Valmistautumista sotaan

Patsolasta Kaurilaan menevä tie ylittää Jänisjoen Patsolankosken kohdalla. Siinä olevan sillan silta-arkkujen viereen oli kaivettu montut sillan miinoitusta ja räjäyttämistä varten. Kaivannot olivat käyttövalmiina koko jatkosodan ajan, ne suojattiin lankusta rakennetuilla kansilla.

Näin kirjoittaa Teuvo Eronen kirjassaan ”Vanhan veteraanin tarinoita” 2010. Hän kertoo, että sillan molemmilla puolilla oli myös ampumapesäkkeitä. Kaurilan puolella oli pesäkkeitä aina Jänisjoen pyörteestä Tyränpyörästä alkaen tien molemmin puolin. Patsolan puolella oli pesäkerivi heti joen vierellä ja toinen hieman ylempänä ennen peltoja.

Tien sivussa oli pesäkkeitä molemmilla puolilla ja jatkui mäelle Matikaiseen  ja siitä edelleen kirkolle saakka. Niitä oli myös Selänteentien varressa.

Patsolan rinteeseen pioneerit ja sotilaat kaivoivat tien yläpuolelle Reijosen ja urheilutalon välille juoksuhautojen ja ampumapesäkkeiden lähes yhtenäisen ketjun. Ylempänä mäkeä kaivantoja oli myös tien toisella puolella, samoin mäelle haarautuvien molempien teiden varsilla.

Värtsilässä olleista miinakentistä Eronen ei ollut löytänyt tietoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *