Joensuuhun kipinkapin

Tohmajärvi oli temppelinharjalla Keski-Karjalan kuntaliitosten suhteen. Nyt on valtuustossa tehty yksimielinen päätös, ettei sinne päin lähdetä neuvottelemaan. Politiikassa tietenkin kaikki on mahdollista, mutta luultavasti valtuuston päätös sinetöi Keski-Karjalan yhteisen kuntahankkeen kariutumisen.

Harvempi jää täällä päin kaipailemaan viime vuosien riitelevää Keski-Karjalaa, jonka taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneet neljä kuntaa eivät ole pystyneet kunnolliseen yhteistyöhön silloin, kun sen aika on ollut. Nyt lienee oikea hetki tunnustella Joensuun suuntaan, ollaanko siellä halukkaita ottamaan Tohmajärvi vastaan ja millaisin ehdoin. Tämä takaisi myös kunnan henkilöstölle huomattavasti pehmeämmän vaihtoehdon kuin irvessä hampain itsenäisenä pysytteleminen.

Itsenäinen kunta jatkossakin? Ei mikään tietysti estä suuria ajattelemasta. Itsenäisiä on oltu monta monituista vuosikymmentä vaihtelevalla menestyksellä, ja tähän on tultu. Tämän hetken realiteetit on ehkä parasta tunnustaa ja vetää tarvittavat johtopäätökset, vaikka kipeää se tietysti tekee. Päätökset puoleen tai toiseen olisi hyvä tehdä jatkossakin yksimielisesti. Tiukan paikan tullen näyttää sellainenkin vaihtoehto Tohmajärven valtuustossa löytyvän.

13 comments for “Joensuuhun kipinkapin

  1. Ihmettelen minkä pelastuksen Joensuu tuo.En usko, että Joensuuhun liittyminen tuottaa Tohmajärvelle yhtään uutta työpaikkaa.Päättäjät ovat entistä kauempana,samoin kaikki palvelut.Keski-Karjalassa on yhteistyötä tehty kuitenkin vuosia, ei tämä työ saa päättyä riiteleviin kellokaisiin.Kuntaliitoksen suuntaa on eri asia katsoa vaikkapa Järventauksesta kuin Tikkalasta.
    Vaalit ovat muistaakseni ensi lokakuussa.

  2. Ei missään ihmeessä pidä liittyä Joensuuhun tässä vaiheessa.Vaan jatkettava rakentavasti Keski-Karjalan kuntien kanssa yhteistyötä.Meillä on mahdollisuus yhdessä saada toimiva kokonaisuus,mutta politikointi on jätettävä pois.Yksin emme pärjää.

  3. Kitee on tunnetuista syistä melko vähän houkutteleva liitoskumppani nykyään. Ehkä kymmenen vuotta sitten olisi saatu valtion miljoonien turvin Keski-Karjalaan toimiva kokonaisuus, ei enää. Muutaman vuoden kuluttua Keski-Karjalassa on kokonaisuutenakin katseltava jonnekin suuntaan, melko turha on enää välivaiheita muodostella ja ylisuuria organisaatioita vuosikausia ylläpitää.

    Joensuulla olisi parhaat mahdollisuudet kehittää Niiralaa, joka on yksi harvoista toivon kipinöistä Pohjois-Karjalassa. Kiteelle ja Kesälahdelle saattaa aikanaan olla edullisinta tähyillä etelään päin.

  4. Muistutamme kommentoijille, että kirjoittajan nimen ja oikeitten yhteystietojen on tultava toimituksen tietoon. Muuten joudumme valitettavasti poistamaan myös asiallisia ja tarpeellisia kommentteja turhan takia. Nimi ja yhteystiedot pysyvät vain toimituksen sisällä, jos kirjoittaja haluaa käyttää nimimerkkiä.

    Menettelyyn on olemassa painavia syitä, jotka liittyvät mm. lakikysymyksiin, eivät toimituksen uteliaisuuteen tai ”sensurointihaluun”. Toivomme keskusteluun mielipiteitä laidasta laitaan, puolesta ja vastaan. Vallanpitäjien toimia voi tarkastella myös kriittisesti.

  5. Sähköpostiosoitteesta ilmeisesti selviää nimi toimitukseen.
    Asiaan.En tiedä minne suuntaan pitäsi tähyillä kuntien.Tosiasia on kuitenkin ettei Joensuun nimi kehitä yhtään enempää Niiralaa kuin joku muukaan nimi. Minusta tuntuu kummalliselta että vuosien yhteistyö Keski-Karjalan alueella romutetaan laakista ja ruvetaan rakentamaan yhteistyötä Joensuun kanssa. Henkilökohtaiset tunteilut pitää nyt unohtaa ja ottaa maalaisjärki käyttöön.Ihmiset ne Niiralaa kehittävät eikä nimi.Ei eletä mututuntumalla.

  6. Kyllähän Keski-Karjalan panostus Niiralaan on ollut olematonta.Tohmajärvi yhdessä Keski-Karjalan kanssa ei pysty vastaamaan tuleviin haasteisiin.Yksinkertaisesti raha ei tule riittämään.Haluatteko.että Niirala ja etenkin rajan tuoma etu jää hyödyntämättä?Joensuu vaihtoehdossa on kaikki mahdollisuudet,Oma näkemykseni on .että vain Joensuu vaihtoehdossa Niiralasta saadaan tänne kukoistava liikepaikka.

  7. On totta, että ihmiset tekevät. Tarvitaan kiinnostusta ja resursseja, joita Keski-Karjalassa on Niiralan suhteen puuttunut. Pelkkä prosyyrien jakaminen siellä ei riitä.

    Esimerkiksi Keski-Karjalan kehitysyhtiö Keti joutunee tulevaisuudessa keskittämään voimansa Puhoksen tyhjiin tehtaisiin ja Kiteen lentokentän ikuisuusprojektiin, jossa on ollut paljon porua, mutta elinkeinoelämän kannalta vähän villoja satsauksiin nähden.

    Joensuun alueen kehitysyhtiön kautta saataisiin Niirala kenties enemmän tapetille ja koko Pohjois-Karjala sen taakse. Ehkä nähtäisiin paremmin metsä puilta. Monen monta vuotta on odoteltu kunnollista Niirala-projektia. Nyt olisi tuhannen taalan paikka.

    Esimerkiksi tiehankkeen jääminen jatkuvasti Joensuun siltojen varjoon kertoo, ettei lobbauksesta ole ollut tuloksia, jos sellaista on tapahtunut ollenkaan.

  8. Joensuun alueelle rakennetaan sillat ja tiet määrärahojen puitteissa, siihen ei paljon Niirala vaikuta.Tiehankkeet ovat toki tärkeitä joka puolella Suomea.Tierahojen saaminen Tohmajärven alueelle vaatisi Pohjois-Karjalaisen liikenneministerin.Uskon kuitenkin että venäläisten toimenpiteet vaikuttavat eniten suomen määrärahoihin.
    Puhoksen tehtaisiin kyllä pitäisi satsata kaikkien ympäristön kuntien myös Joensuun ja Savonlinnan,nurkkakuntaisuus pitäisi unohtaa näin tärkeissä asioissa.Puhos on antanut leipää myös monelle Värtsiläläiselle.Olisi se surkuhupaisaa panna pönkä Puhoksen oville ja ruveta rakentamaan uutta Puhosta Niiralaan.
    Sitä kyllä kannattaisi selvitellä saisiko Värtsilään jonnekin lentokentän.Vanhalla puolen kun on,kaipaisi sekin kyllä kunostusrahoja.
    Mitä prosuureihin tulee niin Joensuu ei ole tainnut jakaa niitäkään.
    Mutta,käyttäkää kansalaiset nykyisiä Niiralan alueen palveluita ja kehitelkää uusia.

  9. Muiden kirjoitusvirheiden lisäksi n pitäisi laittaa kunnostusrahoihin.
    Musiikkitoimittajalta kysyn olisiko tähän sopiva kappale joku näistä;”Kiskot vievät etelään”, ”Ei kenenkään maa” vai peräti ”Lentäjän poika?”

  10. En ota muuten kantaa kuntien-liitos neuvotteluihin kuin
    olen kirjoittanut jutun Värtsin sivuille 30.03.2011
    ONKO VÄRTSILÄÄ HELLITTY::

  11. Verkko-Karjalaisen mielipidepalstoilla vellovassa kuntaliitoskeskustelussa kirjoittaa Veijo Tuunanen Tohmajärveltä otsikolla ”Niirala odottaa tuloaan”:

    ”Jos joku asia Pohjois-Karjalassa on mahdollista kehittyä niin se on Niiralan rajanylityspaikka. Se on sidottu tosin Venäjän tapahtumiin, mutta myös siihen miten osaamme Pohjois-Karjalassa hoitaa Niiralaan liittyvät asiat.

    On jo nähty, ettei asiat kehity Tohmajärven voimin. Eikä sen paremmin Kiteen tai Keski-Karjalankaan voimin. … Niiralan puolesta puhumaan tarvitaan tässä vaiheessa uskottava veturi. Joensuu uskoisi sen olevan alkuun panijana. Tueksi tarvitaan koko Pohjois-Karjala ja ehkäpä Itä-Suomikin.

    Tämän päivän tohmajärveläisille Venäjä merkitsee bensan ostomatkaa. Muutamille nuorta morsianta ja kunnalle asukkaita. On vahinko jos se jää tähän.”

    Mitäpä tuohon olisi lisättävää.

  12. Minun mietteitä taas on jutussa Keski-Karjalalle rukkaset. Ierikka

  13. Joensuun Tuupovaaralaisena olen tyytyväinen ainakin terveyspalveluihin, koska viime viikolla pääsin päivystykseen, eikä tarvinnut jonottaa puhelimessakaan, ja perjantaina otettujen verikokeitten tulokset oli selvät maanantaina, ja röntgeninkin sain valita menenkö Ilomantsiin vai Joensuuhun, ja kun valitsin Joensuun,koska siellä käydään viikottain, niin kysyttiin haluanko Tikkamäelle vai Siilaisille. Ja tänään kävin Tikkamäellä, ja jo eilisellekin olisi ollut aikoja. Asukkaitahan täällä tietenkin on vähemmän kuin Tohmajärvellä, mutta yllätti tosiaan kuinka jouhevasti homma toimi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *