Myllymatka

 Usein olen muistellut ja mietiskellyt, että miksi erään kerran mukana ollessani kuljimme yöllä jyväsäkkien kanssa. Asia selkeni vasta luettuani Värtsistä EJ:n jutun Mylly menneiltä ajoilta. Siitähän selvisi, että mylly joutui ainakin ajoittain toimimaan öisin riittävän käyttövirran saamiseksi. Siten voinkin nyt kertoa vähäiset muistikuvani tuosta myllymatkasta, josta katkelmia on kuitenkin syöpynyt mieleeni.

Elettiin varmaankin 50-luvun alkupuolta ja talviaikaa. Patsolan Karvisesta oltiin lähdössä jauhattamaan muutamaa viljasäkillistä. Halusin välttämättä lähteä Olli-enon mukaan jauhatusmatkalle, vaikka ilta tummui jo hyvää vauhtia ja yötä kohti oltiin menossa. Pääsin mukaan. Yleensä kannatti olla kaveria Ollin kanssa, sillä usein hänen taskustaan löytyi annettavaksi namupussi, ehkäpä niitä pihlajanmarja- eli kettukarkkeja.

Hyvin päästiin liikkeelle Pollen vetämällä ajoreellä, jonka kuormana oli ehkä pari, kolme jyväsäkkiä. Uuttakylää kohti lähdettiin, koska sinne vievällä pikkutiellä jo ennen Pitkästä Olli hoputti Pollen kevyeen raviin ja alkoi laulella muistamiaan pätkiä Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemästä laulusta ”Juokse sinä humma, kun tuo taivas on niin tumma ja tähtösiä täynnä”. Saattoipa laulaa välillä ”Juokse sinä Polle…”, jolloin kaikki sanat olivat sananmukaisesti totta juuri siinä ja sillä hetkellä.

Aika pian taisin jo torkahtaa lammasvällyn alle, koska loppumatkasta ei muistikuvia ole. Myllyllä sitten piti heräillä. Sieltä muistan ainoastaan sen, että Olli nosteli säkkejämme myllärin ohjeiden mukaan. Lopulta seurattiin jauhojen valumista säkkeihin. Jauhoja piti tietysti välillä tarkastella, varmaan karkeutta ja puhtautta. Piti siinä näköjään myös välillä nostella ja jysäytellä jauhosäkkiä, että täyttyy joka nurkastaan, eikä jää säkki poimuille.

Äänet myllyllä eivät mielestäni olleet voimakkaita, mutta sokkeloista ja hämärää siellä oli. Tuoksut olivat mukavat. Paluumatkalla varmaan nukuin kaiken aikaa, niin oli raskasta pikkupojalle nämä yöjauhatukset. Eikä siellä taskussakaan ollut namumellejä. Tällä kertaa.

Sakari H

 

4 comments for “Myllymatka

 1. Tälläisen myllymatkan muistan lapsuudestani myös, joskaan emme
  yöllä menneet. Jauhonpölyinen mylläri on jäänyt mieleen ja
  tuo sama ”Juoke sinä humma” oli matkamusiikkina.

 2. Jauhotusmatkoja tehtiin hevospelillä tehtiin myös Tohmajärven Luosojoelle. Se oli aika pitkä matka, niinkuin eräässä vaiheessa myös maidon kuljetus Kaurilan asemalle. Kun nyt ollaan palvelujen välimatkoja lisäämässä, ollaan siis palaamassa menneisiin aikoihin. Onneksi nyt voi kulkea autolla eikä hevosella. Ierikka

 3. Oli tuo Sakari H:n linkki nostalgiaa ! Kunntelin legendoja taas
  tovin. ” Jätkän lauantai, Kulkuri ja joutsen ” ym. Iskipä suoraan
  suoneen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *