Kesän sää

Värtsilän kesässä 2011 saatiin nauttia niin helteestä kuin sateista. Hellepäiviä oli 32 ja sateisia 30.

Hellepäivät: kesäkuu 7, heinäkuu 23, elokuu 2. Sadepäivät: kesäkuu 12, heinäkuu 4, elokuu 14.

 Sadepäiviä oli elokuussa vain 14,  mutta 81 milliä tietää sitä, että kuurot olivat sitäkin antoisammat. 19.8 oli suurin sademäärä 22 mm. Heinäkuu olikin lähes kuiva, vain 14,5 mm.

 

Keski-lämpö Ylin-lämpö Alin-lämpö Pilviset/selkeät Tyynet/tuuliset Sademm
Kesäkuu +15,6 +31 +2 22/8 0/30 72
Heinäkuu +20,5 +32 +8 22/9 7/24 14,5
Elokuu +15,7 +26 +5 24/7 4/27 81
Kesä yht: +17,2 +32 +2 68/24 11/81 165,5

Heino Turunen

Pappilanpelto

 

Share

5 comments for “Kesän sää

 1. Miten määrittelet pilviset ja selkeät, tyynet ja tuuliset päivät? Muut arvot näkeekin mittareista.

 2. Tuli mieleen merimieslaulu:
  …”hän oli seilannut tyynet ja
  tuuliset veet…”

  Eli kiinnitin huomiota tyynien päivien vähäisyyteen,
  vai onko lukema normaalirajoissa?

 3. Säätilastoja jouduin jo koulussa ja harjoitusjaksoilla pitämään. Nämä Värtsi sivulla olevat tiedot ovat tilastotietoa kootuista vrk-tiedoista, joka koostuu muutamista käyräesityksistäkin. Siinä pohjatietoa. Mutta esitettyihin kysymyksiin:
  Pilvisyys on koottu kautta aikojen kaavalla selkeä, puolipilvinen, pilvinen. Pilvisiin ei kuulu poutapilvet eikä alempanakaan liikkuvat ykköskäden luettavat pilvet.
  Tuulisiin ei lasketa hetkellisiä hellepyörteitä tai vain ajoittain ollutta heikkoa tuulen virettä. Sitä vastoin muuten tyynenä päivänä pitempään puhuroinut kuuluu tuulisiin päiviin.
  Nämä lievemmät puolipilviset ja heikot tuulet ovatkin suurelta osin vain arvioitavissa mihin ne kuuluvat.
  Kunhan kerkiän voisin laittaa kuukausijakson vrk taulukon, joka selkeyttäisi paremmin nämä koontitilastot ja mikäli se mahtuisi nettipalstalle.
  Niistä mittareistakin voi mainita, että niihinkään, eikä niiden paikaksi käy mikä tahansa seinusta. Mittarilukemat ovat kylläkin kulkeneet pääosin samaa rataa kuin ilmatieteenlaitoksen lukematkin. Poikkeuksia kuitenkin on ollut ja se pitää muistaa, että olemme Värtsilän laaksossa, joka kuuluu Laatokan ilmastovyöhykkeeseen. Se pitäisi muistaa myös, kun katsoo sää ennusteita miten pilvet kulkevat Laatokan alueella ja miten Pohjois-Karjalan yllä.

 4. Tellervon kysymykseen: Tyynien päivien vähäisyys ei ole lähelläkään entisaikojen , eikä edes pitkäaikaisarvojen mukaisia. Minäkään en tiedä enempää, kuin säätieteilijät, jotka pistävät sen ilmastomuutoksen piikkiin. Samoin kuin kuivat hellejaksot ja hetken päästä trooppisia sadeilmiötäkin, joita on ollut Suomessa tänäkin kesänä aina Helsinkiä myöten.

 5. Kiitos Hemppa. Oli ihan outoa noitten pilvi ja tuuliasioiden määrittely. Mukava kun joku laittaa talteen paikkakunnan sääilmiöitä. Ja mitäs niistä Laatokan tai muiden alueiden keskiarvoista… sinä kirjaat Värtsilän laakson sääilmiöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *