Uusia tuulia

Maantietä matkaa kirjaton, karjaton mies. Kuva EJ

Värtsin toimittamisessa tapahtuu muutoksia. Jatkossa kirjoituksia ovat luvanneet siirtää verkkolehden palstoille Varosen Eira ja Pusan Seppo. Itse jään kokonaan pois toimituksesta.

Verkkolehti on ollut mielenkiintoinen kokemus. Lyhyessä ajassa, vajaassa parissa vuodessa, on lehden ympärille kerääntynyt mainio kirjoittajien, kuvittajien ja kommentoijien joukko, jollaista en ole aikaisemmin tavannut. Porukka on uurastanut harrastuksensa parissa innolla ja lämmöllä. Tuloksena on ollut Värtsi.

Tällaisesta seurasta ei ole helppo lähteä, mutta kun on pienoinen pakko: uudet haasteet odottavat, muut kirjalliset askartelut painavat päälle. Ne vievät yhä enemmän aikaa.

Harvassa touhussa aika kuluu niin rattoisasti kuin Värtsiä rustatessa, paitsi tietysti pilkkireiällä, kun kala syö hyvin. Pariin talveen en ole ehtinyt emännän seuraksi Pyhäjärven ahvenia narraamaan. Hän on ollut kauan hyvin, hyvin kärsivällinen.

Olen kiitollinen Eiralle ja Sepolle, että he suostuivat. Muuten olisi edessä ollut Värtsin lakkauttaminen. Toivon että rutinoituneet kirjoittajamme tukisivat heidän pyrkimyksiään. Puhaltakaa yhteen hiileen. Siihenkin uskon, että Värtsille löytyy lisää kirjoittajia ja toimittajia ajan myötä. Kiitos tähän astisille osallistujille. Lähettäkää jatkossa kaikki Värtsiin tarkoitettu aineisto verkkolehden sähköpostiin.

47 comments for “Uusia tuulia

 1. Haikeutta tuntien kiitän Erkkiä.

  Muista nyt ainakin lähetellä silloin tällöin juttuja vaikkapa pilkkiahvenista, tietenkin jos satutte niitä emon kanssa saamaan ja varsinkin niin suuria, että erottuvat kuvassa.

  Eiralle ja Sepolle tervetuloa sekä Onnea ja Menestystä suurien saappaiden jättämällä uralla, siitähän oli eilen Martin lähettämä kuva-arvoituskin.

 2. ”Tätä se mun uneni ties!”

  Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa!

 3. Ihanaa Eira ja Seppo, kun olette lupautuneet työn raskaan raatajiksi. Miten on ylläpitokustannuksien laita? Kuka niistä vastaa? PItäisi miettiä, miten homma hoituu. Erkki saakoon sen tuhannen tuhatta kiitosta! On kyllä ollut mukava harrastaa.

 4. Maantietä matkaa / kirjaton, karjaton mies.
  Kruununkin kyyti / liikaa ois hälle, kenties.
  Outoja hälle kun on isänmaa / kotipaikka ja lies
  puolue, perhe ja muu,
  verot, verka ja velka ja ies…
  *
  *
  *
  Mutta hän laulaa!
  Kuulkaa, hän kulkiessaan
  hyräilee hymysuin…


  Tässä säkeitä Eino Leinon pitkästä runosta
  ajatusten aamiaiseksi.

 5. ”Olen kiitollinen Eiralle ja Sepolle, että he suostuivat. Muuten olisi edessä ollut Värtsin lakkauttaminen. Toivon että rutinoituneet kirjoittajamme tukisivat heidän pyrkimyksiään.”
  Näin on, älkää hyvät ihmiset lopettako tätä lehteä. Tämä on minunkin aamuhartaus..

 6. Niin olen surullinen, että ihan tippa tulee silmään – oikeesti
  tuntuu ihan kuin Värtsilä olisi toisen kerran lopettanut olemaan oma kunta- mieli tekisi kirota oikein, mutta tiedän ettei sekään auta.
  Olen iloinnut hyvistä kirjoittajista ja myös kuvista.

  Erkille toivon vaimon kanssa hyviä saaliita pilkillä ja kesällä
  mökillä kalastellessa.

  Odottelemme myös uusia kirjoja!
  Mike (Pusan Mirja)

 7. Kiitos palstatilasta ja kirjoituksieni tuesta tämän lähes vuoden
  ajalta, jonka olen saanut olla mukana! Outo etiäinen mielessä
  pari päivää sitten kävikin!

  Toivon näkeväni täällä juttujasi kuvien kera aina silloin tällöin jatkossakin!

  Toivotan onnea uusille vetäjille!

 8. Kiitokset Erkille toivon mukaan et jätä meitä kokonaan.Onnea ja
  menestystä Eiralle ja Sepolle saappaat ovat isot mutta kyllä
  ne varmasti sopivat teidänkin jalkaan.

 9. Kiitokset Erkille. Eihän sitä montaa täysipäiväistä harrastusta mahdu kenenkään kalenteriin. Vähintäänkin vapaapäivät ja perhe pitää unohtaa.
  Paljon onnea ja voimia Erkille uusien haasteiden kimpussa, ja jos saat joskus vapaapäivän niin vilkaise Värtsiä.

  Onnea uusille toimittajille Eiralle ja Sepolle !

 10. Onnea vaan Eiralle ja Sepolle Värtsin toimitushommiin!

  Kiitokset Erkki J. Näyttää vahvasti siltä, että kohta sieltä tulee taas uusi kirja.

 11. Ikävä tulee Erkin mukavia kirjoituksia mielenkiintoisista ja vaihtelevista aiheista. Kuin myös loistavia kuvia.
  Luulenpa että Värtsin vaikutukset tälle kylälle on arvaamattoman suuret, kiva että Eira ja Seppo jatkavat lehteä.

 12. Piti oikein kaivaa esiin tuo Eino Leinon
  runo ”Löysäläisen laulu”. Se on muistaakseni
  myös sävelletty, ja Vesa-Matti Loiri esittää
  sen.

  Omaa tietä taivaltaessani
  Kaustan postilenkillä, tuli mieleen, että
  jospa Erkki, jättäisit oven vielä raolleen,
  viettäisit luppovuoden muiden harrastustesi
  parissa, ja palaisit tuttua tietä toimituskunnan
  joukkoon….

  Jos päätöksesi on lopullinen, arvostan sitäkin.

 13. Kovin yllätten tuli sähköpostiini vajaa viikko sitten Erkin ilmoitus, että hän lopettaa Värtsin toimittamisen, vähän surettaa ja harmittaa. Meillä Eiralla ja minulla ei kumpaisellakaan ole sellaista toimituksellista rutiinia kuin ammattimiehellä Erkillä.
  Jotta Värtsin äkkikuolema vältettäisiin sovimme jatkavamme lehden toimittamista mikäli uskolliset kirjoittajat tuottavat juttuja lehteen ja lukijoita riittää. Uusiakin kirjoittajia rohkaisemme tulemaan mukan Värtsin tekoon. Värtsi siis jatkaa ainakin toistaiseksi.

  Erkille kaikkien Värtsin lukijoiden, kirjoittajien ja toimittajien lämpimät kiitokset lehden ylläpitämisestä. Onhan Värtsi useine päivittäisine juttuneen ollut meille monille raikas tuttavuus, kuin löydetty helmi ja Annelin sanojen mukaan joka-aamuinen aamuhartaus. Kiitos Erkki ja menestystä uusille haasteille.

  Värtsin tulevaa toimintaa selvitetään tarkemmin lehden palstoilla lähiaikoina.

 14. 26.Toukokuuta 2010 oli mukavan yllätyksen päivä.Löysin verkkolehti Värtsin Googlailessani Värtsilän pitäjäyhdistyksen sivuja.

  Tuosta päivästä lähtien on Värtsi ollut osa päivittäistä elämääni.Kirjoittajista ja kommentoijista on tullut tuttujani vaikken ole heitä koskaan tavannut.

  Erkki on toimittanut lehteä tyylillä ja taidolla.Auttanut juttujamme kuvituksilla ja väliotsikoilla.Kiitos tästä kaikista.

  Tsemppiä Eiralle ja Sepolle.Pidetään Värtsi hengissä!

 15. Eilen oli kekkerit Niiralan yrittäjillä (Marita ym.)
  Siellä sai ostettua paikallisen leipojan aivan ihania leivoksia
  (Tavallisia ja gluteenittomia). Ihan piti kutsua kahvivieraita –
  Jos olisin tiennyt mitä tänään tästä nettilehdestä luin en olisi
  ainakaan juhlinut sitä – no olihan toinen syy naistenpäivä –
  toivottavasti myöskin – miesten. Mirja

 16. Luettuani aamulla uusista tuulista, alkoi päässäni soida Four Catsin 1960-luvun kappale ”Kaikki muuttuu, kaikki muuttuu, ei entiselleen kai mikään jää…”

  Tähän ikään mennessä olen oman kokemuksen kautta oppinut, että ainoa pysyvä asia elämässä on muutos. Silti sitä toivoo mieluisten asioiden kohdalla, että ”koskaan et muuttua saa…”

  Erkki, olet tehnyt mittaamattoman arvokasta työtä Värtsin parissa. Lämmin kiitos Sinulle siitä. Onnea ja menestystä uusien haasteiden ja kirjallisten askareittesi parissa.

  Onnea ja menestystä myös Eiralle ja Sepolle Värtsin toimittamisen parissa.

 17. Hmmm…en nyt tiedä mitä ajatella. Kaikki on totta mitä eri kirjoittajat ovat tähän mennessä kirjoittaneet. EJ on uhrannut aikaa ja tarmoaan enemmän kuin kohtuudella voi odottaakaan Värtsin eteen. EJ on oman ratkaisunsa tehnyt, tavoilleen uskollisena tykönään pohtien ja sitten meidät kaikki yllättäen. Ajoittain jokainen meistä pohtii omaa osallistumistaan ja mukana oloaan monista eri syistä. EJ:llä on kuitenkin uutismiehen sielu: kerrottu uutinen ei ole enää uutinen, vaan uutta on metsästettävä; ja se voi käydä väsyttämään ja harmittamaan läheisiä.
  Tämä ei ole muistokirjoitus, vaan uskon, että EJ palaa ajoittain palstoille kuvin ja sanoin, kun sopivaa sanottavaa syntyy.
  Seppo ja Eira klaaraavat homman, kun te lukijat ja kirjoittajat olette mukana touhussa. Itsekin yritän sen mukaan kuin aikaa ja tarmoa riittää. Värtsi on tällainen yhteisöllinen areena, jossa on tilaa monenlaisille kirjoittajille ja tarinoille.
  Jatketaan työtä (siis hyvää harrastusta)!

 18. Värtsi on Erkki J:n luomus, joka omalla tavallaan jatkaa arppelaista perinnettä maailman ulapoiden yli, niinkuin Wärtsilä konsernin laivat. Parhaiten kiitämme mediapatruunaamme jatkamalla vilkasta kirjoittelua Eiran ja Sepon apuna. Varmasti kaima muistaa Värtsin lukijoita ainakin hyvillä kalajutuilla. Ierikka

 19. Tsemppiä Erkki!

  Jospa sinä näytät kyntesi kirjailijana. 🙂

  Pistähän postia asian tiimoilta.

  t: Jouko

 20. Kylläpäs sinä Erkki J. järjestit varsinaisen ”jymyjytky jysähyksen” ilmoituksellasi. Mikään ei siis ole pysyvää. Lämmin kiitos hienoista kirjoituksistasi ja kuvistasi Värtsin palstoilla ja ennen kaikkea avustasi monien pulmakysymysten ratkaisuissa. On ollut hienoa tutustua sinuun henkilökohtaisesti. Toivomme, että ystävyys jatkuu. Käyhän joskus kahvilla!
  Eiralle ja Sepolle kestävyyttä Värtsin parissa! Kirjoitellaan!
  Hilkka ja Aarre.

 21. Kaikilta osiltaan yllätyin, kun Sinä EJ lopetat Värtsin toimitta-misen. Minullakin oli kunnia tutustua Sinuun viime kesän Värtsilä
  päivillä. Teit hienon jutun wanhoista kakkulaisista leikkikave-
  reista Mantsis Kalervosta ja meikästä. Lisäksi olet auliisti
  muutoinkin myötäelänyt meidän ryövätyn kotikylämme Kakun elämää
  kirjoituksin ja kuvin, sekä kaikissa muissakin elämää suuremmissa
  jutuissasi. KIITOS.
  Eiralle ja Sepolle onnea uudessa harrastuksessaan !
  Jatketaan hommia Wanhaan malliin. TULTA PÄIN !

  Kakunvaaran Paavo

 22. Kiitos Erkki Jormanaiselle Värtsin perustamisesta! On ollut ilo seurata Värtsilän kuulumisia täältä Espoosta käsin. Monia ihania ja mielenkiintoisia tarinoita on ollut mukava lukea.

 23. Erkille kiitos! Teit Värtsiin mielenkiintoista työtä sanoin ja kuvin. Eiralle ja Sepolle voimia Värtsin/Värtsilän/Kotiseutuhen-gen hyväksi! Me kirjoittajat harkitkaamme aiheitamme, ettei toi-
  mittajien tarvitse käydä sensuroimaan! Ei se silti sido osallis-
  tumisen vapautta. Aurinkoista kevättä Värtsilään.

 24. Radioamatöörien kansainvälisissä määräyksissä on kielletyiksi puheenaiheiksi nimetty uskonto ja politiikka sekä näitten lisäksi kehoitetaan välttämään sellaisia aiheita, jotka tiedetään loukkaavan jotain osapuolta. Lisäksi kaupankäynti(mainostaminen) on kielletty.

  Siinä olisi jotain opiksi otettavaa tällekin foorumille.
  Sanottua sanaa emme saa takaisin.

 25. Eira Varoselle ja Seppo Pusalle tsemppiä ja kiitoksia, että olette ottaneet nyt Värtsin ohjat käsiinne! Lehti on ollut suuremmoinen lukupaketti ja iloinen virkistäjä arjessa.

 26. Apo, ihminen tarvitsee myös henkistä puolta elämiseen,ruumillinen hoituu tietysti vaikka uunikaalilla.Nimimerkillä(ketään loukkaamatta).

 27. Kiitokset kaikille tsemppauksesta ja kannustamisesta!

  Mukava on ollut tällä viikolla olla Värtsin ns. vastuullinen toimittaja, joka huolehtii ja toimii siten, että jokaiselle päivälle ilmestyy jotakin uutta luettavaa ja kommentoitavaa.

  Lukea läpi Värtsiin sähköpostiin saapuneita viestejä, vaihtaa kuulumisia kirjoittajien ja lukijoiden kanssa ”ohi Värtsin julkisen näkyvyyden tai keskustelun”, valita juttuja julkaistavaksi, päättää julkaisupäivistä, ja mihin kellonaikaan ne julkaistaan. Tuo kellonaika on mielenkiintoinen… Entäpä jos jokupäivä päätänkin että jutut tulevatkin vasta esim. klo 9, mitähän lukijakunta siihen sanoisi. =) Menisi monelta aamurytmi sekaisin.. No hyviä, totuttuja kellonaikoja ei ole tarkoitukseni mennä muuttelemaan. Tiedänhän, että osa lukijoista herää aikaisin aamusta ja odottavat totuttuun tapaan, että noin klo 06:00 nurkilla Värtsissä ilmestyvät päivän ensimmäiset uudet jutut!

  Juttuja ei tarvitse nousta toimittajan kukonlaulun aikaan lehteen tekemään, vaan tekniikan ansiosta ne voidaan ajoittaa ilmestyväksi haluttuun aikaan.

  Oppimista vielä riittää Värtsin toimittamisessa minullakin, vaikka kuinka paljon!! Toivon ja uskon, että tekemällä ja Värtsiin liittyen varsinkin kirjoittamalla oppii ja kehittyy.

  Hyvältä tuntuu että on luottamusta, vaikkei minulla mitään toimittajan koulutusta tai työkokemusta ole! Tekemisestä syntyy sitä ns. tekemisen iloa! Iso merkitys on myös toimittajakaartin positiivisella ja ns. ME hengellä jota olen aistinut. Parhaamme tehdään, varmasti! Ja sekin pitää muistaa, että ei tämä nyt niin mahottoman virallista ja vakavaa ole, tämä Värtsikään, saati elämä ylipäätään.

  Seppo laittoi sunnuntaina minulle tekstarin: Jätän Värtsin sinun huostaan ensiviikoksi. Alussa hiukan pelotti, tai ainakin jännitti. Teenkö jonkun emämunauksen.. siten, että kenkää tulee Värtsin talkoohommista.. no onhan tätä viikkoa vielä jäljellä..

  Olemme vuorottaneet nämä Värtsin toimitus viikot, jotta kukin pääsee hiukan keskittymään muihinkin asioihin vuorollaan enemmän.

  Toivottavasti selviän kunnialla sunnuntaihin saakka, jolloin Marjaana ottaa Värtsin ruorin haltuunsa seuraavaksi viikoksi.

  Ja Erkille ISO kiitos näin julkisesti minultakin tekemästäsi työstä Värtsin eteen! Tekemäsi työn arvo nousee, arvoon arvaamattomaan!

  ”Tie on tehty, käyttäkää sitä, muutoin se on tarpeeton!”

  Juttuja toivotaan saapuvan enemmän! Sen oman ”riman laskeminen” auttaa paljon! Moni ehkä ajattelee, että ”eihän näitä minun juttujani kukaan halua lukea, enkä minä osaa mitään järkevää kirjoittaa”. Unohtakaa sellainen asenne! Rohkeasti vain mukaan!

  Terveisin Eira

 28. Kyllä Eira olet hommasi hoitanut aivan ”pohjanmaan kautta”! Kiitos vaan viimeisestä !
  Soitin eilen illalla nimittäin hätäpäissäni Eiralle, kun ei lehti auennut, siis nettiyhteys tökki. No, tänään aamulenkiltä tultuani oli tämän viikkoinen päätoimittaja koirineen jo auttamassa. Hetken näpelöityään koneitani homma pelitti jälleen.

  Että tämmöistä talkoohenkeä Värtsilässä, voi hyvänen aika kun tuli hyvä mieli!

 29. Ollaan saatu kaksi aarretta entisten lisäksi tälle kylälle: Erkki ja Eira. Kiitokset vaan taaskin! Kiva kun saa väliaikatietoja juttujen suhteen. On vähän joskus tuntunut, että tarvitseeko näitä lähetellä näin tiheästi niinkuin minäkin teen. Mutta kun on jäänyt jotenkin koukkuun tähän lehteen, sisältöä antaa kummasti elämään.

 30. EJ:llä maisemat vaihtunut toisaalle, ihan fyysisesti.. toivottavasti Kiteen tuulet ovat myötäisiä matkamiehelle, kaikin puolin!

 31. ”Onni tulkohon tupahan,
  hyvä vuosi vierahaksi”!

  EJ:lle terveisiä että olemme
  kaivanneet kuviasi ja juttujasi.

  Tellervo ja Johannes

 32. Tiedot poistumisestani Värtsilän muonavahvuudesta ovat ennenaikaisia. Toimittajat aina liioittelevat.

  Kalatuulet Pyhäjärvellä ovat olleet enemmän kuin myötäisiä.

 33. Silti onnea aina tarvitaan
  ja juttujasi kaivataan
  en käy sanojani perumaan
  siis – Värtsilässä tavataan!
  (ainakin toistaiseksi)

 34. Muuttouutinen olikin siis tuulesta temmattu.

  Terveiset EJ:lle, että täällä myöskin Värtsin lukija, joka kaipaa juttujasi ja kuviasi. Hyvää kesää ja olkoon Pyhäjärven Ahti antelias!

 35. Erkki takaisin Värtsiin! 5 v hiljaiselon jälkeen! Mukava kun kiinnostaa ja seuraat värtsiä

 36. Ei ikinä tule minusta rahantekokoneen hyväksi puurtavaa. Kunhan nyt saisivat nykyisenkin toimituksen yhteystiedot ajan tasalle. Herraa on kuin pipoa.

 37. Värtsin historiaa pian 7 vuotta, jossa Erkin aktiivista toimintaa 5 vuotta. Kiitos niistä kaikista vuosista!

  Tässä välissä ”vuosien hiljaisuus”.. kunnes nyt..

  Et sentään lähtenyt ns. ovet paukkuen mutta kuitenkin jätit Värtsin meidän paikallisten harteille. Saappaat on yritetty täyttää ja täällä on toimittu ja toimitaan edelleen Värtsin hyväksi.

  Rahantekokoneeksi Värtsiä ei ole kukaan muu maininnut, kuin sinä. Pitäjäyhdistys päättää siitä ja pulinat pois.

  ps. et ole vastannut email viesteihini etkä txt viesteihini joita olen lähettänyt useita.. (yhteystietosi ovat tod.näk muuttuneet menneiltä vuosilta)

  Ottaisiko yhteyttä ystävällisesti minuun. Julkiset yhteystietoni ovat: sähköposti eira.varonen@vartsila.fi ja puh. 0400 992239

  Olisi kiva vaihtaa kuulumisia, Värtsi lehdestäkin.

  t:Eira

 38. Hei Eira,

  viittaan tuohon edelliseen kommenttiini Värtsissä. Sen tähen en oo uskaltanut sulle soitella. Sinähi oot Värtsilässä syntynnä. Eiköhän tämä kirjotteluhi lopu, kunhan vaimo palajaa.

 39. Alpolle, kiitos kun muistutit siitä mitä saa kirjoittaa lehteen,.Olin aivan unohtanut ne amatöörien säännöt,koska en liiku niillä jaksoilla enää,OH7QT.Joskus unohtuu ettei saa puhua minun Vapahtajastani,kun entinen juoppo pelastuu ,siitä tekee mieli kertoa toisillekin..Ymmärrän että ei kaikki kestä sellaista kertomusta…Muuten Papit ennen huusi että ristiin naulitse.Kiitos varoituksesta kuulemiin oli oikein hauska tavata.

 40. Reinon kommentin johdosta. Uskonnonvapauslain perusteella saa kertoa uskostaan. Tietysti ketään tuomitsematta.
  Värtsi on tässä avoin foorumi. Jos joku ei halua lukea sellaista, voi olla lukematta. Siihenkin antaa luvan mainittu uskonnonvapauslaki. Monelle etsivälle kertomus avun saamisesta voi kuitenki olla tärkeää. Ilosanoman julistamista ei saa sulkea vain kirkon seinien sisälle tai kirkollisiin julkaisuihin. Evankeliumin laittaminen ghettoon ei ole nyky aikaa.

 41. Näinhän se menee.
  Se mikä ei ole sallittua ja suositeltavaa muille, niin eräät katsovat olevansa sen yläpuolella ja
  viittaavat kintaalla suosituksille.

  Katsotaan lehden kanta, onko se sama kaikille ja kaikessa.
  Muussa tapauksessa pulinat ja sensuuri pois myös muilta näin tasa-arvon aikana.

 42. Kiitos Erkki rohkaisusta,Olin aikonaan Sairaala työssä, sielun hoitajana kymmenen vuotta,siihen tuli käydä kolme vuotta sairaalassa opetuksessa,jokainen osastolla käynti tuli reportoida opettajalle, joka oli Anglikaani kirkon pappi.Kun menin ensikertaa osastolle hän nimenomaan kielsi kertomasta mitään uskonnosta.Kysymyksessä oli Klinikaal pastoraal opetus.Olin monesti potilaan vuoteen vieressä kun tehtiin lopputilitystä ,ennen lähtöä,Kuinka siinä tilanteessa voi olla vaiti.Sain kerran nuhteita kun lasten osastolla erään äidin kanssa keskustelin,hän oli lastaan katsomassa.Annoin hänelle käyntikortin jossa luki Jeesus rakastaa sinua.Hän oli laittanut kortin pöydän laatikkoon ja seuraava potilas oli musliimi äiti, hän luki minun korttia kun hänen miehensä tuli sinne,Rouva sai kuulla kunniansa minun tähteni mieheltään.Minun tahtoni kirjoittaissani ei ollut ketään loukata,minun Vapahtajani on minulle rakas, ilman häntä en olisi elävien kirjoissa enää.Minua on leikelty kahdeksan kertaa ,molemmat polvet lonkka ohitus leikkaus ja viimeksi katkaisivat oikean jalan poikki Mutta kohti kotia silti on halu kulkea ,God Bless you.Reino.

 43. Toimituksen yhteystiedot on päivitetty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *