Maritta Lintusen proosaa

Finlandia-tasoa

Sotilaan jäljissä

Maritta Lintunen: Sydänraja, WSOY 2012

Maritta Lintunen on koulutukseltaan musiikin maisteri. Runoilla alkanut ura jatkui romaaneilla ja novelleilla. Nyt ilmestynyt Sydänraja-romaani kertoo 17-vuotiaasta Ronjasta, joka alkaa tutkia sodassa kuolleen lähisukulaisen elämää ja samaistuu hänen tapaansa ymmärtää elämää sodan näkökulmasta. Niinpä Ronja kouluttautuu vänrikiksi ja osallistuu ääri-isänmaallisen järjestön toimintaan.

Minua koskettivat takaumat vakoilijana sodan jälkeen toimivan miehen taisteluista. Vaikuttaa siltä, että sota on vääristänyt hänen suhtautumistaan elämään ja homman on jatkuttava samoissa merkeissä,  kiväärin tähtäimen läpi hommaa katsellen.

Kirja sisältää paljon aikahyppyjä ja useita minäkertojia. Rakenne on siis kunnianhimoinen ja samalla lukijaa harhauttava. Niinpä kirjaa lukiessa on syytä terottaa hoksottimet kulloisellekin aaltopituudelle ja suorittaa vaikka kertausta, jos punainen lanka alkaa luisua käsistä.

Jotenkin kirja imaisee lukijan mukaan seikkailuun, jossa on paikoin jännityskirjan ja sotakirjankin aineksia. Vaikuttaa siltä, että kirjailijalla on kykyä hahmottaa myös sota-ajan todellisuutta ja tietysti sitä, miten nuori tyttö kokee tietynlaisen henkisen identifioitumisen sotilaaseen ja alkaa elää elämäänsä myös osittain tämän jermun kautta.

Ronjan liittyminen ääri-isänmaalliseen Sydänraja-verkostoon on kuvattu kirjassa tarkoin, niin kuin sekin, miten yhteisö dominoi jäseniään. Niinpä Ronja käsketään uskonlahkolaisten seurueen mukaan, missiomatkalle Venäjän Karjalaan. Matkalla Ronja saa onneksi tukea ymmärtävältä bussikuskilta.

Kirja on monisyinen kokonaisuus, etten sanoisi Finlandia-tasoa.

1 comment for “Maritta Lintusen proosaa

  1. Viikon kirja tänään ti radion yle 1:ssä klo 17.20 ja uusintana su 25.3.uusintana klo 8.20. appiukko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *