Kunniataulu sotien uhreille

Viime sodissa menetti henkensä yli 400 tohmajärveläistä ja värtsiläläistä. Suurin osa oli sotilaita. Joukossa oli myös lottia, työvelvollisia ja sotilaspoikia.

Tohmajärvi-Värtsilän reservinupseerit ja Tohmajärven-Värtsilän reserviläiset ovat käynnistäneet hankkeen Pro Patria -kunniataulusta, joka sijoitetaan Tohmajärven koulukeskuksen juhlasaliin. Tavoitteena on saada kunniataulu hankituksi niin, että se voidaan paljastaa 9.1.2011 reservinupseereiden 70-vuotisjuhlassa.

Hankkeen kustannusarvio on noin 12 000 euroa. Summa on tarkoitus kerätä yrityksiltä, yhteisöiltä ja kansalaiskeräyksenä. Tilin nimi on Pro Patria -hanke ja tilinumero OP 515366-253307. Lahjoittajien nimet kaiverretaan kuparilaattaan koulun juhlasalin seinälle.

Koti-Karjala on tehnyt juhlatilaisuudesta jutun.

2 comments for “Kunniataulu sotien uhreille

  1. Hallussani on Värtsilän sotilaspoikien harjoitusase, saksalaisvalmisteinen pienoiskivääri. Sen säilytyspaikka oli kotonani Lintulassa (nyk. Sinilintu). Minua harmitti, kun en saanut lähteä isojen poikien mukaan harjoituksiin. Sodan päätyttyä isäni antoi aseen Kesälahdelle sisarensa miehelle. Vuosikymmenten jälkeen isä pyysi aseen takaisin. Eräällä lomamatkalla näin yläkerran aulan seinallä naulassa pienoiskiväärin, joka osoittautui e.m. harjoitusaseeksi, jota en ollut saanut käyttää, kun olin niin pieni pentu. Pyysin asetta isältä ennakkoperintönä. Sain sen sillä ehdolla, että hankin kantoluvan. Kerroin Lemin kyläpoliisille kiväärin historian. Hän lupasi hoitaa asian, ja niin Savitaipaleen nimismies kirjoitti minulle historiallisen aseen kantoluvan. – Kun nyt olen saanut kuulla – mm. Jussi Raerinteeltä – kaatuneiden muistotauluhankkeesta ja sen rahoitustarpeesta, olen kypsynyt ajatukseen, että myisin e.m. harjoitusaseen muistolaattojen hankkimisen hyväksi. Mutta halvalla en luovu minulle niin tärkeästä ja rakkaasta pienoiskivääristä. Hyvät reservinupseerit – jollainen itsekin olen – käykääpä kauppaa! Eniten tarjoava saa! Lahjoitan rahat lyhentämättömänä arvokkaaseen hankkeeseen.

    Erkki Lintunen
    050 – 3224727

  2. No tuon ”sotimisen” lopputulos, jos on suotuisa, pitäisi saada tälle palstalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *