Haaskoja Värtsilässä?

Karjalaisessa oli uskomattoman tuntuinen juttu oudoista haaskoista Värtsilässä. Sen mukaan metsään on viety karhun metsästysaikaan nautaeläinten suolia ja sorkkia. Onpa löytynyt supikoiran raato, kalanperkeitä ja puolukkaämpärikin.

Viime talvena on kuulemma löydetty useita poronraatoja hangelta. Nautojen teurasjätteitä ja kokonaisia ruhojakin on tavattu kevyesti peitettyinä, samoin vanhoja eläinten luurankoja, joissain paikoin ampumalavan läheisyydessä.

Metsästyslain mukaan haaskojen ja ravintohoukuttimien käyttö on metsästyksessä kielletty. Haaskojen käyttämisestä riistan ruokintaan tai petojen kuvaukseen pitäisi ilmoittaa eläinlääkärille, samoin kotiteurastusjätteiden hautaamisesta.

Paikallisten riistamiesten nettisivuilta seurasin aiemmin melkoista nokkapokkaa, mikä ihmetytti. Jotain kummallista oli ilmapiirissä aistittavissa. Karjalaisen jutun mukaan ”metsästäjien keskeinen solidaarisuus on niin pitävä, ettei aidan yli hyppijöitä ja laittomuuksiin syyllistyviä haluta paljastaa”.

Laittomuuksiin kyllästyneitä metsästäjiäkin tuntuu löytyvän, mutta he eivät halua nimeään julki näissä yhteyksissä. Uhkailuja on tullut, ja väitetään myös joiltakin ammutun koiria ”vahingossa” sutena.

Kummallista, perin kummallista. Eipä voi muuta kuin toivoa, että laittomuudet saataisiin kuriin. Toivottavasti niihin syyllistyvien joukko ei ole suuren suuri. Vaikuttaa siltä, että poliisi ja muut viranomaiset ovat tiivistämässä toimintaansa. Metsästäjien omassakin keskuudessa kaivataan vähintään voimallista valistustyötä sen sijaan, että asioista vaiettaisiin, saati hiljaisesti hyväksyttäisiin.

Itse en ihannoi haaskoja tai houkuttimia edes luontovalokuvauksessa. Moiseen touhuun ei riitä aika eikä kärsivällisyys. Kuvattavia eläimiä tulee luonnossa vastaan muutenkin, jos on tullakseen.

4 comments for “Haaskoja Värtsilässä?

  1. Haluan täsmentää edellä olevan uutisen kolmannen kappaleen ensimmäistä lausetta sikäli, että ravintohoukuttimen käyttökielto koskee voimassa olevan metsästyslainsäädännön mukaisesti ainoastaan karhun metsästystä, muiden lajien nälkää saa vapaasti hyödyntää lakeja ja asetuksia muutoin noudattaen.

  2. Jussin täsmennys on varmasti paikallaan. Olisi mukava saada täkäläisestä metsästyksestä asiallista keskustelua Värtsin palstoille. Olisiko tuuletuksen paikka? Itse en ole asiantuntija vähän vertaa tämän harrastuksen suhteen.

  3. Sillon ei pitäs kirjotella tänne yleisille palstoille jos ei ole asiasta minkäänlaista käsitystä ja kaivella toisten lehtien perusteella tälleen saahaan ainakii jutut paisumaan kaikee paskaa ihmisten suuhun onneks on jussi lukenu ja korjannu..

  4. Kiitän Samua kannanotosta, joka ilmeisesti edustaa metsästäjän käsitystä asiasta.

    Palaan aiheeseen Värtsissä, kunhan riittävästi aineistoa on kasassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *