Munapula

Viikko sitten oli Karjalaisessa juttu, joka koski kananmuna pulaa. Jutun mukaan nyt saisi perustaa kanalan tuosta vaan, eikä sinne tarvitsisi kukkoakaan tunkiolle kanalauman vartijaksi! Kanat kuulema munivat ilman urospuolisen ”polkijan” apua. Munapula sattui kohdalleni tässä kevään korvalla, kun olen tykästynyt ruskeisiin muniin ja ne loppuivat lähimyymälästä. Niitä tuottavat kanalat ovat Tohmajärvellä ja Kiihtelysvaarassa, joista Kiihtelysvaara on ykkössuosikkini. Ehkäpä monen muunkin asiakkaan, koska munahäkki oli usein tyhjänä. Kauppias ilmoitti oikein kelloajalla, milloin täydennystä tulee.

Tuleepa tästä mieleen taas sota-ajan jälkeiset ajat. Karjalaisen lehtileike vuodelta 1948 kertoo, kuinka Tanskasta tuoduille munille oli ollut kova kysyntä Joensuussa ja ne olivat loppuneet nopeasti liikkeistä. Liekö ollut niin, että omat ”munantuottajat” oli pantu pataan ruokapulaa helpottamaan.

Jutussa kerrotaan, että tuontimunien joukossa oli ollut paljon pilaantuneita, jotka joutuivat suoraan jätteisiin. Sen vuoksi kehitettiin laite,  jolla munat ”läpivalaistiin” ja pilaantuneet havaittiin.

Nyt munat tulevat kauppoihin tarkastettuina ja kennoihin pakattuina, joten pilaantuneita ei ole enää kaupan. Taitavat olla liiankin tuoreita, kun keitetyistä munista ei kuori tahdo irrota ”kirveelläkään”. Munien syöntisuositukset heittävät myös ”volttia”. Taannoin ei saanut syödä montakaan viikossa, nyt voi taas mennä vaikka ”munalla töihin”,  jos kellä on töitä.

Eläkeläinen Hilkka Partanen 22.5.2012.

Tässäpä apu munapulaan - kotikotkottajat. Kuva SP

6 comments for “Munapula

 1. Eräs kaustalainen isäntämies oli
  sattunut mainitsemaan savottaeväitä
  repusta kaivaessaan että ”Meillä
  syyvvään munnoo kuin potattii!”
  Tästä muodostuikin sitten naapuristolle
  lentävälause.

 2. Hilikka Partaselle !

  Kyllä kuori irtoaa ilman kirvestä, kun munien keittämisen
  jälkeen kuivattelee niitä hetkisen ennen kylmään veteen laittoa.

  Kaiken kokenut kakkulainen lausuu tämän.

 3. Tuurissaan se on niinku kerjuu-ukon juustonsyönti…joskus irtoo joskus ei, en oo ”varmaa” konstia kuoren irrotukseen löytäny, kirveellä tulloo paha jäläki, luulen?

 4. Lapsuuskodissani oli valkoisten kanojen joukossa yksi ruskea kana, Sanna nimeltään. Sanna muni suuria ruskeita munia, joissa oli usein kaksi keltuaista.

  Joulun alla oli voipula ja juhanukseksi on ennustettu pulaa grillimakkaroista. Voi näitä nykyajan ”pula-aikoja”!

 5. Meidän kylän kolmas pula-aika ajoittui näihin pääsiäisen jälkeisiin viikkoihin, jolloin munahyllyt olivat kyläkaupassa tyhjillään useiden viikkojen ajan.

 6. Täällä Jänisjoen yläjuoksulla asuvana on etunsa, kun ei munapulakaan uhkaa, kun sitä on saatavana tuolta jokivarresta alempaa… ;))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *