Pidä Suomi siistinä!

Motto: Pidä Suomi siistinä, ei roskia luontoon! Koskeekin vain suomalaisia ilmeisesti….

Kaurilassa Rajantieltä 30 metriä eräälle sivutielle mentäessä löytyy varsinainen kaatopaikka.

Kuuluukohan venäläinen motto..: Pidä Venäjä siistinä vie roskat Suomeen…

Missä ei ole roskat levällään niin ne on kasoittain. Kuva: Heino Turunen.

Tynnyri roskis täyttynyt, kyljessä vielä naurettava teksti: Ei roskia luontoon. Kuva: Heino Turunen.

Roskienkeräys talkoita järjestetään alueellamme seuraavasti:

 • Värtsilän kylänraitilta torstaina 10.5. alkaen klo 18.
  Varusteeksi mukaan: kumikengät, huomioliivit, hanskat, roskapussi/jätesäkki ja sään mukainen vaatetus. Nuoremmille roskien kerääjille mukaan aikuinen valvomaan ja ohjaamaan talkootyötä!
  Talkookahvit roskienkeräyksen jälkeen partiokololla.
 • 9-tien varren siivoustalkoot ke 16.5. alkaen klo 18. Talkookahvit Värtsilän kylätalolla.

Tervetuloa mukaan!

12 comments for “Pidä Suomi siistinä!

 1. Huomioidaan jonakin sopivana päivänä oman tontin kohdalta Terv. MIrjaSisko

 2. Ja pliis, ne hevosenkakat, voisko saada pois kevyen liikenteen väylältä? Siis täällä Värtsilän kylän raitilla. Olisi mukavampi näin aamusellakin lenkille..

 3. Pidä Tohmajärvi siistinä!!! Kunnan hallinnossa on varmaankin jokin lautakunta, jonka tehtävänä voisi – ihan lainkin mukaan – olla ainakin neuvotella teiden varsilla röhjöttävien rakennusten siistimisestä tai purkamisesta. Huonokuntoisia ja hylätyn näköisiä rakennuksia on teiden varsilla yllättävän paljon.

  Olisi syytä tehdä selvä ero sen maiseman kanssa, jonka naapurit ottivat meiltä. Esikuvana voisivat olla meidän tiemme ja niihin verratuina rajan takana olevat kuoppaiset kulkureitit. Kiinteistöjen omistajia voisi palkita siistimis-työstään vaikka alentamalla kiinteistöveroa. Jos ei muuten neuvo tehoa tai epäsiisteyttä suojelee omaisuuden koskemattomuuden laillinen suoja. Viedään terveisiä kuntaan! Ierikka

 4. Hevosen kakat on se pienempi riesa. Potkitaan ojiin kukkien lannoitteeksi. Tai parempi vielä: Muovipussi ja pieni lapio mukaan. Kotona etenkin ruusut tykkäävät.

 5. Irene! Meillä olisi pihapiirin lähellä pari muovipussillista hirven kakkaa. Löytyy myös jäniksen – vai rusakkoko lienee – kakkaa. Juuri juoksi neljä tai viisi jänistä sadan metrin päässä rannasta metsään. Ellinooran kakat kerään kompostiin, jos niitä ihan pihaan ilmestyy. Kyllä kakkaongelma on kaupungeissa ja taajamissa isompi kuin täällä maaseudun raiteilla. – Mikähän hätä noilla vemmelsäärillä lie, kun juoksevat ristiin rastiin tuolla metsässä? Pyllyt vain pomppivat ylös alas. Tietysti niillä on kiire toilettiinsa. Siispä tuottoisaa luomukesää sinne mäen rinteeseen ja Pirtajärvelle! toivottaa Ierikka

 6. Irene, sitä hevosen ihtijään on sen verran, että saa olla iso lapio
  ja jätesäkki; eikä niitä oo mukava potkia tuoreita läjiä lenkkikengällä, eikä myöskään innosta ajaa pyörällä läjän päältä.
  Sori vaan, mutta näin on. Vaikka ei minulla ole tarkoitus nipottaa turhaan tai ilikeyttäni. Erkin kanssa olen samaa mieltä pihojen/rakennusten siistimisestä.

 7. Toimin toistakymmentä vuotta Enon teknisen-
  lautakunnan puheenjohtajana 1970-1980
  luvuilla. Siihen maailmanaikaan lautakunnan
  tehtäviin kuului ns kevätkierrokset ja
  jos löytyi huomautettavaa, asianomainen sai
  postia kunnan rakennustoimistosta.

  Miten lie asiat tällä hetkellä,
  eihän edes Enon kuntaa ole olemassakaan.

  Hommat tulivat kuntoon, vaikka joskus
  jonkun halkopinon siirtäminen toiseen
  paikkaaan aiheuttikin mieltä väärää
  asianosaisille.

 8. Kirjoituksesta saa sen käsityksen, että Värtsilässä roskaavat venäläiset.

  Täällä pääkaupunkiseudulla pahimpia roskaajia taidamme olla me suomalaiset. Keväisin on masentavaa katsottavaa se roinan määrä mikä paljastuu joka puolelta lumien sulaessa. ”Tavallisten” roskien lisäksi lähimetsiköistä ja teitten vieriltä löytyy sohvia, nojatuoleja, patjoja, televisioita, radioita, jääkaappeja ja pesukoneita.

  Ihmettelen jatkuvasti sitä, miksi jokainen ei voi korjata omia sotkujaan? Miksi pitää aina olla erikseen palkatut henkilöt, jotka keräävät esim. kaduilta ja puistoista toisten sinne heittelemtt, eväspakkaukset, pullot, tölkit, paperit, muovipussit tupakantumpit ym. roskat?

 9. Kyllä kylän raitilla on roskat ihan paikallista tuotantoa. Pakko tähän vielä kommentoida, että useimmat meistä ovat käyneet Venäjällä ja nähneet tienvarret jonotusalueella. Sielläpä taitavat lähinnä suomalaiset vierailijat harrastaa tienvarsiroskailua mottona ilmeisesti Pidä Suomi siistinä-Jätä roskat Venäjälle.

  Ihmisiähän me ollaan kaikki hyvine ja huonoine puolinemme molemmin puolin rajaa. Kevätsiivouksen voi varmasti tehdä ihan muita sormella osoittelematta, keväästä nauttien.

 10. Jutun alkujuonto perustuu tidistettuihin tosiasioihin, kuten oikealla päätelmällä kuvista ja teksteistä on jotkut kommentitkin lähellä samaa totuutta.
  Venäläisten käyttämille pysähdyspaikoille Niirala-Sortavala reitillä kerääntyy nimen omaan tätä kasoissa olevaa kaatopaikka töynää tien varren sivuteiden ja pysäkkien alueelle, jota näköjään jotkut suomalaisetkin ovat ruvenneet hyödyntämään tuomalla sekaan omia törkyjään. Suomalaisten matkalaisten jäljiltä taas on koko reitistölle tasaiseen heitettyä tölkkiä ja törkyä.
  Nyt eikun jäädään odottamaan, kun taas tienvarsien siivoustalkoot käynnistyvät niin saadaan havainnollisesti nähdä se törkymäärä.

 11. Kun harrastan tuota sienestämistä ja marjanpoimintaa kotitarpeisiin niin olen todennut noiden peltopientareiden lähellä metsän puolella olevan monen moista tavaraa. Pieni luettelo: vanha puimakone, traktoreita, autoja, maataloustyövälineitä ajalta hevosveto ja traktori, keskuslämmityskattiloita ja pahinta tynnyrin varran jäteöljyä. Kaikki tämä on sinne saatu ilman itäistä naapuriapua.

 12. Olet Kalevi oikeassa ja tuo sinun luettelosi on vielä varsin lyhyt, mitä kaikkea metsiemme siimeksistä löytyy. Siitä voisi tehdä ihan oman reportaasin, mutta otsikko jutullani tarkoitin tietenkin tätä niin sanottua julkisuuskuvaa, minkä annamme matkailijoille kylä ja -pääteiden varsien siisteydellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *