Elvis lähikuvassa

Michael Heatley & Deke Leonard: Elvis, Gummerus 2011.

Elviksen isä osti pojalleen kitaran tupakkalakosta säästämillään rahoilla. Parempaa tuottoa hän ei olisi noille rahoille voinut saada. Kas kun Elvis tienaa vielä manan majoille mentyäänkin vuosittain kymmeniä miljoonia levyistä ja muusta materiaalista, jota amerikkalaisen populaarimusiikin kuninkaasta on kaupattu.

Elvis-kirjassa on kylkiäisenä myös levy staran parhaista rokkibiiseistä. Hommahan alkoi niin, että nuori Elvis meni Sun-studiolle tekemään muutaman dollarin nauhoitusta lahjaksi äidilleen. Mutta levymoguli Sam Phillips oivalsi pojan kyvyt ja kohta lyötiin ensi tahdit menestykselle.

Läpimurtokappaleeksi muodostui That´s allright mama, jonka poika joutui laulamaan väristyksen kanssa tuhansia ja tuhansia kertoja. Itse Elvis ihmetteli hurmosta jonka hänen esiintymisensä sai aikaan ja kummastuneena hän kyseli takahuoneessa: Mitä minä oikein tein? Hänelle vastattiin: Oli se mitä hyvänsä, mene takaisin ja tee se uudestaan. Kas kun rokki tempasi Elviksen sellaiseen menoon, että jotkut tuumivat pojan nielaisseen katuporan.

Kirja on laadittu kuvista, joita tuskin on monta kertaa julkaistu. Homma etenee aina tähden lapsuusvuosista ja ensimmäisistä esiintymisistä ensi levytykseen ja jatkon historiallisiin vaiheisiin. Jossakin vaiheessa Elvistä kosittiin myös elokuviin ja hän itse totesi myöhemmin, että elokuvat ja televisioesiintymiset toivat toki rahaa, mutta etenkin elokuvat olivat ns. b-luokan viihdettä, jonka tekemiseen mestari uhrasi suuren osan nuoruuttaan.

Kirja kertoo myös Elviksen häistä ja siitä, että vaimo Priscilla jumaloi miestään ja välit olivat läheiset vielä eron jälkeenkin. Elvis keräsi ympärilleen ns. mafian ja jotkut tempaukset, kuten talon ostaminen orvolle tytölle, eivät olleet mafian mieleen.

Elvis-fanille tuskin voisi tätä kirjaa parempaa lahjaa ajatella.

 

1 comment for “Elvis lähikuvassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *