Linnoitustöitä

Värtsilässä uskotaan, että Räykynvaaralla sijaitseva juoksuhauta on talvisodan jälkeisiä linnoitustöitä, jotka liittyivät laajempaan Salpalinja -puolustusjärjestelmään. Kaivantoja on myös Kaurilan ja Patsolan välisen tien sekä Selänteen tien varsilla pitkin Patsolan rinteitä.

Tohmajärveläinen Teuvo Eronen kertoo kirjassaan ”Vanhan veteraanin tarinoita” (2010), että talvisodan päättymisen jälkeen suomalaiset tekivät linnoitustöitä uudella rajalla. Tohmajärvelle siirtyi Pioneerikomppania 34, jonka päällikkönä oli Taito Herman Riku Palikko. Pioneerit majoitettiin rajakyliin, mm. Värtsilään.

Pesäkekaivannot eivät olleet yhtenäisiä, vaan niissä oli yleensä pätkä juoksuhautaa, joka johti konekiväärin tai pienemmän aseen ampumapesäkkeeseen. Kaivannot tehtiin kiireessä maaston korkeimmille paikoille. Metsissä pesäkkeistä löytyy vielä jäänteitä, mutta pelloilla kaivaukset ovat peittyneet umpeen.

Varustelut liittyivät Erosen mukaan laajempaan Salpalinjaan. Kesällä 1940 reserviläiset lomautettiin, mutta töitä jatkoivat aluksi nuoret asevelvolliset, pioneerit ja pian myös palkatut työntekijät. Räykynvaaraa ei Erosen kirjassa mainita, mutta Värtsilän pitäjäyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Tiittanen arvioi, että Räykyn juoksuhauta on samalta ajalta peräisin.

Share

3 comments for “Linnoitustöitä

  1. Oli niitä juoksuhautapoteroita Patsolan mäelläkin. Kun vain muistaisi tarkemmin. Ehkä joskus vielä palautuu muistiin. Täytyy jututtaa vaikka velipoikaa ensin.

  2. Niiralan aseman läheisuudessä,vanhan vartion takana olevilla kukkuloilla on myös juoksuhauta kaivantoja.Sieltä löytyi vielä 60-luvulla ruostuneita kypäriä jotka olivat kelpo leikkikaluja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *