Raportti Hellistä

Viimeisiään vetelevän Hellin tarinaa on viime päivinä luonnehdittu julkisuudessa ”flopiksi”, ”surullisen kuuluisaksi” ja ”karmaisevaksi”. Tällaisia johtopäätöksiä on tehty akateemisen tutkimuksen perusteella.

Omat tutkimukseni eivät ole sen tasoisia, mutta käytännön läheisiä ne tällä kertaa ovat. Johtopäätöksiä teen asiakkaan näkökulmasta.

Kyselin lokakuun alussa, milloin olisi mahdollisuus saada aika lääkärin määräämälle vuosittaiselle kontrollikäynnille. Laboratoriovuoron sain kahden viikon kuluttua. Tänään, lähes puolitoista kuukautta myöhemmin, oli sitten lääkärivuoro Kiteen terveyskeskuksessa.

En ole asiantuntija sanomaan, olivatko odotusajat sopivia. Pidentyneet ne ovat vuosi vuodelta. Samaan aikaan tiedustelin, pääsisikö milloin hammaslääkäriin. Siihen osattiin sanoa vain, että parhaillaan ollaan purkamassa toukokuun vuorolistoja. Jos hammasta olisi särkenyt, olisi päässyt pukille heti kohta, mutta minulla hammas muuten vain murenee.

Mieli tuli kuitenkin iloiseksi terveyskeskuksessa käydessä. Se oli lääkäri Seija Hovin ansiota. Hän on niin sympaattinen ihminen, että tällainenkin ärripurri lauhtuu, kun hetken hänen kanssaan tarinoi. Siinä unohtuivat Helliä kohtaan kertyneet kaunat.

Hovi oli muuten ainoa virkalääkäri, joka Hellin aloittaessa pysyi paikallaan Kiteen terveyskeskuksessa. Muut lääkärit luikkivat takaovesta ilmeisesti suurempien ansioitten toivossa kuka minnekin. Kutsumusammattia harjoittaa kuka milläkin tavalla.

6 comments for “Raportti Hellistä

  1. Tutkimuksen voi ladata luettavaksi pdf-muodossa seuraavasta linkistä: http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=2609

    otsikko linkki palveluun ja lataa tiedosta PDF-muodossa.

    Pikalukemalta mielenkiintoista luettavaa eikä niin yksiselitteisiä johtopäätöksiä kuin ehkä kuvitellaan. Kannattaa lukea!

  2. Terveydenhuollon arvausalan oiva raportti oli mitä hellin, silti puuduttava.

  3. Kuulin tuon Ruonansuun Luvttoman lääkärin
    pari viikkoa sitten ja ajattelin etteihän
    sketsi ole enää ajankohtainen.

    Eipä mennyt montakaan päivää kun totuus
    oli taruakin ihmeellisempää.

  4. Kiitos Markukselle Hellin raporttia koskevasta linkistä. Kovin ovat pahoin solmussa Hellin langat ulkopuolisenkin tarkkailijan silmin nähtynä. Tätä ei varmaankaan tavoiteltu. Menikö kaikki alun alkaen harhaan ja miksi meni?
    Tässä olisi nyt todellinen piikkipaikka jollekulle yhteiskunnan vaikuttajapersoonalle kehitellä ratkaisumalli, joka toimisi ja kelpaisi kaikille osapuolille. Tässä tilanteessa ei nyt ainakaan kaivattaisi uutta yhtä sotkuista terveydenhuollon ja sosiaalitoimen järjestelmää.

  5. Paljonhan tuossa tutkimuksessa on porinaa. Jotain myös puuttuu, esimerkiksi hallintoviranomaisten ja lääkärien köydenveto vallasta, mikä aiheutti osaltaan lääkärikatoa ja halvaannutti Hellin toiminnan heti alkuunsa. Taisivat siihen johtavat luottamushenkilötkin osallistua ainakin Kiteellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *