Uralin pihlaja

Ystävyys 2

Elokuun 27. päivänä 1989 saapui Vanhasta Värtsilästä 87 henkilöä Ystävyys-Druspa -juhlaan urheilutalolle. Siellä laulettiin yhdessä Uralin pihlajaa, jonka sanat oli monistettu ohjelmalehtisen taakse.

Paikallislehden leike kertoo, että kyseessä oli suuri kansanjuhla. Urheilutalon sali oli ääriään myöten täynnä ja toinen mokoma jäi ulkopuolelle. Tunnelma vapautui, kun vieraat alkoivat yhtäkkiä laulaa haitaristien soittaessa venäläisiä sävelmiä.

Valtuuston puheenjohtaja Pertti Purmonen lausui juhlapuheessaan miltei runollisesti: ”Tänne kantautuvan tehtaan pillin ääneen on tullut uusi väre.” Värtsilän kyläneuvoston puheenjohtaja Juri Panov toivoi taloudellisten suhteiden kehittymistä.

Juri Akulov, musiikkikoulun opettaja, soitti harmonikkaa, Hanna Hurskainen pianoa ja Kivivuoren lapset jousimusiikkia. Värtsilän asemalla tulkkina työskennellyt Raisa Antonova yllätti lausumalla runon Wilhelm Wahlforssista.

Jalkapallo-ottelun voitti Neuvosto-Värtsilä maalein 2-1. Jumalanpalvelukseen osallistui parikymmentä vierasta, se tulkattiin venäjäksi. Lounaan jälkeen vieraat tustuivat suomalaisiin koteihin, minkä he nimesivät päivän parhaaksi anniksi. Esimerkiksi Arto Väyrysen tilalla herättivät navetta ja karja ihastusta.

Riistamiesten silloinen puheenjohtaja Pekka Kunnas sai vieraakseen neljä metsästyksen ja kalastuksen harrastajaa. Kun heiltä kyseltiin, miksi susia ja karhuja aina vain tulee rajan yli Suomen puolelle, he vastasivat: ”Se on tämä perestroika!”

Illalla pidettiin cocktailtilaisuus urheilutalolla, jonne mahtui 200 henkilöä. Pääsylipun hinta oli 50 markkaa. Värtsilässä oli tuona päivänä juhlaliputus, ja vieraille tarjoiltiin pitkin päivää virvokkeita, muurinpohjalettuja ja makkaroita.

Juhlayleisöä.

16 comments for “Uralin pihlaja

 1. Tämänkin vierailuperinteen kaiten voisi herättää henkiin? Olisiko vaikka Pitäjäyhdistyksellä kiinnostusta kunnan sijaan?

 2. Onhan Pitäjäyhdistys yrittänyt aina jotain tälläistä yhteistä järjestää.Mieleen tulee ainakin Juri Akulovin johtama lapsiryhmän konsertti koululla parivuotta sitten.Lippu ei maksanut 50 markkaakaan,oli vapaaehtoinen maksu.Valitettavasti yleisöä kourallinen paikalla,ei näkynyt Eero-Mattia eikä muitakaan sellaisia joille näitä pitäisi järjestää.

 3. Niinpä, piiska sivaltaa… Osuit insinööri juuri asian ytimeen! Mitäpä näitä huutelemaan ja toivomaan kun en itsekään missään käy.

 4. ”Siltainssin” mainitsemasta konsertista on luettavissa Eiran tekemät Värtsin jutut 25.5-12 ”Musiikkikonsertti Värtsilän koululla helluntaina” sekä 28.5.-12 ”Sävelet ja näppäimet hallussa (sisältää myös 15 minuutin videokoosteen)”.

 5. Eero-Matin kommentti on ajankohtainen. Siitä on viime päivinä muutaman kerran ollut puhetta minunkin korvien kuullen. Kannattaa miettiä ja sitten tehdä jotain. Pitäjäyhdistys lienee sopiva toimija.

  Siltainssin tapa kommentoida ei ole rakentavaa. Sellainen pikemminkin purkaa siltoja. Olen usein kiinnittänyt huomiota siihen, että jonkin uuden idean esittämistä seuraa kertomus, mitä on tehty. Joskus kuulee myös, että on siitä puhuttu. Mutta ei ole tapahtunut mitään.

  Minun vanhoilla päivillä herännyt aktiivisuus Värtsilää kohtaan saa voimia siitä, että täällä on tehty niin paljon: Arppen piha, kylätalo, kesäteatteri, Värtsiläpäivät jne. Mutta voisihan sitä tehdä edelleenkin ja lisää ja uuttakin ja uusillakin voimilla.

  En vielä ole ennättänyt perehtyä erilaisiin rahoitustahoihin, joiden avulla voisi esimerkiksi palkata hankeko-ordinaattorin hoitamaan värtsiläisten järjestöjen hankkeita. Jos joku sellainen järjestelisi asioita, niin olisi helpompaa osallistua talkoolaisena.

  Ehdotan, että jokaista ideaa ja sitä esittelevää puheenvuoroa kuunnellaan eikä aleta selitellä, että onhan sitä jne. Olisi myös kiva, jos ei virnisteltäisi epäluuloisesti. Sellaistakin on ollut havaittavissa.

  Yhdessä puuhailu kahden Värtsilän kesken on loistava idea. Se on jo koettua. Siitä on näyttöä. Se on toiminut. Pitää vain ottaa oppia papin kokemuksesta: messua on tarjottava edelleen, vaikka osallistujia voisi olla enemmänkin.

  Minulla on unelma: Vireä Värtsilä Tohmajärven kunnassa!!!

 6. KIITOS Erkki Lintunen (tänään klo 14.50 olleesta) kirjoituksestasi, joka oli todella asiallinen ja hyvin sanottu. Kiitos, että Sinulla riittää uskallusta antaa ojennuksen sana silloin kun se on paikallaan ja samalla puolustat oikeita arvoja.
  Ainakin minulle kirjoituksesi lausumat olivat tarpeen. Mieltäni on pitkään painanut eräässä (aita)- kirjoituksessa syksyllä lausumani letkautus. Olen siitä todella pahoillani, ja pyydän sitä Sinulta anteeksi. (Kirjoitusta ei tarvitse ”kaivaa” esiin, itse tiedän tunnossani).
  Usein ihminen (lue: minä) sortuu letkautuksiin ja toisen loukkaantumisen nähdessään, toteaa muka yllättyneenä, että: ”sehän oli vain leikkiä, etkö sinä nyt leikkiä ymmärrä”, jolloin vähättelyllä lyö lyötyä vielä uudelleen ja pääsee nolaamaan, kun hänellä ei muka ole edes huumorin ymmärrystä. Piikki on piikki, vaikka olisi kuinkakin kaunis.
  Näin vuoden lopulla haluan tehdä tilini selviksi. Vuodenvaihteessa taas voin antaa lupauksia, ja toivoa, että ne Uudenvuoden Lupaukset edes jotenkin tulisivat täytetyiksi.
  Uskon, että yhteishengellä unelma Vireästä Värtsilästä toteutuu. Värtsilän motto : ”Yhdessä tehden hyvä tulee…!”
  Toivotan kaikille Hyvää Uutta Vuotta 2014 !

 7. Nuo kahta puolta rajaa olevien Värtsilöiden tapaamiset olivat tosi mukavia. Taisin olla läsnä ylläolevassa tilaisuudessa. Tai ainakin jotain jalkapallo ja kyykkä-ottelua olin seuraamassa.
  Silloin aika oli vain niin erilainen kuin nyt. Kaikki tapaamiset naapurimaan kansalaisten kesken olivat ah niin eksoottisia. Tunne oli varmaan samanlainen molemmin puolin rajaa. Nythän sitä eksotiikkaa ei ole. Voidaan tavata vaikka maitokaupassa, tai eri sähköisin menetelmin eikä siinä ole mitään ihmettelemistä.

  Tällaiset yhteiset tapaamiset olisivat kyllä erittäin toivottavia. Niitten järjestäminen vain tahtoo kaatua aina niitten harvojen aktiivien tehtäväksi.

  Ja eikähän sitä tiedä, vaikka naapurimaan Värtsilässä ajateltaisiin ihan samoin, eli tänne (siis sinne)haluttaisiin myös ”vireä Värtsilä”..

 8. Värtsilän kunnan lanseerama (v. 1989) ja käyttämä IDÄN PORTTI
  Värtsilä-Niirala -logo ja mainoslause toimisi tänäkin päivänä (v. 2013) Jos logoa hiukan päivittäisi.. ( logo näkyy jutun alussa)

  Tohmajärven kunnalla ei ole varsinaista logoa Niiralan rajanylityspaikalle.. tietääkseni..?

  Mainoslause on ”Rajattomat mahdollisuudet”. Hyvä sekin.

 9. Itähuolinta on lanseerannut logon Ysitien portti! Hyvä sekin.

 10. Vielä: hienoa Värtsin arkistojen kaivelua!

  Tämä juttu julkaistu Värtsissä 24.11.2011
  ja
  ensimmäinen kommentti tuli 28.12.2013

  Värtsin juttulaarista löytyy todella aarteita!

  Jatketaan aarteiden etsintää!

  Kiitos Eero-Matille!

 11. Puhuminen on tunnetusti halvempaa kuin tekeminen ja vielä edullisempaa on kun vain ajattelee.

 12. Mieleeni on jäänyt 1990-luvulta Värtsilän kansanedustajien työläisneuvoston toimeenpanevan komitean puheenjohtaja Juri Panov.

  Erityisesti muistan hänen erään puheensa, jossa hän oikaisi siellä olleita käsityksiä, että suomalaisten ylläpitämässä vankileirissä olisi vallinnut epäinhimillinen vankien kohtelu.

  Toinen muisto liittyy neuvotteluun, kun Oiva Tikan ja Juri Panovin kanssa menin käymään entisen lentokentän lähellä olevalla hautausmaalle tarkoituksena sopia hautausmaiden kunnostamisesta. Huomasimme kentän laidalla alkavan metsäpalon. Oiva lähti kiireesti autolla hakemaan paikalle palokuntaa ja minä Panovin kanssa suorittamaan ensisammutusta. Saimme palon tyrehdytetyksi, niin että palokunnalle jäi vain jälkisammutus.

  Muutaman kerran Panov istui jumalanpalvelukseen kokoontuvan joukon seurassa kasvoillaan selvästikin kiinnostunut ilme. Hän myös järjesti meille kokoontumispaikat.

  Kalle Lintunen kertoi pari päivää sitten laittaneensa sankarihautausmaan kiven juurelle korokkeen, johon voi viedä kynttilän palamaan.

  Kerran sain vierailla Panovin kodissa. Oli ikävää kuulla hänen sairastumisestaan ja kuolemastaan. Jos hän eläisi, olisi hyvin helppoa suunnitella yhteistoimintaa Venäjän ja Suomen Värtsilöiden välille.

  Rajan takana on myös useita kastamiani henkilöitä, joille toivon Jumalan siunausta. Kummilapsiakin on, nyt jo aikuisen iässä.

  Viime aikoina ovat yhteydet Venäjän puolelle harventuneet. Mutta toivon, että Värtsilöiden myönteinen yhteys elpyisi monella tavalla, myös taloudellisella sektorilla.

  Radiosta saimme äskettäin kuulla venäläisten turistien kiittelevän suomalaisten ystävällisyyttä. Sen säilymistä ja kasvamista on syytä toivoa menneet ikävyydet vähitellen unohtaen.

  Luulenpa, että On mahdollista saada EU-rahoitusta kahden Värtsilän yhteistoiminnan kehittämseen. Tarttis vain tehrä jotain???

 13. Lainaus: ”Eero-Matti, 28.12.2013 at 20:38. Tämänkin vierailuperinteen kaiten voisi herättää henkiin? Olisiko vaikka Pitäjäyhdistyksellä kiinnostusta kunnan sijaan?”

  Hyvä idea! Tälläinen tapahtuma, esim, Värtsilä päivien yhteyteen toisi mukavaa lisäväriä kylämme suurimpaan kesätapahtumaan!

  Ei siis ollenkaan kuollut ja kuopattu idea! Hyvä Eki! Jos tästä ei ota koppia kyläyhdistys.. niin ehkä Tohmajärvi.. Potsipäiville! Tuleville vuosille! Toivon ennemmin Värtsiläpäiville, ns. uusintana Ystävyys tapahtumaa, jalkapallopeleineen ym. ym.

 14. Eero- Matti ja Eira, olette todellakin oikealla asialla! Tässä on rajattomat mahdollisuudet! Värtsilässä on Arppen piha, on Värtsilän koulu, on myös Värtsilän kirkko! On majoitusmahdollisuuksia! Eikä tämän tarvitse rajoittua vain kahden Värtsilän väliseksi puuhaksi!

  Ideariihi kokoon! Tuote tulee aivoista ulos, kun annetaan yhdessä vauhtia! Kysymys on myös Niiralan kehityksestä!

  Kahvikupin äärelle ja epävirallisesti rupattelemaan! Kylätalossa on tilaa!

  Näitä toivoo Takoja menneen kesän takaa.

 15. P.S. Tuo Idän Portti -logo kannattaa ottaa jotenkin uudelleen käyttöön ja sen sisältö tallentaa ajatuksiin. Värtsilä-Niirala ei ole mahdoton nimike!

 16. Värtsin kaivelua edelleen.. ottakaa tästä nyt koppi ken haluaa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *