Maja valmiiksi

Pesä on tehty, talvi voi tulla. Kuvat Heikki Kokkonen.

Majavat asustelevat samassa pesässä useita vuosia, mutta alueen ravinnon loputtua on edessä muutto uuteen paikkaan ja uuden majan rakentaminen. Kun ilmat viilenevät, on aika aloittaa.

Kekopesä suojaa kylmältä talvella ja petoeläimiltä. Se rakennetaan suunnilleen samoin menetelmin kuin patokin. Pesän tekeminen aloitetaan sisäänmenokäytävien kaivamisella rantapenkkaan. Niin taka- kuin etukäpälät ovat tällöin käytössä.

Etuosaan laitetaan pitkiä puita, mutta takaosa on tehty lyhyistä puista ja siellä sijaitsee ilmanvaihtokanava. Venttiilin huomaa talvella lumettomasta laikusta tai tummuneesta lumesta.

Padoilla on jo aikaisemmin saatu aikaan syvähkö vesiallas, joka ei jäädy kovalla pakkasella pohjaan asti. Vakaa vedenkorkeus takaa sen, että sisäänmenokäytävien suut pysyvät piilossa veden alla. Pesään tulee kaksi suuaukkoa ja kaksi käytävää, jotka johtavat pieneen sisälammikkoon.

Majassa on kaksi kerrosta. Alempi on maan sisässä veden äärellä. Se on ruokailutila. Ylemmässä kerroksessa on makuuhuone, jonka pohja on peitetty lastuilla.

Tarpeen tullen pesää laajennetaan eli kammareita tulee lisää. Pesää tilkitään ja vahvistetaan. Työssä käytetään ”käsiä” kuten muurarit ainakin. Litteä ja leveä häntä toimii tukena majavan kävellessä työn touhussa pystyasennossa.

Kanadanmajavia (kuvassa) on Pohjois-Karjalassa toista tuhatta. Euroopanmajavan arvellaan kadonneen kokonaan. Ainoastaan rajalle voi joitain yksilöitä Venäjältä kulkeutua.

6 comments for “Maja valmiiksi

  1. Aikamoisia arkkitehtejä ja rakentajia. Ei voi kuin ihailla heidän taitojaan.

  2. Mahtavia puurtajia ja upean näköisiä eläviä! Olen noiden touhuja niin hyvässä kuin pahassa saanut seurata päivittäin siimapyyntini sekä uistelun ohessa Jänisjoella.

    Nyt ovat tohinoissaan tukkineet Onkilammenpuron niin että viimeinen peltotien alittava rumpu oli padottu lähes täysin umpeen muutamia päiviä sitten. Joelta päin katsottuna sen huomasi, muutoin olisi jäänyt sikseen. Vasta sitten kun puron kevättulva olisi rummun ylittävän peltotien mukanaan vienyt, olisimme huomanneet aiheutuneen tuhon.

    Joella on paljon majavia, uskomattomat ovat myös niiden työjäljet kun rantoja seurailee. Monasti ne ovat veneen vieressä siimakalastajaa säikäyttäneet, isoa melaansa veteen läiskätessä.

    Onki-Saarilammissa on ollut suuria ongelmia majavien myötä, Saarilammen vedenpinta pääsi nousemaan pitkät ajat niin että paljon rantojen puustoa ehti vedennousun myötä tuhoutumaan.

    Majavat rikastuttakoot edelleen luontoamme kunhan niiden aiheuttamat tuhot pysyvät aisoissa. Antoisaa niiden touhuja silti on ollut seurailla!

    Kaustajärven majavista on monasti täällä mainittu, viimeksi tänään. Usean kerran olen nähnyt karvaisen otuksen uimassa Lammassaaresta Jormanilanniemeen tai päinvastoin! Vesimatkaa tässä kuitenkin on melkoisesti!

  3. Ei se matkan pituus näytä olevan mikään rasite. Koska Halkolahdestakin
    saakka liikenne kulkee,seurasin sitä eilenillalla.

  4. Kun Suomeen istutettiin majavaa Amerikan mantereelta niin niiden luultiin olevan samaa rotua Eroopan majavan kanssa. Mutta näin ei ole. Kanadan majava on uutterampi rakentamaan patoja ja lisääntyy nopeammin kuin eurooppalainen serkkunsa. Pohjois-Karjalaan Kanadan majavaa istutettiin ensimmäiseksi Nälämäjokivarteen patvin suolla ja siitä ne ovat levinneet.Ensimmäiset majavat tai oikeammin niiden padot näin Pielisjärvellä. Rajamiehen pesti alkoi elokuussa 1965 ja majavan padot näin heti syyskuussa. Kiteen pyhäjärven alueen majavat lienevät kaakkois-Suomeen tehtyjen istutusten seurausta.

  5. Hienoa kun Eero-Matti kaivoi esiin tämän upean pesäntekokertomuksen.

    Nostakaa ihmeessä esiin näitä vanhoja, ajankohtaisia Värtsin juttuja kuka suinkin tietää tai sattumalta löytää.

  6. Täällä Loitimon yläpuolella Jänisjoessa myös majavat asustavat ja rakentelevat pesiään, ja juuri tänään tyttären 6v. pojan kanssa tutkimme jokivarresta niiden jälkiä. Ja aika kaukaa ovat kaataneet ja raahanneet haapoja pesiänsä varten. Kevätyönä oli joku sattunut näkemäänkin majavan tuolla sillan luona kuljettamassa rankasaalistaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *