Lähiruoka kunniaan

Mats-Eric Nilsson: Aitoa ruokaa, Väärentämättömän ruoan opas, Atar Kustannus 2010

Ennen vanhaan Värtsilässä oli ruoka kotituottoista. Oma sianliha, omat leivät, oma maito, omat jauhot. Äitimuori osasi tehdä kotoisista aineista lanttukukkoa, karjalanpaistia, perunaa ja kastiketta, mämmiä, uunijuustoa, hellajuustoa, lanttupaistikkaita, jne jne…

Moni suomalainen elää siinä luulossa, että kaupassa olevat ruoka-aineet ovat puhtaan luonnon puhtaita elintarvikkeita. Tosiasia on kuitenkin, että läheskään kaikki kauppojen tarjoama ruoka ei ole sellaista.

Ohessa muutama esimerkki:

Lenkkimakkara HK:n sininen sisältää yli kahtakymmentä ainesosaa, esim. kamaraa ( kamara tarkoittaa sian nahkaa), jänteitä, stabilointiaineita, perunakuitua, hapettumisen estoaineita, aromivahventeita, säilöntäaineita, jne… Lihapitoisuus on 43%. Muu osa on lisäaineita ja lihaan verrattavia aineita. Lohen punainen väri on suurelta osin väriainetta. Margariinin prosessointivaiheessa rasva uutetaan öljykasvin siemenistä liuottimilla, jotka ovat bentseeniä tai heksaania. Rasvaraaka-aineet käsitellään fosforihapolla ja neutraloidaan lipeällä. Sen jälkeen öljy valkaistaan, että siitä saadaan pois sen luonnollinen väri. Rasvan kovetuksessa käytetään vetyä ja nikkeliä. Perinteinen Floora-margariini sisältää 15 valmistusainetta.

Kirja on hyödyllinen opas, joka Ruotsissa avasi monen kuluttajan silmät. Maailmankuulussa Benecol-kasvisrasvassa on esimerkiksi 44% vettä, 13 eri ainesosaa ja liivatetta, jolla kokonaisuus kovetetaan.

Kirjaa lueskellessa huomaa, että ruoka-aineiden tuoteselosteita kannattaa vilkaista, ennen kuin uskoo mainoksiin, joiden avulla tuotteet kaupataan suurella rahalla.

1 comment for “Lähiruoka kunniaan

  1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta! Täytyypä kysäistä Tohmajärven kirjastosta.

    Meillä on täällä maalla lähes kaikki mitä hyvään, terveelliseen ja monipuoliseen ravintoon tarvitsemme; marjat, sienet, kala, riista, oma pottu-/kasvimaa lähes jokaisella…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *