Puhoksen vaikutukset

Puhoksen lastulevytehtaan konkurssi on ankara isku paikkakunnalle ja koko Keski-Karjalalle. Yksi leipähampaista on ainakin näillä näkymin menetetty. Ellei ihmeitä tapahdu, menee kauan, ennen kuin siitä on toivuttu.

Tehtaasta tuli 1970-luvun alussa Sampo, joka jauhoi myötäviä ja syötäviä paljon laajemmalle alueelle kuin Kiteelle, Värtsiläänkin asti. Se veti myös muuta teollisuutta alueelle. Maailman suurimmasta lastulevytehtaasta tuli aikoinaan seudun menestyksen symboli, joka herätti kateutta muualla. Nyt näyttää siltä, että silloinen jättiläinen on vaiennut.

Historia on osoittanut, että myös täällä päin maailmaa pystyy yrittämään, kun oikeat persoonat ovat remmissä. Siihen tarvitaan poikkeuksellisia kykyjä, jotka kykenevät luomaan jotain uutta. Mistä löytyisi uusia Arppeja, Wahlforsseja, Aarnioita, Ratioita ja Heikinheimoja? Tätähän on kyselty jo kotvan aikaa.

Kiteen pitäisi olla Keski-Karjalan veturi. Valitettavasti veturi on yskinyt jo vuosikymmeniä. Se ei voi olla vaikuttamatta koko seutukunnan tulevaisuuteen. Melko varmasti lähivuosina on taloudellinen pakko valita yhteistyön suunnat. Siinä sitä on päättäjillä miettimistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *