Ässä taskussa 7

Lapsia opetettiin joskus aikoinaan puhumaan vaikeimpia kirjaimia hokua Ärrän kierrän orren ympäri ja ässän pistän taskuun –toistelemalla. Siihen viittaa myös otsikon Ässä taskussa. 7 on nykykieltä ja tarkoittaa vanhaa K7 eli kiellettyä alle 7 vuotisilta. Siis minulta itseltäni aikoinaan.

Kirjoituksistani on joskus sanottu, että kirjoittajan tunnistaa heti aloituskappaleesta. Toivottavasti tällä kertaa sain pidettyä jännitystä yllä hieman kauemmin, kun en aloittanut tyyliin ”1950-luvulla Patsolan Karvisessa”. Itse asiassa silloin ja siellähän tämäkin tapaus sattui. Elettiin siis aikaa, jolloin lähes kaikki olivat kotitekoista. Jopa hevosetkin.

Karvisen pienehkönkokoinen ja jokseenkin tummanruskea hevonen, Polle, oli ikääntymässä. Se oli kuitenkin päätetty varsoittaa, sillä hevoselle riitti käyttöä jatkossakin, eikä Fergu-buumista vielä silloin ollut tietoa. Niinpä sitten eräänä päivänä saapui pihapiiriin Pollen puoliso isäntänsä kanssa suunnittelemaan varsan tekoa. Jostakin he tulivat lähikylästä, ehkä enintään naapuripitäjästä. Juuri kun uuden varsan alkuhommiin piti ryhtyä, minut kiikutettiin kiireen vilkkaan sisälle tupaan. Olivat K7 tapahtumat alkamassa. Onneksi jonkun verran iäkkäämpi veljeni oli onnistunut jättäytymään johonkin puimalan loukkoon seuraamaan tapahtumia. Hän sitten kertoikin, ettei siellä ihmeempiä tapahtunut. Orin isäntä oli ollut tapahtumaa auttelemassa, jos niin voi sanoa, niin ihan kädestä pitäen ja seuraavin saatesanoin: Ylemmä, alemma, ylemmä, alemma, hinne vaan!

Kuvan hevonen ei liity juttuun. Kuva: Eira Varonen

Aikanaan Polle synnytti terveen varsan, josta kehittyi suurikokoinen, vaaleanruskea työhevonen, jonka otsaa koristi valkoinen nelisakarainen tähti. Jostakin minulle tuntemattomasta syystä tämän varsan nimeksi tuli Tähti. Tähti tuli Pollestakin, mutta vasta pari vuotta myöhemmin ja Lihakunnan myötävaikutuksella.

Näistä hevosista on jäänyt miellyttävät ja ystävälliset muistot. Muihin hevosiin ei ole tosin ollut mahdollisuutta yhtä läheisesti tutustuakaan. Lukijoilla on varmaan kokemusta kotipiirinsä hevosista, niistäkin olisi kiinnostavaa lueskella muisteluksia Värtsissä.

Sakari H

Share

4 comments for “Ässä taskussa 7

 1. Lisäys edelliseen kommenttiini: En ollut koskaan kuullut Wärtzilä nimisestä yhtyeestä. Jos jotakuta kiinnostaa, niin mm. yhtyeen synnystä löytyy tietoa osoitteesta http://www.wartzila.fi

 2. Hieno kertomus, sopii uuden hevosen syntymä äitienpäiväänkin.

  Olin varmasti K7- iässä, kun naapurin hevosesta tehtiin ruuna,
  kolmannen sukupuolen edustaja, mutta eihän minua mitkään kiellot
  pitäneet poissa paikalta.

  Tuo ”Hummani hei” oli myös isäni lempilauluja hevosella ajaessamme.

 3. Lauri löysi ruplan rahan jyrkän penkereen alta. Lude se käveli loodan laidalla ja laulaa loilotteli.
  Olisiko noista hokemista seraaville tarinoille otsikoiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *