Hohoi, Vesikunta

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ympäristönhoitopäällikkö Jukka Savolainen arvioi torstaina, että Värtsilän Vesikunnan olisi syytä tarkistaa Kukkolammen rannalla olevien vesilaitteiden kunto.

Lammen vesi on ainakin puoli metriä alempana ajankohdan normaalia tasoa. Savolainen oli ensin taipuvainen uskomaan, että syynä ovat luonnonolot eli kesän kuivuus ja talven lumien haihtuminen ilmaan. Vesipinnat ovat kautta Pohjois-Karjalan alhaalla.

Käynti vaaran juurella sai kuitenkin asiantuntijan toisiin aatoksiin, sillä veden havaittiin solisevan vilkkaasti Kukkolammelta päin tulevassa purosessa.  Lähtöuoma ylhäällä on kuivillaan.

Kukkolammesta tuli aikaisemmin Värtsilän laaksoon vesi omalla paineellaan. Tsernobylin jälkimainingeissa siirryttiin kuitenkin pohjavedenottamoon. Vedenottamon laitteet ja putket ovat lammen etelärannalla edelleen paikoillaan. Veden vuotaminen niitten kautta on eräs mahdollisuus, joka kannattaisi tarkistaa.

PS. Sen verran tutkivaa journalistia minussa vielä on, että kävin myöhemmin maastossa katselemassa, mistä metsänreunan puro sai alkunsa. Joensuun herralla oli läpsikkäät jalassa, en uskaltanut edes ehottaa kontteikkoon  menoa.

Virkeästi puronen virtasi rinnettä alas, kallion kielekkeillä ihan pikku koskena ryöpyten. Puolivälissä rinnettä näkyi, että vesi tuli suihkuna entisen vesijohtolaatikon saumoista. Mitä ylemmäksi meni, sitä kuivemmaksi muuttui puron uoma. Korvakuulon perusteella vesi tuli putkea pitkin että rolina kävi.

Maatiaisjärkeni mukaan Kukkolammen vesi pääsee jostain syystä vesiputkeen ja huilaa sitä pitkin alas laaksoon. Asiantuntijat saattavat tietysti löytää jonkin muun selityksen.

Vaan loppuuhan se itsestään lammen vedenpinnan aleneminen, kun vedenottoputken pää tulee näkyviin. Miten syvällä lienee lammessa?

Tällainen suihku löytyi rinteen puolivälistä. Kuva EJ

2 comments for “Hohoi, Vesikunta

  1. Jos Kukkolammen vedenpinnan laskeminen saadaan aisoihin, voimme kiittää siitä Hemppa Turusta, joka tarttui toimeen ja hälytti paikalle ely-keskuksen. Hän tiedotti tilanteesta myös kunnalle ja vesikunnalle.

  2. Sulut on Kukkolammen puolelta laitettu kiinni, joten asian pitäisi olla kunnossa. Tilannetta seurataan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *