Lätkäfaneille

Lätkätietoutta
Visailua lätkäexperteille
Suomesta NHL-jäille

Jukka Vuorio: Lätkävisa 2012, Tammi 2012

Milloin JYP saavutti ensimmäisen liigamestaruutensa?
Kuinka monta kertaa Yhdysvallat on voittanut jääkiekon mm:n?
Kuinka monet mm-kisat Matti ”Mölli” Keinonen pelasi?
Kuinka monta SM-kultaa Vellu Ketola on voittanut?

Kuva: Tammi.

Näyttää siltä, että kyseinen visailukirja on tarkoitettu melkoisille jääkiekon tietäjille. Itse haksahdin kaikkiin kysymyksiin, joita valitsin kirjasta. Mutta todellinen pro-asiantuntija kyllä tietysti selvittää suurimman osan näistä, onhan kysymyksessä suomalaisille niin rakas peli, jota seurataan parhaillaankin silmä kovana televisioruuduista.

Jääkiekossa syntyy sankareita ja legendoja. Jokaisella jääkiekkoa seuraavalla on omat sankarinsa. Itse muistan Matti ”Mölli” Keinosen pyörähdykset kaukalon päädyssä, joissa ei edes Venäjän maineikas punakone pysynyt mukana.

Kirjassa on kysymyksiä, joita ei ole jaoteltu helpompiin ja vaikeampiin. Niinpä perhepiirissä on syytä valita nuorelle väelle kysymykset erikseen ja kuusikymppisille ja vanhemmille, jotka seurailivat esim. järkälemäisen maajoukkuepuolustajan, Lalli Partisen taklauksia, voi esittää oman ikäluokan materiaalia. Mukana on onneksi myös ABC-vaihtoehdoilla varustettuja kysymyksiä ja totta vai ei- knoppeja. Myös anagrammeja on tarjolla niistä kiinnostuneille.

Muistuu mieleen television alkuvuosilta, kun tv-laitteen omistavat taloudet olivat järjestäneet kotikatsomoita, joihin naapuruston väki tuli seurailemaan kisoja. Suomi oli siihen aikaan altavastaajana esim. Venäjälle ja olisin suonut innokkaalle jääkiekon seuraajalle, isäukolleni, ilon maailmanmestaruudesta.

2 comments for “Lätkäfaneille

 1. Kuinkahan monta tietokilpailua tyttären
  pojat ovatkaan pitäneet miehelleni ja
  minulle. Kysymykset ovat viime vuosina
  koskeneet pääasiassa jalkapalloa tai lätkää.
  Kerran satuin arvaamaan melkein kaikki
  Raipe Helmistä koskevat a,b,c -vaihtoehdot
  oikein. Kyllä siinä mummin pisteet kohosivat
  poikien silmissä.
  *
  Eipä silti, tietovisojemme alkuvuosina kuopus,
  silloin noin 4 v, kysyi että ”Jos noosu ja
  tiikeli tappelis, niin kumpi voittais?”
  Tähän norsu-tiikeri otteluun en osaisi vastata vieläkään.

 2. Vielä -70 luvulla Suomi otti säännöllisesti pataan Neuvostoliitolta lätkässä.Liiton johto oli kyllästynyt tähän ja päätti palkata ennen erästä N-liitto peliä psykiatrin psyykkaamaan pelaajia.
  Pukukoppi pimennettiin ja pelaajat makasivat lattialla jalat nostettuna penkille.Kallonkuristaja puhui rentouttavasti ja pelaajien itseluottamusta kohottavasti.Kun sessio oli ohi pimeässä kopissa oli aivan hiljaista.
  Hiljaisuuden katkaisi joukkueen kapteeni Hexi R:n viiltävä kommentti.V…u,voittaa ne kumminkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *