Elävä kylä

Kenraalinkylä

Kenraalinkylän maitolaiturilla silloin ennen.

Osa 1/2

Eira Varosen kommentti Myötätuulessa –juttuun 19.10. kello 12.48 kirvoitti allekirjoittaneen ajatuksia. Kun olen miettinyt asiaa, alkoi esiin nousta tämän kirjoituksen otsikko.

Yhtä hyvin kuin omasta kotikylästäni, joka oli Kenraalinkylä, voisi menneitä muistellen kirjoittaa naapurikylästä Kaustajärvestä. Sieltä kulmilta olimme aikanaan lähteneet ja minkä takia, sen muistaa jokainen itse tykönänsä.

Kun kylät hiljenivät ja vuosien aikana pellot metsittyivät, alkoivat mielistä hälvetä elävät kylämme. Kun siellä tuli kesäisin käytyä, voi vain enimmäkseen seurata metsän kasvua. Muutamassa talossa enää asuttiin.

Mutta kesällä 2009 oli tapahtuma, joka avasi jo hälvenneitä muistoja: kylämme koululla oli entisten oppilaiden muistelopäivä. Siitä vieläkin kiitos tapahtuman järjestäneille koulun entisille oppilaille Veli Mantsiselle, Kalervo Jaatiselle, Ilmari Majoiselle ja opettajana olleelle Seppo Pusalle. Tapahtumaan oli saapunut suuri joukko osallistujia. Nuorempien kanssa ei oltu koskaan tavattukaan.

Sen jälkeen alkoi kylämme avautua muistoissa, talot, ihmiset ja tapahtumat löytää paikkansa!

Elämä kylissämme oli puutteellista. Sitä pahensivat käydyt sotavuodet. Jokainen joutui vointinsa mukaan osallistumaan työntekoon jokapäiväisen toimeentulon eteen. Vielä iltamyöhään öljytuikkujen valossa riitti askareita. Silti löytyi välillä aikaa harrastuksiin ja kyläyhteisön asioihin. Kylissämme oli hyvä henki ja naapurisopu. Aina löytyi apua sitä tarvitsevalle.

Jatkuu…

Ensio

 

 

9 comments for “Elävä kylä

  1. Hyvä kertomus.
    Erityisen mielissäni olen maitolaiturin kuvasta, joka esittää Värtsilässä paljon käytettyä laiturityyppiä. Juuri sitä oikeaa. Toisaalla olivat toisenlaisia, avoimempia. Siis laiturit.

  2. Tarkennan vielä maitolaiturikuvausta sen verran, että tuo Kenraalinkylän laituri näyttää olevan pienen maapenkereen päällä. Yleisemmin laiturit sijaitsivat tasamaalla, jopa ojan päällä, joten perustukset olivat hieman kuvassa näkyviä korkeampien perustustolppien varassa.

  3. Maitolaitureita sanottiin
    ”Kekkosen kangaspuiksi”.

    Ensio, olisiko sinulla mielikuvia myös
    rajantakaisesta Kaustajärvestä ennen kuin
    siirryitte sodan jälkeen Kenraalinkylään?

  4. Hei!
    Olen syntynyt Kenraalinkylässä ja muuttanut pois 1970.
    Kovasti kiinnostaisi henkilöt, jotka seisovat maitolaiturilla.
    Kylän pojat yleensä tapasi toisensa samalla maitolaiturilla.

    Reino Oskar Kakkonen

  5. Johannes. Kotikylämme oli Kenraalinkylä, mutta olimme evakossa
    -41

  6. Hei Reino!
    Tuttu on maitolaituri, minuakin kiinnostaisi tietää ketä nämä henkilöt ovat.
    Arvauksen pulelle menee. Olisko keskimmäinen Immosen Aila ja vasemmalla Myllerin tyttöjä.
    Jään odottamaan jos Ensiolla olisi parempaa tietoa?

  7. Ensio varmaan tietää kuvanoton ajankohdankin.
    Itse arvelen kamppeiden ja kampausten perusteella 60-luvun alkua?

  8. Äitini, Väänäsen Raija tunnisti laiturilla olevat henkilöt. Keskellä on Immosen Aila (kuten Marjatta tunnistikin), vasemmalla Eerikäisen Pirkko (Myllerin Saimin tytär edellisestä avioliitosta) ja oikealla Kakkosen Elvi. Ajankohtakin on 60-luvun alkupuolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *