Moto Mimmi ja muut

Martti Kotiranta (oik.) tuotti ja sanoitti levyn, Juhani Lindsberg oli yksi säveltäjistä ja laulajista.

Viime kesänä näki päivänvalon Metsämiehen savotat –niminen levy, joka äänitettiin Tohmajärvellä. Tuottajana ja sanoittajana oli Martti Kotiranta, tohmajärveläinen metsäalan ammattilainen. Värtsiläislähtöinen Ensio Immonen on säveltänyt kolme laulua.

Levyn 12 laulusta osa kertoo ajasta, jolloin pokasaha lauloi ja justeeri soi. Eipä aikaakaan, kun päästään savotalle, jossa kannotkin ovat herkkua firmoille. Motomies Vepsäläinen hakkaa ja konesaha laulaa vaan, oli puu sula tahi jäinen.

Vaikka ajat ovat muuttuneet, on yksi säilynyt ennallaan: nainen metsässä ja metsämiehen ajatuksissa. Eräässä kappaleessa muistellaan uittosavottaa, jossa Annikki nauroi ja keinutti lanteitaan. Marja – metsien nainen – uutteroi rakkaudenkin palstoilla. Moto Mimmi on yhä pysynyt metsän neitona suloisimpana. Ja kun on pakkaspäivä, metsuri unelmoi aurinkorannoista.

”Housut kastui, mitäpä tuosta, antaa vain tukin virrassa juosta”, runoilee Kotiranta. ”Saha laulaa ja paistaa kuu.”

Kutsusta syntyisin olevalla Kotirannalla riittää metsäalan tuntemusta. Ensimmäisen palkkansa hän sai savotasta 13-vuotiaana ja puoli vuosisataa myöhemmin hän jäi eläkkeelle metsähoitoyhdistyksen neuvojana.

Kerran takavuosina hän istui yhden päivän motovehkeen kopissa. ”Yksinäisen tuntuista siellä oli.” Vaan eipä mitään, sinä päivänä syntyi ajatus metsätyöperinteen tallentamisesta musiikin keinoin.

Monta vuotta siihen meni ja porukkaa tarvittiin melkoisesti. Kotirannan sanoituksia sävelsivät Aulis Hämäläinen, Vesa Honkanen, Ensio Immonen, Juhani Lindsberg ja Topi Hartikainen. Sovituksista huolehti etupäässä Timo Hacklin. Laulajiksi saatiin Eki Jantunen, Erkki Räsänen, Vesa Honkanen, Kari Kuronen, Juhani Lindsberg ja Aulis Hämäläinen.

Savotassa soittivat Timo Hacklin harmonikka, Pertti Feller kitara, Tuomo Makkonen rummut, Katri Tolvanen viulu, Sirpa Hyvönen huilu, Marjo Vattulainen klarinetti, Jukka Tahvanainen ja Kari Uuksulainen basso, Pentti Ojajärvi mandoliini, Jorma Matikainen ja Topi Hartikainen kitara sekä Aulis Hämäläinen koskettimet.

Kyseessä oli Leader-hanke, jonka kautta mukana olivat Värtsilän pitäjäyhdistys sekä Keski-Karjalan Jetina.

4 comments for “Moto Mimmi ja muut

  1. Tämä levy on tärkeästä perinteestä kertova. Tässä muodossa se on helppo esittää esim. jälkipolville, vaikka he eivät itse musiikkityylistä välittäisikään. Itse olen levyä soittanut 12-vuotiaalle lapselleni tärkeimpien kappaleiden osalta ja kertonut metsätöiden muuttumisesta.

  2. Mistähän tuota levyä sais? Kuulin, että ois myytävänä Värtsilän Kylätalon infossa?

  3. Kylätalolta löytyy. Toimitukset myös postitse, jos paikanpäälle ei pääse.

  4. 15 euroa kipale. Tehdäänkö kaupat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *