Mietteliääksi panee

Kuuntelin juuri radiosta aamu-uutisia, joissa puhuttiin kansalaisten kasvavasta verorasituksesta. Joku asiantuntija oli laskenut, että maan korkeimman tuloverotuksen kunnassa Tohmajärvellä tavallisen omakotiasujan menot nousevat vuodessa 250 euroa, kun lasketaan mukaan energiaverot.

Ostovoima on kääntymässä laskuun ensimmäisen kerran 2000 -luvulla, eniten juuri täällä päin. Kaikki muutkin menot tuppaavat nousemaan. Mietteliääksi tämä panee. Samaan aikaan kunta ei edes hakenut ylimääräisiä valtionavustuksia. Haluttiin antaa myönteisiä signaaleja kunnasta. Ne ovat osoittautuneet täysin vääriksi.

Menneitä ei pitäisi haikailla, mutta väkisin tulee mieleen muutaman vuoden takainen tilanne, jolloin valtio tarjosi Keski-Karjalaan kymmentä miljoonaa euroa kuntaliitosporkkanoina. Tohmajärvi oli ensimmäisenä torppaamassa noitten rahojen ottamista. Haluttiin pysyä itsenäisenä hintaan mihin hyvänsä. Nyt olemme ilmeisesti maksamassa sitä hintaa.

Share

10 comments for “Mietteliääksi panee

 1. Enpä muista milloin viimeksi olemme saaneet ylim. valtionosuutta
  tai hakeneet. Joskus vuosia sitten niitä piti ainakin yrittää ja saatiinkin – myös Värtsilän kunta ja Tohmajärvi. Olemmeko ns.hyvinvointikunta?

 2. En pysty tarkalleen vastaamaan, milloin olisi Tohmajärvi valtiolta ylimääräisiä rahoja saanut, mutta eikös se äskettäin jotain harkinnanvaraista. Tuo muisti pätkii jo. Ja kuntaliitosrahoja saivat ainakin. Minnehän ne lienevät menneet?

 3. Maksan mielelläni verot ja muut jos niillä saadaan hyvinvointia ja palveluja kuntalaisille, ja mieluummin itsenäisenä. Värtsilästäkin lähti monet palvelut kunta liitoksen myötä. Parempi olisi ollut pysyä itsenäisenä olisin mielelläni maksanut siitä vaikka 1000 euroa lisää vuodessa, että olisimme pysyneet itsenäisenä ja myös yhteisömme työttömille olisi järjestetty työtä.

 4. Kirjoitanpa minäkin omia mietteitäni.
  Mihinkähän se kylien kehitys on menossa, meiltä on viety kaikki! Eihän se mitään jos asuminen omakotitalossa on taas tapetilla kalleutensa vuoksi, onhan se ajan sanelema juttu… mutta miten ihmeessä täällä voi elää sellainen jolla ei ole kulkuneuvoa millä pääsisi käymään edes pankissa tai apteekissa?! Entiset ryysyt kyllä kelpaa kun vähän paikkailee mutta jos tarvitset lääkkeitä tai rahaa johonkin, vaikkapa joulu keräykseen niin pitääkö antaa tili numero että käyppäs poika hakemassa viis euroo miun tililtä tohmajärveltä`?!Itsenäisestä kunnasta on ihan turha haikailla, mutta mitkä on ne voimat että saataisiin edes pankki automaatti kylälle! Itähuolinnassa on kyllä laskujen maksu mahdollisuus mutta eihän sieltäkään enää käteistä rahaa saa kun pankki kortti ei olekkaan enää pankkikortti vaan joku debit kredit josta ei edes tiedä mitä se tarkottaa kun ei oo tullu enklantii opiskeltuu!? halluisin että alettas keskustella myö Värtsilän asukkaat mitenkä saatais perus asiat täällä hoidettua kun täällä kuitenkin on NIIN hyvä olla etten missään tapauksessa haluis lähteä täältä minnekkään. Oliskohan tässä ihmisoikeusneuvostolle jo assiita!? kommentoikee.

 5. Pitkäaikainen asukki,

  ajan riento on kieltämättä ollut Värtsilälle liian rajua. Oma pankkikonttori vietiin, eikä tilalle jäänyt edes automaattia! Kyllä tällaiset perusasiat pitäisi Värtsilän kaltaisessa yhteisössä saada kuntoon, jos mieli tänne uusia asukkaita. Siinä sitä olisi haastetta. Mitähän jos kysyttäisiin ensi alkuun kunnan silmäätekeviltä, ovatko rikkaa ristiin panneet. Näin vaalien alla vaikka.

 6. Jo useita vuosia sitten kyselimme pankkiautomaatin saantia tänne
  Niiralaan. Perustelut olivat mm.että meillä on kansainvälinen
  rajanylityspaikka. Nyt on vielä sekin, että olemme kaukana kunnan
  keskustasta,pankeista ynnä monesta muusta. Olemme USKONEET, että ..

  Yksi selitys on ollut, että meitä käyttäjiä on liian vähän, höh…
  Kellä olis vaikutusvaltaa hoitaa asia kuntoon?

 7. Niin, NYT pannaan hihat heilumaan.! Pitäjäyhdistys on hyvä ”veturi” tähän asiaan.! Vai onko jollain muulla taholla, ken ties uusilla kansanedustaja ehdokkailla minkäänlaista otetta tähän ongelmaan. Luulenpa että Riikosta ei asia paljonkaan kiinnosta koska hänen jos kenen olisi pitänyt tämä jo ennen näitä päiviä tarmokkaasti hoidella.. vaan taitaa olla kepulaisilla kohteet ihan muualla!? Jouni Martiskin (toinen ehdokas) vois olla hyvä, koska on töissäkin täällä tullissa. Onhan se ihan kummallista ettei KANSAINVÄLISELLÄ rajan ylityspaikalla ole mahdollisuutta nostaa rahaa. Luin juuri että miljoona rajan ylittäjää tänä vuonna on saavutettavissa, eiköhän silläkään ole mitään paino arvoa. Mitenkähän tästä saatais mahdollisimman julkinen juttu? Onko kellään uutis tv,ssä tuttuja että tulisivat jutun tekoon? Täällä on paljon helpompi saada ruplia rajan takaa kuin euroja omalta puolelta. Olishan siinä sellainen mahdollisuus että TOHMAJÄRVI alkaisikin käyttää maksuvälineenä RUPLIA kun niitä saa helpommin!heh! Jatketaanhan miettimistä….

 8. Se voisi hyvinkin olla asiantuntija näissä pankkiasioissa Tohmajärven kunnan hallintojohtaja. Hän on tietääkseni Kiteen Seudun Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja, jonka sana painaa asiassa kuin asiassa. Hallintojohtajaa luulisi kiinnostavan Tohmajärven asukkaiden hyvinvointi ja palvelut viimeisen päälle.

 9. Pankaapas Värtsilässä hihat heilumaan ja Martiskin asialle. Pankkiautomaatti tullin tiloihin. Siellä parhaiten kaikkien käytettävissä ja hyvin turvattuna. Tuskinpa myös häiriöksi virkamiehillekään?

 10. Ka jos joku on varma ni se on aivan varma jotta Riikosen pätnikkee ei varsin kiinnosta ”ex-värtsilän” assiit. Se on nähty ja kuultu. Eu:hun ei ois pitänä männä mukkaan, suatikka Tohmajärviin. En tiijä pitäskö soittoo Huttusele ja tiijustella jotta oisko hiän tulollaan takasin, tahikka Vatasele, josko hänelä ois intressijä tulla luotsoommaan Värtsilä uuteen nousuun ja autonomiseks aluvveeks. Van leikki sikseen, ihe tässä nuorempana värtsiläisenä oun miettinä, jotta tiälä nuorta immeistä ei pijä mikkään muu, kun rakkaus kotseutuun, ja luontoon. Mehätys, ja kalastus on monellai paikallisela nuorela se assii, mikä tänne Värtsillään suorastaan naulihtoo. Van palavelut on tosijjaan surkastunna aivan olemattomaks. Kiitosta pitäs lukkii niile muutamile tervaskantoloillen, jotka jaksaa vuan yrittee, ja hoitaavat oman osasa palaveluihen järjestämisessä. Pankkiautomaatti ois toven hyvinnii tärkii suaja tänne, vaikkahhii siitähän on nauvuttu jo vuosii, ja kun ei vuan tule.. Immeistä lappovvaa ohi jotta ei meinoo sekkaan mahtuu, ja sannoovat jottei ou tarpeeks!? Eiköhän ois aika piättäjjiin vettee piä pois puskasta, ottoo silimä kätteen ja kahtoo minkä verran immeisii tiälä kulukoo. Mahollissuuvvet ois vaikka mihin, vuan tekijät puuttuu. Toisaalta tekijöitäi on jonnii verran,ja niilä hyvvii itejoita, van rahhoo ei tule mistään ja tijjättähän työ sen jotta vaikii on rimpuilla, jos ”ei ole mulla markkoja taskussa”! Jos lie rahhoo antoo reikkaan, irlantiin ja muahanmuuttajile, nin minkätautta ei siihen jotta suatas sitä rahhoo jiämään tänne rajaseuvule, ja sitä kautta tämähi nurkka kukostammaan, sammaan tyyliin kun aikonnaan, kun ol valimmoo ja rautatehasta, sahoista ja muista puhumattakkaan. No, Nämähän on tuas niitä huru-juttuja, van suattaa näissä johhii assiin siemen piillä, tiijä häntä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *