Kirjoittaminen on kivaa

Katarina Kuick/Ylva Karlsson: Kirjoittamisen ihanuus, nuoren kirjoittajan opas, Karisto 2010

Kirjoittaja on joskus salakuuntelija. Kahviloissa, kaupoissa, bileissä, jopa vessassa voi kuulla tarinoita tai lausahduksia, joissa on jutun ydin. Tietysti vanha keino on kirjata kokemuksiaan ja tunteitaan päiväkirjaan. Pääasia on kuitenkin, että harjoittaa kirjoittamista päivittäin ja tietysti lukee toisten kirjoittamia tekstejä.

Vanhemmilla ihmisillä on se hyvä etu, että heillä on paljon elämänkokemusta ja muistoja, joista voi kirjoittaa. Mutta kukapa estää nuorta kirjoittajaa ystävystymästä iäkkäämpien henkilöiden kanssa ja kuuntelemasta heidän juttujaan. Vanhemmat ihmiset tykkäävät kertoa elämästään.

Mutta asiaan. Kirjoittamisen ihanuus on minun mielestäni ns. hyvä kirja, koska se tarjoaa paljon vinkkejä tekemiseen, eli kirjoittamiseen ja toisaalta jopa mielikuvien ja tapahtumien hankkimiseen tekstiä ajatellen.

Toisaalta en yhtyisi sellaisiin vinkkeihin, että ”kirjoittajan on edeltäkäsin päätettävä miten pitkä runosta tulee”. Mutta heti jatkoksi on sanottava, että se mikä sanotaan kirjoittajan mahdollisuudesta ”panna opettajille luu kurkkuun” ja ” lausua ne nasevat repliikit, joita ehtinyt tosielämässä sanoa” on täyttä totta.

Kirja vaikuttaa erityisen hyvältä oppaalta esim. kerhojen vetäjille. Se tarjoaa paljon valmiita malleja ja vinkkejä, sekä kirjoitusaiheita ja opastaa tietysti myös pitempien tekstikokonaisuuksien ”anatomiaan” ja kirjoittamisen teoriaan.

Tämän oppaan tekijöillä ”homma toimii”. Muistuu ihan mieleen omasta nuoruudesta Mika Waltarin legendaarinen kirjoittajan opas, joka oli monelle kultaakin kalliimpi.

1 comment for “Kirjoittaminen on kivaa

  1. Kiva, että tämäkin vanha juttu on kaivettu ylös roskakorista. Niinpä antoi myös aiheen seuraavaan. Martin Staffanin kanssa olemme aikeissa kutusua kansaa kupin äärelle Hotelli Jokeen. Luemme runojamme, kunnes kaikki vaipuvat uneen. Kun niin mukava kirjoittaa. Seuratkaa Värtsiä. Perästä kuuluu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *