Kannustusta kaivataan

Pohjois-Karjalan rajavartioston Lieksan, Ilomantsin ja Tohmajärven rajavartioasemien, Niiralan rajatarkastusaseman ja esikunnan välinen järjestyksessään 68. rajaviesti hiihdetään Lykynlammen maastossa torstaina 15.3. Rajaviestin suojelijana toimii rajavartioston komentaja eversti Olli Lampinen.

Olishan tuo hyvä, jos Niirala voittaisi. Värtsin tavallisesti luotettavista lähteistä saamien tietojen mukaan passintarkastajat ovat olleet salaisella harjoitteluleirillä ja kunto on huippuluokkaa. Ainaskin esikunta jää toiseksi.

Kilpailukeskus sijaitsee Lykynlammen ulkoilukeskuksessa, jonka latuja viestissä käytetään. Palkintojenjako suoritetaan kaikkien joukkueiden maaliintulon ja tulosten virallistamisen jälkeen noin kello 14 Lykynlammen hiihtomajalla.

Rajaviestin kokonaispituus on 47 kilometriä. A-sarjassa osuuspituudet vaihtelevat neljästä kahteentoista kilometriin ja osuuksia on viisi, jotka hiihdetään kaksimiehisin partioin. Jokaiseen osuuteen kuuluu lisäksi ammunta pistooliradalla, josta mahdollisesti tulleet sakkokierrokset hiihdetään ennen vaihtoon tai maaliintuloa. Kilpailussa on myös vapaamuotoinen B-sarja ilman ammuntaa.

Rajaviestin yhteislähtö tapahtuu kello 10. Maaliin voittajajoukkuetta odotetaan noin kello 13. Sääolosuhteista johtuen viestin aikataulu saattaa muuttua arvioiduista ajoista. Ilomantsin rajavartioasema puolustaa viestissä viimevuotista voittoaan.

Vuonna 1945 aloitetun Rajaviesti-hiihdon tarkoituksena on rajavartioston henkilöstön fyysisen kunnon ylläpitäminen ja kohottaminen sekä henkilökunnan innostaminen liikuntaan. Lisäksi tarkoituksena on perinteisen rajamieshengen vaaliminen.

Yleisöllä ja tiedotusvälineiden edustajilla on mahdollisuus seurata rajaviestiä ja palkintojenjakoa Lykynlammella.

Lykynlammen ulkoilukeskuksesta voi ostaa keittolounaan. Rajasotilaskoti palvelee Onttolassa kello 9 – 15 ja myyntipiste on myös kilpailupaikalla.

3 comments for “Kannustusta kaivataan

 1. Mukaan on ensimmäistä kertaa kutsuttu myös reserviläisyhdistykset ja maanpuolustuskillat. Olemme yrittäneet puuhata Tohmajärven-Värtsilän reserviläisjoukkuetta, mutta hieman heikolta näyttää vielä tässä vaiheessa saada kasaan viisihenkinen joukkue. Huomattava ongelma on se, että osa jäsenistä, allekirjoittanut mukaanluettuna, kuuluu jäsenenä myös Kiteen Rajakiltaan, joka niinikään rakentaa joukkuetta viestiin. Reserviläisten puheenjohtajana olen luvannut itse hiihtää yhden osuuden ja kaksi muuta hiihtäjää on jo tiedossa, mutta kahta vielä puuttuu. Ilmoittautua pitäisi viimeistään huomenna.
  Hiihto tapahtuisi siis B-sarjassa, joka on matkaltaan 5 x 5 km.

 2. On viestin luonne muuttunut vuosien saatossa.Alun alkaen viesti hiihdettiin partiolatuja pitkin koko Pohjois-Karjalan raja-alueen.Kiteeltä Lieksaan tai päinvastoin.Vuorovuosina etelästä pohjoiseen .Muistin varaisesti väitän että aikaa viestin voittajalta kului toista vuorokautta.Komppanioiden väliset erot voivat olla myös suuret,jopa tunteja.

  Isäni oli hiihtämässä viestiä muutamina vuosina.Hän keroi että joskus yöosuuksilla katkenneilla suksilla umpeen pyryttäneillä laduilla kilpahiihto muistutti enemmän selviytymistaistelua.Varsinkin jos otsalampun julmetut akut loppuivat.
  Muistan ajan kun sain olla katsomassa ohihiitäviä viestinviejiä.Viestikapulana oli kaulassa roikkuva suksen varakärki,mahdollisten välinerikkojen varalta.Muu varustus oli lumipuku,lippalakki ja ase selässä.

 3. Pitääpä mennä kannustamaan kun kerrankin rajaviesti on tuotu lähelle. Kannustajat saavat varmaan ostaa hernerokat ja mustikkakeitot Lykynlammen Sotkusta.

  Olisihan se kommppanioiden paremmuus varmaan ennenkin selvinnyt täällä sisämaassa, mutta eihän se sitten olisi Rajaviesti ollutkaan.
  Pisimmät yöosuudet taisivat olla 30-50 km luokkaa. Eli ajallisesti parin tunnin luokkaa. Silloin ei ollut ledilamppuja. ei vielä halgeenejäkään. Tinailin monena talvena otsalamppuihin ”patteristoja”. Pakettiin 6kpl litteitä 4,5v pattereita. Siitä tuli 3x9v. Lampun 6v polttimo kesti juuri ja juuri 9v ja satsi riitti nipin napin 2 tunniksi. Joskus kai loppui kesken. Silloin saattoi olla vihaisia hiihtäjiä.

  Onneksi nyt hiihdetään päivällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *