On vain kaipaus

Tsupukan runot ovat koskettavia
Kliseistä mutta raikasta

Maila Ilona Tsupukka: Kuin puro joka etsii uomiaan, runoja, mietelmiä ja lauluja, Finnkirja 2010

Tsupukan runot ovat koskettavia ja ärhäköitäkin. Hänellä ovat teemoina mm. rakkaus tai rakkauden menettäminen, luonto, kaipuu lapsuusmaisemiin, arki ilmiöineen, miesten petollisuus, mitä niitä onkaan.

Joskus runot näyttäytyvät aika pessimistisinä, mutta niissä on myös elämänvoimaa, joka kumpuaa sisältä, kuin suomalainen sisu. Runoilija kaipaa rakkaan hellää syleilyä, eikä valheellista rakkautta, joka jättää vain pahan mielen.

Runokieli on hivenen kliseistä ja yllätyksetöntä. Mutta esim. iskelmätekstiin sopii hyvin tällainen sanoilla maalailu, vaikka se olisikin naiivin puoleista. Tsupukan runoja ovat televisiossa laulaneet monet valtakunnan kestotähdet, mm. Rainer Friman.

Runokokoelma on kyllä kiinnostava ja inspiroi lukemaan. Silti kaipaisin vähän paradoksia ja analyysia. Tietysti runoilija analysoi elämää omalla tavallasi, hivenen sarkastisesti. On hyvä, että hyväksyy tilanteensa ja runoilee siitä. Runo on Tsupukalle kanava purkaa arjen musertaviakin tuntemuksia, jos myös ilon hetkiä, kun hän huomaa, kaiken kokemansa keskellä olevansa onnellinen.

Erityisesti tykkäsin runosta Kesä. Siinä on sitä jotakin:

”…kesä on hellemekossa/ kukkaseppele kutreilla/ mansikat heinässä/ suuu mustikassa/…. palloja, hinkkejä, lapioita sekä pikku bikineitä/ pesänsä jättäneet linnut….”

Mielestäni Tsupukalle sopii paremmin vapaamittainen runo kuin riimiruno. Vapaamittaiset runot saavuttavat joskus lyhyimmillään haikumaisia tehoja.

Kirjailija on saanut elämältä kirjoittamisen lahjan, joka on kantanut häntä yli vaikeidenkin aikonen ja lievittänyt ikäviä muistoja. Karjalaa emme saa takaisin, mutta ikääntyvän väen mielessä se on kuin satumaa, jonne pitäisi joskus palata. Tsupukalla on mukana lämpimiä runoja Karjalan muistoista ja toisaalta koskettavia evakkotaipaleen runoja.

Niin se vain näyttää olevan, että jokainen ihminen saa määrämittansa suruja ja iloja, ehkä toiset jompaa kumpaa enemmän.

2 comments for “On vain kaipaus

 1. Tiedoksi kaikille runouden ystäville:

  Jano-lehden ensimmäinen numero on ilmestynyt. Jano on ilmainen runouslehti ja sen ensimmäisen numeron teemana on aika. Lehti näyttää sisältävän paljon kiinnostavia haastatteluja.

  http://www.janolehti.fi/index.htm

 2. Kiitän Jouko Varosta kirjojeni arvostelusta.
  Huomaan, ettei Värtsiläisiä kiinnosta kirjani.
  Eihän niitä ole ollut siellä saatavinakaan.Kirjaa voi tilata minulta suoraan,jos laittaa osotteensa minulle.
  Maila Tsupukka
  Waerngatan 18
  416 70 Göteborg
  Sverige

  Runokirjani ” Kuin puro joka etsii uomiaan” on loppuunmyyty.
  Uusi painos On kirjaa ” Kuudensukupolven naisia.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *