Värtsilästä Viipuriin

Kauko Röyhkä/Juha Metso: Rajantakainen Karjala, Johnny Kniga 2011.

Kirjailija Röyhkä ja valokuvaaja Metso aloittavat matkansa Värtsilästä ja saapuvat Pien-Pisin (Oksa) maisemiin. Pisistä löytyisi kuvaajallekin maalauksellisia maisemia ja siistejä puutarhoja, mutta tämäpä herkuttelee puolialastomilla uimareilla jos toki karjalaismummoilla, joiden parissa pääsevät kaverukset ensi kertaa rajantakaisen karjalaisuuden juurille.

Valentina Stepanova, Anni Kirjanova ja Natasha Petrovna pistävät parastaan, etenkin Anni, joka on sodan aikana ollut suomalaisten miehittäjien pitämässä koulussa. Toki pitää saunoakin perinteisen karjalaisen kaavan mukaan.

Sortavalasta ei ole paljon kaunista sanottavaa: ”Sortavala on suomalaisen seksiturismin ja erityisesti pedofiilien paratiisi. Siellä voi nähdä 12-vuotiaan tytön vaihtamassa kielisuudelmia vanhan suomalaisukon kanssa…sittemmin pedofiilitoiminta on siirtynyt suljettujen ovien taakse.”

Matka jatkuu ja kuvaajan linssiin tarttuvat mieluusti seksistiset tai surkuhupaisat näkymät, nuoret, rintavat naiset tai vanhat ja rupsahtaneet mummut, jotka elostelevat lihavien kumppaneidensa kanssa. Jossakin on kuorma-auto lytännyt henkilöauton ja jäänyt tien varteen, joskus on saatu kommunistijohtaja Kirovin muistomerkki liputettuna kameraan, Karjalan kannakselta löytyy puliukko kasseineen ja rehevä kassi-alma uimarannalla vähissä pukeissa.

Röyhkä on mukaillut tekstiä aina Solzenitsynistä Ilmari Susiluotoon ja Pentti H. Tikkasesta Martti Haavioon. Kokonaisuus puhuu puolestaan ja välittää kuvaa rajantakaisen Karjalan ränsistyneestä kulttuurista ja kulttuurimaisemasta, ihmisistä, jotka ovat enemmän heikoissa kantimissa kuin hyvin toimeentulevia, mutta tämänhän moni jo tietääkin.

Kirjan tekijät lähtevät liikkeelle Värtsilän kautta ja päätyvät Viipuriin. Jatkoakin kirjalle on kuulemma luvassa.

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *