Tohmajärven mummi

Esko-Pekka Tiitinen: Anjan lähes erinomainen elämä, Tammi 2011.

Piti lukaista Tiitisen kirjanen ihan yhteen soittoon. Tiitinen on outokumpulainen kirjailija ja kuvataiteilija. Hän sijoittaa tämän kirjansa päähenkilön elämän Tohmajärvelle ja toden totta, ihan tuossa tuoksahtavat tutut navetan aromit ja maalaiselämä, jota itsekin on tullut vietettyä. Joskus pääsin lähestymään myös äitimuorini ongelmakenttiä, kun luin Anjan tarinaa.

Anjalla on siskokin, vai lieneekö mielikuvituskaveri, mene ja tiedä. Ainakin mielisairaalassa väittävät, että ei sitä siskoa ole. Anjalla on tapana nauhoitella vanhalla nauhurilla otoksia elämästään ja harrastaa tällaista terapiaa, josta mielisairaalassakin innostuvat. Pitävät suorastaan aarteena näitä äänitteitä.

Anjan mies, Erkki, tuntuu olevan muun ohessa romujen keräilijä ja romufirman hän perustaa Joensuuhun, kun saa Anjasta tarpeekseen. Näyttää siltä, että Anja harrastaa nauhoitusten ja siskonsa avulla tässä oikein syvällistä psykoanalyysia. Joskus ovat tunteet niin pinnassa, että pitää ottaa kauan säilytelty konjakkipullo esille ja juoda se pohjanmaan kautta.

Joskus Tiitinen innostuu rönsyilemään liikaakin, kuten Anjan pojasta ja hänen Espanjan viinitilastaan kertoessaan. Tulehduttaminen kuuluu tietysti hyvän jutun rakenteisiin ja näyttää siltä, että pohjoiskarjalaisen emännän arki, joka pyörii lehmänkantturoiden ympärillä, on monesti hyvinkin maanläheistä ja turhauttavaa. Mutta siitäpä nämä muorit eivät valitelleet, vaan puskivat töitä ja lapsia sen minkä ehtivät.

Tiitinen on kirjailijana kannuksensa saanut. Hänet on palkittu Savonia-palkinnolla ( Kiven sylissä 2010) ja Finlandia-junior-palkinnolla ( Villapäät 2008). Hivenen vierastin Tiitisen tekstissä tiettyjä epäaitouksia, kuin kirjailijalta olisivat loppuneet aihelmat.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *