Venäläiset ostavat

Venäläisten määrä on lisääntynyt Itähuolinnassa Niiralassa. Kuva EJ

Ulkomaalaisten taxfree-ostosten arvo oli noin 200 miljoonaa euroa tammi-lokakuussa, missä oli nousua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan 41 prosenttia. Venäläisten osuus oli 88,6 prosenttia.

Helsingin ja Lappeenrannan yhteenlaskettu osuus kokonaismyynnistä oli 62,1 prosenttia. Imatra, Kotka, Joensuu ja Vantaa olivat seuraavilla sijoilla 4-6 prosentin markkinaosuuksilla eli kymmenkunta miljoonaa euroa kukin.

Luvuista kertoi Ilta-Sanomat.

38 comments for “Venäläiset ostavat

 1. Venäläiset tulevat, oletteko valmiita Niirala, Tohmajärvi ja Keski-Karjala?

 2. Kaksinkertaistuu lähivuosina toteutuvan viisumivapauden myötä.

 3. Niiralaan täytyy saada pian palvelutarjontaa lisää.Kunnan delekaatio Tokmannin omistajan puheille.Juuri tämäntyyppiset liikkeet menestyvät kaakkoisrajalla.

 4. Just niin Jore. Tavaraa pitää olla paljon määrällisesti, eikä se saa olla kallista! Kun on paljon tarjolla, se myy itse itsensä; vähistä valikoimista ei viitsi mitään ottaa. Ihminenhän on semmonen
  kapistus, että kaikkea pitää saada vaikka ei tarviskaan ja vaikka ei yhtään tiedä, mitä sillä tuotteella tehdään!
  Pitääkin oikein olla kiitollinen yläpihan Antille siitä, että itse en halua käydä shoppailemassa missään! Ja silti törkyä tuntuu olevan liian kanssa.. Mutta oikeasti, kyllä se elävöittäis Värtsilänkin raittia jos siellä olis joku Tuurin kyläkaupan pienoismalli!

 5. Niitä muotitietoisia venäläisnaisia ei sovi unohtaa palvelutarjonnassa. Niillähän on aivan oma muotinsa, joka ei aina
  mene yksiin suomalaisen kanssa. Jostain luin,että menevät jo ostoksille Ruotsiin, kun Suomen taso ei riitä.

  Sekin Joensuun Linnunlahdelle kaavailtu kylpylähanke taisi hautautua jonnekin, ei ole mitään kuulunut. Tasokas kylpylä varmaan menestyisi, mutta maksaahan se maltaita.

  Maakuntaliittoa kannattaisi nyt kovistella, kyllä rahoitusta
  löytyy! Pohjois- Karjalaiset kansanedustajat eivät ole liioin
  korvaansa lotkauttaneet näiden alueiden kehittämisen puolesta.

 6. Muotitietoisille venäläisille naisille voisi järjestää muodin teemapäivän tms. Niiralaan. Esim. muotinäytöksiä nonstoppina pitkin päivää ym. oheistuotteineen ja tapahtumineen. Itähuolinnan tilat käynevät pieniksi tälläisen järjestämiseen…

  Vaatetusalan yrityksiä löytyy Pohjois-Karjalasta, niitä erikseen tässä ketään mainitsematta, joilla muotikin hallussa.

  Niiralasta rajan yli tultuaan matkailijat leviävät kuka minnekkin, kunnes palatessaan Niiralan kautta, kulkevat jälleen ohitsemme… Tässä olisi oiva paikka tarjota ja esitellä alueellamme olevia palveluja. Pitäisi olla vain palveluja ja myytävää tarjolla..

  Melkoinen asiakasvirta pitkin päivää mm. Itähuolinnassa hakemassa taxfree palautuksia…

  Olisi kiva tietää mitä vievät mennessään takaisin Venäjälle? Mitä ostavat.. jotain sellaista varmasti mitä ei saa Niiralasta, eikä ehkä Tohmajärveltäkään… Olisikohan tästä saatavissa mitään tietoa..tilastoja.. vai onko liikesalaisuus..?

  Onko kellään Kakkosen tai Keskisen yhteystietoja… (kutsuttaisiin miehet tutustumaan) vai löytyisikö alueeltamme.. idearikas, ja ehkä varakas riskinottaja ja investoija..

  Itärajalla (kaakkois-suomessa).. lähinnä Imatran/Lappeenrannan ja Kouvolan alueella tehdään suuria investointeja mm. kauppakeskuksiin ja.. toki tieverkostoon.. Taitaa olla kohta moottoritie Lappeenrannasta saakka Imatralle valmis… niin ja suunta pohjoiseen… meitä päin, tai toisinpäin! =)

 7. Kai ne sieltä Tokmannin ”konttorilta” Kakkosen Kyöstin yhteystiedot läytyy, Kyöstihän on Kiihtelyksen poikia. Keskisen isäntää ei ehkä kannata sinne houkutella, ei tuu, on pohojalaanen.
  Ainakin takavuosina venäläiset ostivat kodinkoneita, huonekaluja ja muuta sisustustavaraa, työkaluja, urheilutarvikkeita. Vaatetta
  tietysti kanssa. Myös elintarvikkeita. Mutta tilanne lienee muuttunut, koska kyllä noita kaikkia saa jo ostaa Venäjältä. Enkä kyllä tiedä, mitkä ovat tullin säännökset määristä nykyisin.

 8. Vaatekauppojen kassajonoissa olen venäläisiä nähnyt täällä
  runsain joukoin, samoin auton varaosaliikkeessä.

  Venäläisnaiset tilaavat täällä vaatteita tuttujensa välityksellä
  myös postimyyntifirmoista.

 9. Lisään tähän vielä, jos nimiä saa mainita, että Oy Hong Kong Import Ltd:lla ei ole vielä edustusta Pohjois- Karjalassa. Olisikohan heillä kiinnostusta laajentaa tänne?

  Pörssiyhtiö CapMan- konserni omistaa kai osake-enemmistön Tokmannista.Löytyvät yhteystiedot netistä.

  Siinä on vähän epäloogisuutta, jos Tokman avaisi liikkeen Värtsilässä ja ko. myynti olisi pois Joensuun liikkeeltä?

  Onhan täällä vielä Laakkosten liikemissukukin, jospa sieltä?

 10. Onko Niiralaan suuntautuvan tien suunnitelmat ja Niiralassa jo olevat yritykset sovitettu yhteen toimivaksi kokonaisuudeksi? En tunne asiaa, mutta pidän kysymystä tärkeänä. Ierikka

 11. Sen kummemmin tähän kommentoimatta, jotain tiedän näistä yhteyksistä ja syistäkin kun olin toiminut ja kehittänyt yhtä paikallista yritystä Niiralassa lähes 18 vuotta! Nythän Niiralassa olis myös kunnalla maata jos vain…

 12. En tunne noita tiesuunnitelmia. Sen vain tiedän, että jos aletaan tapella siitä, kenen pihan kautta uusi valtatie ysi kulkee tai ei kulje, sitä saadaan odottaa muutama vuosikymmen.

 13. Venäläisten ostoslistalla ovat myös veneet ja perämoottorit,
  joita myydään käsittääkseni melko hyvin sinne.

 14. Mahdollinen uusi tie jättää nyt Niiralassa olevat, kaikki liikerakennukset auttamatta sivuun

 15. Tuskin on tarkoituskaan, että valtatiet kulkevat liikekeskusten läpi. Ei se olisi turvallistakaan. Jotenkin muuten niiden saavutettavuus ja näkyvyys on hoidettava, luulisin. Kaavassa tämä asia olisi ilman muuta huomioitava. Sama se koskee Kemietäkin.

 16. Pohojanmaalainen ketju Halpa-halli pitäs houkutella sinne itärajalle. Hinnat halvat, tavaraa ja tuotevalikoimaa todella paljon ja esim. vaatteet paljon laadukkaampia kuin tokmanni-konsernilla. Itseni mielestä huomattavasti mielekkäämpi liike asioida kuin yksikään tokmanni-konsernin myymälä on ollut.

  Lähin myymälä itävinkkelistä katottuna lie tällä hetkellä Iisalmessa..?

 17. Eero-Matin kommenttia pitäisi tutkia, ettei jälestä päin harmita. Ierikka

 18. Se kaavaluonnos jonka minä olen nähnyt vei uuden tielinjauksen rajavartioston takaa nykyiselle raja-asemalle.Eli kuten Eero-Matti totesi nykyiset liikkeet jäisivät uudelta tieltä syrjää.Eikö kunta ole käynyt selvittämässä asukkaille Niiralan kaava vaihtoehtoja?Nyt on kansalaisaktiivisuuden aika.Onko värtsiläiset valtuutetut ajan tasalla?

 19. Niiralan osakaavassa uusi tielinjaus on todella piirretty kiertämään nykyinen liikekeskus. Vastustin viime vaalikaudella linjausta Tohmajärven valtuustossa, mutta sain vain hymähtelyä ja nauruakin osakseni. Raskaan liikentee eriyttäminen kuulemma vaatii EU:n vaatimuksesta uuden linjauksen. No, enpä usko, että valtiolla riittää rahaa uuden tien rakentamiseen vähään aikaan, mutta peikkonahan tuo uusi linjaus on kehittämistoimille. Olisin tarkistanut pöytäkirjasta, mutta eipä sitä netistä enää löytynyt, mutta joka tapauksessa asiasta käytiin keskustelua ja lopuksi enemmistö hyväksyi linjauksen.

 20. Ei tosiaankaan ole uusijuttu tuo tienlinjaus. Asia on ollut esillä monissa palavereissa ja kokouksissa, niinkuin Markus muistaa.Sitä pitää toivoa että rahaa ei olisi muutamaan vuoteen uuden rakentamiseen, olisi vain entisen korjaamiseen.Mutta tarkemmin ajatellen ilmeisesti naapurilla olisi suurempi kiire.

 21. Tien linjaus Joensuusta Reijolan ohi vei varmaan parikymmentä vuotta. Reijolaa ei voinut oikein mitenkään kehittää eikä rakentaa koska tien sijainnista ei ollut varmuutta.

 22. Sama kohtalo on Niiralalla, jos uutta tietä ei pikimmiten saada. Ei se uusi linjaus kaukana liikekeskuksesta ole. Liikekeskus pitäisi saada jotenkin muuten vetovoimaiseksi, turvalliseksi ja viihtyisäksi kuin rakentamalla valtatie sen läpi. Sellaiseen tuskin nykyisin suostuvat, suuntaus on pikemmin toisenlainen. Niiralan uusi, valmisteilla oleva kaava on monessa suhteessa avainasemassa tulevaisuuden suhteen. Sen tekemistä kannattaa yrittäjien ja luottamushenkilöitten sekä edunvalvojien seurata tarkasti ja sanoa oma mielipiteensä.

 23. Näitä halpamarketteja on Kemiessäkin muutama, hyvin ovat tainneet asiakkaat löytää.

  Näkisin että yksi, riittävän suuri yksikkö Niiralassa olisi sellainen jolla olisi imua. Tämän suuren katon alle sitten sopisi yhden-kahden isomman ”ketjuliikkeen” oheen meikäläisten kaltaisia pikkupajoja. Yksi suuri, kaupallisesti menestyvä vetovoimainen yksikkö synnyttää sitten myös lähiympäristöön lisää rakentamista ja palveluja, näin myös työpaikkoja.

 24. Olisiko uuden tien varrelle löydettävä jonkinlainen houkutuslintu, joka viettelisi ostajat kaupoille, muutaman sadan (?) metrin päähän? Sillä tavalla rekat painuisivat rajalle ja ostajat/kahvittelijat/ruokailijat parkkipaikoille? Kyselenpähän vain. Ierikka

 25. Juuri noin se uusi liikekeskus on rakennettava. Riittävän suuri
  jo alun alkaen omiin ja naapurin tarpeisiin. ”Houkutuslintu” eli
  komeat logot tienvarteen. Näillä kylillä sana kiertää ja ihmiset
  osaavat tulla sinne.

  Jos ajatellaan Joensuun Prismaa, sen sijainti on sellainen, että
  autolla mennään pitkistäkin matkoista.

 26. Tuntuu, että noita samoja ideoita on jo aikaa sitten tuotu esiin,
  mutta ei ole tärpännyt. On pidetty yhteyksiä moniin ns.rikkaisiin ihmisiin ja liikemiehiin.
  Venäläiset, Kakkoset, Laakkoset, Tuurit ym.
  Oiskohan niin kuin pankkiautomattiasiassa, että meitä täällä ja tuollakin on liian vähän. Todella toivon minäkin,vilkkaampaa Niiralaan.Ensin muut asiat kuntoon- voi olla, että olen väärässä. Ei niitä kylpylöitäkään voi joka oksalle rakentaa.
  Pimein terv. Pusa Mirja

 27. Isot tiet ovat mukavia. Niitä myöten pääsee helposti ja nopeasti, niinkuin nykyisin täytyy kaiken tapahtua ainakin mainosten mukaan. Itsentänikin olen huomannut. Kun ennen ajelin Helsinkiin niin tie meni Heinolan läpi. Silloin oli mukava käydä Heinolan lintutalolla katselemassa lintuja. Ohitustien valmistuttua ei ole tullut käydyksi Heinolassa kertaakaan. Hieno tie vie Mikkelin ohi. En ole käynyt Mikkelissä kuin ehkä kerran tai pari teatterissa ja viime pyhänä Päämajamuseossa. Ja ihan vasiten. Kun olen tullut Värtsilään niin olen joutunut tulemaan Joensuun läpi, mutta nyt kun ohitustie alkaa olla valmis ei tarvitse käydä Joensuussakaan. Ohitustie vie ohi. On se uskottava. Kun aikanaan Värtsiläänkin saadaan hyvä tie niin pelkään pahoin, että siitä tulee ”ohitustie” ja vie suoraan vaikkapa Kolin kylpylöille

 28. Kolinkin ohi menee ohitustie, aika kaukaakin kaartaa, mutta sinnepä vain änkeävät.

  Kunhan viisumivapaus tulee ja ”tavallinen” kansa pääsee rajan takaa liikkeelle, saattaa olla, että heille riittävät tavanomaisemmat palvelut Niiralassa päivittäisillä pistäytymisreissuilla. Ja yleensäkin kaikki on kiinni siitä, mitä vetovoimaista sinne saadaan. Ehkä se on muuta kuin suuria supermarketteja. Niitä he alkavat nähdä omassa maassaan.

 29. Tuo on tietysti totta, että me suomalaiset olemme ymmärtäneet
  ohitustien ihan kirjaimellisesti. Värtsilä ei ole vielä liian
  suuri city.Venäläiset tulevat tänne usein ostosmatkoille, joten
  hyvällä suunnitelulla ja hyvällä tuotevalikoimalla uskoisin venäläisten pysähtyvän myös Värtsilään ostoksille.

  Yksi tasokas kylpylä täällä jossain kylällä menisi. Juuri
  venäläiset ajavat nyt ohi vaikkapa Kuopion suunnalla olevaan
  Fontanellaan, siellä on vesimaailma.

  Se verovappaa- alue olisi kyllä varsinainen piristysruiske sille
  alueelle. Venäjällä on vastaava jossain Kiinan rajalla, miksi
  ei siis täällä? Tai pelkästään Suomen puolella? Sellaisen toteuttamiseen tarvittaisiin näitä meidän päättäviä tahoja
  paneutumaan asiaan. Kehittämistä tarvitaan joka tapauksessa, jos
  näitä kyliä aiotaan pitää elinvoimaisina.

 30. Lisäys vielä tuohon edelliseen. Tässä naapurissani oli viime
  talvena venäläisturisteja lomalla. He pakastivat ja veivät Moskovaan kaikki mateet, jotka tuo isäntä ehti verkoilla pyydystää. Ihmetteli isäntä sitä määrää!

 31. Juuripa tällainen ”matikkahomma” olisi sitä puolta, jota toivoisi täällä päin kehitettävän. Sellaisessa kotikutoisessa olisi Värtsilässä mahdollisuuksia, miksi matkia muita. Eivät kaikki turistit ole samasta muotista,marketeissa ja kylpylöissä ryntäilevää kansaa. Maksaisivat he varmaan muunkinlaisista elämyksistä.

 32. Rajan molemmin puolin on ökyrahakkaita ja on köyhiä. Sitten on paljon siltä väliltä. Aika usein näkee Joensuussa mm Tokmannin pihassa venäläisen linja-auton josta purkautuu kauppaan ihan tavallisen näköisiä ihmisiä. Ihan tavallisissa, siisteissä vaatteissa. Ihan tavallisille ostoksille. Joskus tarkastavat välillä rahansa, riittääkö johonkin tavaraan vai ei. Ihan niinkuin mekin. Luultavasti näille busseille kelpaisi parkkipaikaksi vaikkapa Värtsilä, jos siellä olisi tavallista ostettavaa.

 33. Ootko Karoliina IHAN tosissas? Siel menee hermot..

 34. No en kai tosissani luule että tänne tulisivat, mutta kyllä se paras vastaus tuohon houkutuslintuun on…tulisivat niin venäjältä kuin suomestakin.
  Mulla menee ostospaikoissa hermot aina, parhaani mukaan niitä välttelen, mutta ennen menen Ikeaan kuin vaikkapa Tuuriin tai Ideaparkkiin:)

 35. Joo, minä olen käynyt Tuurin ”pihalla” kerran ohikulkumatkalla, satoi vettä, joten en viitsinyt nousta autosta. Ja kerran yhdessä
  Ikeassa, juoksin läpi, ainoa mitä halusin löytää, oli ulko-ovi.
  Ideaparkista ei mitään havaintoa. Mutta kyllä joku ”kauppakeskus”
  mahtuisi Niirala-Värtsilä seutuville. Ja sinne Hesen tms tilalle
  joku sultsina-baari.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *