkavat parin viikon kuluttua.

Post navigation

9 comments for “Puut katosivat

 1. Värtsissä kerrottiin joskus kuinka majavat olivat
  asialla kun puupino pieneni, näinköhän osaavat
  hakea aivan liiteristä asti…?

  ***
  Viisikymmentä-luvulla esikaupungin rintamamiestontit
  olivat aidattuja. Isä oli kaatanut, karsinut ja
  taaplannut pientä peltotilkkua raivatessaan sopivan kokoisia mäntyjä, joista oli tarkoitus tehdä aita seuraavana kesänä uuden asumuksemme ympärille. Pinot olivat sen verran kaukana, etteivät
  ne näkyneet ikkunoihimme, varsinkaan lumisen talven aikaan.

  Keväällä taapelit olivat haihtuneet kuin sulanut lumi
  taivaan tuuliin. Jäljet johtivat kyllä sylttytehtaalle,
  mutta milläs todistit!

 2. Voi tätä nykyajan elämää- ottiko joku tarpeeseensa. Hyihyi
  MP

 3. Asia on vakava, mutta sallittakoon pieni kevennys.
  Eräs mies kertoi:
  ”Syystalven aamuna ovikello soi. Menin avaamaan oven. Portailla seisoi tuntematon kaveri, joka kysyi: ”Tarvitsetko kuivia koivuhalkoja?” Mietin itsekseni, että minullahan on niitä liiteri täynnä; joten vastasin kysyjälle, että en tarvitse. Kaveri tuijotti minua hetken silmiin ja poistui mitään muuta sanomatta paikalta. Kumma miekkonen.
  Seuraavana aamuna ajattelin lämmittää uunin ja menin liiteriin hakemaan puita. Näin jäljistä, että siellä on joku muukin käynyt. Pahaa aavistaen avasin oven; liiteri oli tyhjä! Puiden katoaminen suututti, mutta itsehän olin juuri edellisenä päivänä vieraalle vakuutellut, että en minä niitä tarvitse.”

  Kaiken energian hinta on tällä hetkellä huima, myös hyvän polttopuun. Viime talvena taso oli n.40-50€ heittomotilta, mutta nyt puhuttaneen jopa 60-80€:n hinnasta. Luulisin, että voro aikoo tehdä puilla bisnestä, ne saattavat kirjaimellisesti olla liian kuumaa kamaa omassa uunissa. Olen joskus kuullut, että metsäautotien varresta olisi täälläkin seudulla polttopuupino kadonnut, mutta liiterit ovat saaneet tähän asti olla rauhassa. Niin tai näin, teko on tuomittava. Jos joku tietoisesti polttaa tällaista varastettua puuta, saisi palaa talo tai sauna yksin tein. Sehän olisi aivan oikein.

 4. Varkaus mikä varkaus! Ehkä puiden ”sosialisoija” vei mielestään/tietämättään kunnan omaisuutta parempaan talteen..? no teon hyväksyttävyyteen se ei vaikuttane..

  Purkutuomion saanut rakennuskokonaisuus kun tunnetusti on tämä alue… nyt vahingon kärsijä yksinen henkilö.

  Toivottavasti ”varas” lukee jutun, tai kuulee asiasta: mitä on tullut tehtyä.. Jos ei palauta puita, toivotaan että omatunto soimaa edes silloin kun lämmittää vohkituilla puilla!

  Onko tarvetta järjestää kyläläisten toimesta Hannulle polttopuiden keräys..? =)

  No onneksi nyt ei ole vielä paukkupakkaset…, ehtii hankkia polttopuuta..

  Puiden vieneen jäljille johtavasta vihjeen antajasta ei luvattu palkkiota… kyläläistenkin ”hivutusta” olisi varmasti tarjolla ilman palkkiotakin.. mikäli syyllinen löytyisi!

  Hyvä että asia tuli julkisuuteen, tiedä vaikka juttu selviäisi tämän Värtsin jutun ansiosta ja sitä kautta levitessään ihmisten puheissa..

  Kannattanee kysyä rakennusten purkufirmalta, Blackwater Oy:stä.. että ovatko käydessään vieneet puut..

 5. Puiden katoamisen mysteeri on saamani tiedon mukaan ratkennut. Kyseisen firman johtaja ei ollut tiennyt Tohmajärven kunnan ja Hannu Ahtilinnan välisestä ”liiteri-hankkeesta”, joten hän oli antanut ohjeen raivata saunaan varastoidut puut pois ennen rakennuksen purkua. Halot palautunevat tämän vuorokauden aikana oikealle omistajalle. ”Inhimillisyys on erehtymistä!”

 6. Onpa omituinen urakkasopimus, kun noin pääsi käymään. Ettei vain lopulta purettaisi Ahtilinnan taloa.

 7. Puut katosivat…ja löytyivät !!Kiitos,tämän verkkolehden sivujen,ja paikallisten ihmisten aktiivisuuden,tähänkin tapaukseen !! Mutta kuten edellä olleessa kommentissa, ”Inhimillisyyys on erehtymistä ”,niin olen samaa mieltä. Itsenikin voisin nähdä,nyt puunhakijan housuissa…ei kiva olo,voin kuvitella! Ja tämä tapaus johtui suurimmalta osin ettei tieto tavoita aina kaikkia,mikä on myös inhimillistä. Mutta,nyt kun asia on ratkennut,ja eikä tarvitse todellakaan syyttää ketään ”varkaaaksi” ! Toivottavasti tämä asia ei saanut liian suuria mittakaavoja,eikä traumoja..ja pistetään tämä niiden ym. joukkoon,joille voidaan porukalla joskus nauraa ja vaikka nostaa malja,että tälläistakin meille ihmisille sattuu !

 8. Loppu hyvin kaikki hyvin. Tänä aamuna lenkillä ohi kävellessäni viimeksi mietin tuota puiden katoamista.
  Sauna näyttäisi istuvan hyvin ent terveystalon miljööseen. Eikö siitä voisi sopia, jättää tontin laitaan muistoksi ja Hannulle puuvarastoksi.
  Olen kerran saunassa kylpenytkin aikoinaan, hyvät löylyt olikin.

 9. Hyvä ajatus jättää sauna purkamatta, sillehän on käyttöä ja näyttää olevan hyvässä kunnossa. Eikä jäisi ihan niin aukeeksi se tontti…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *