Terveyssisar

Nimimerkki Johanneksen eilisessä kirjoituksessa mainittiin terveyssisar Helmi Airaksinen. Saman nimen olen kuullut lukuisia kertoja Värtsilässä ihmisten kanssa keskustellessa.

Airaksinen (1898-1961) teki pääosan elämäntyöstään Värtsilässä. Hän toimi täällä useita vuosia jo ennen sotia terveyssisarena ja evakoitten keskuudessa hänet muistetaan työstään ihmisten hyväksi. Sotilassairaalassakin hän toimi sota-aikana. Sen jälkeen hän oli muutaman vuoden synnyinkunnassaan Enossa, mutta palasi Värtsilään, jossa oli terveyssisarena eläkkeelle siirtymiseensä eli vuoteen 1958 saakka.

Kunnanvaltuustoon ja kirkkovaltuustoon hän täällä kuului, oli mukana SPR:n, Mannerheimliiton ja sotainvalidien toiminnassa sekä useissa lautakunnissa. ”Hänen palvelualttiutensa ja syvä uskonnollinen vakaumuksensa kulkivat käsi kädessä hänen hoivatessa niin sairaita kuin terveitä”, luonnehtii eräs lehtikirjoitus Airaksista. Lahjakkaana sanankäyttäjänä ja huumorintajuisena ihmisenä hänet mainitaan.

Airaksinen valmistui sairaanhoitajaksi Sortavalassa ja täydensi opintoja terveyssisareksi. Ulkomaanmatkat Egyptiin ja Palestiinaan asti kartuttivat tietoja. Hänet muistetaan keskeisenä henkilönä alan luento- ja koulutuspäivillä laajemmallakin alueella.

2 comments for “Terveyssisar

  1. Nimi on todella tuttu. Löytyisiköhän jostain hänen kuvaansa. Luulisi olevan jossain kun on ollut niin monessa mukana. Muistaakseni Rummukaisen Otto kertoi, että myös hänen isänsä kuolinvuoteen ääreen Pykälävaaraan haettiin terveyssisar valvomaan loppuun saakka. Hän oli luultavasti Helmi. Monenlaiset tehtävät kuuluivat hänelle, vaikka tuskin kukaan niitä hänelle määräsikään. Ja kulkuneuvona polkupyörä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *