Ilveksellä menee hyvin

Jopa on ihme otus, tuumi ilves. Kuva EJ

Ilveksistä puhutaan jälleen, sillä niitten määrä on noussut viime vuosina nopeasti. Värtsilässäkin niitä on talven jäljistä päätellen kohtalainen kanta, vaikka itse eläintä näkee harvemmin kuin karhua.

Itse olen tavannut ilveksen vain kerran, runsas vuosi sitten Kiteen Närsäkkälässä Pyhäjärven rantamilla. Sienireissulla se yhtäkkiä seisoi parinkymmenen metrin päässä autotiellä.

Ovatko korvat hyvin? Kuva EJ

Parikymmentä kuvaakin ehdin ottaa, kun ilves istahti ihmistä ihmettelemään. Myöhemmin kuulin radiosta Luontokuvaajien Liiton edustajan haastattelun. Mies totesi, että lähes kaikki ilveskuvat on otettu eläinpuistoissa, koska luonnossa niitä näkee harvoin. Epäileviä katseita olen huomannut parissa valokuvanäyttelyssä, joissa näitä luonnossa otettuja ilveskuviani on ollut.

Suomessa ilveksiä arvioidaan olevan 2300-2500. Maa- ja metsätalousministeriö esittää metsästyskauden suurimmaksi sallituksi saalismääräksi 459 ilvestä. Se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on arvioinut kestäväksi verotukseksi. Metsästys alkaa joulukuun alussa ja päättyy helmikuun lopussa.

Pohjoisemmassa ilvekset aiheuttavat porotaloudelle melkoisia vahinkoja. Värtsilän korkeudella se lienee melko harmiton ja maisemiin hyvin mahtuva eläin. Lähinnä se voi vaarantaa orastavan metsäkauriskannan. Jänisspesialisti se tietysti on, ja voi nutistaa kissan pihapiirissäkin. Erityisesti lumisina talvina nuoret yksilöt ovat vaikeuksissa ravinnon hankkimisessa ja hakeutuvat asutuksen läheisyyteen. Ihmiselle ilves ei ole vaaraksi.

2 comments for “Ilveksellä menee hyvin

  1. Ilvesten määrä perustuu pitkälle mutuun ja intresseihin.
    Toki määrä on lisääntynyt ajoilta jolloin ne oli hävitetty lähes kaikki suomesta. Jos tuntee lynxin elintavat, ei usko kaikkea propagandaa. Kivat kuvat kissasta. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *