Kun ilmapallo putosi

Tervehdys! Laitan tään ”historiallisen tiedotteen”, joka tuli esiin vaimoni siivotessa kirjahyllyä. Oli hänen äitinsä tavaroiden mukana kulkeutunut sinne. Loppulauseessa mainitaan vaimoni äidin isän lausahdus. Luultavasti syy leikkeen säilymiseen näin pitkään on siinä, tekstistä päätellen leike on 50 vuoden takaa. Siinä on nimiäkin, jos joku muistaa tapauksen? Taitaa olla aika vähissä henkilöt, joilla on vielä muisti tallella. Lehdestäkään en tiedä sen enempää kuin että kyseessä on itäsuomalainen maakuntalehti.

Historiaterveisin: Luutalahti 10102011.   Kalle M. Väänänen

xxxxxxxxxxxxxxx

Laitetaanpa oleellisia tietoja tänne tekstiin tuosta uutisesta, joka kertoo vuoden 1911 eli sadan vuoden takaisesta tapahtumasta Öllölässä, silloin Värtsilän vaikutuspiirissä olleessa kylässä. Lehtileikekuvan teksti saattaa jäädä niin pieneksi, ettei siitä ehkä saa selvää.

Syys-lokakuun vaihteessa Öllölän koulun oppilaat näkivät välitunnilla suuren vaaleankeltaisen pallon leijailevan taivaalla. Sen alla oli kori, jossa seisoi kaksi miestä.

Ilmapallon ankkuri takertui Pajarilan vaaran reunamilla puitten latvoihin. Tämä mullisti hetkeksi pienen salokylän rauhallisen elämän. Putoamispaikalle kiirehtivät niin Otto I. Määttänen kuin Edvard Johansson. Viime mainittu osasi Venäjän kieltä.

Matkustajina olivat yliluutnantti Lebedev ja insinööri Brumin, joilla oli tarkoitus matkata Pietarista Tukholmaan. Pallo saatiin latvoista alas vasta, kun puita kaadettiin. Pajarilan Belagia siitä ensin motkotti, mutta oli lopulta mielissään harvinaisista vieraista.

Kulkuväline kannettiin maantien varteen ja lastattiin vankkureihin. Alkoi kolmen peninkulman ”rumukyyti” Värtsilään, joka oli silloin alueen keskuspaikka.

Vornasen Gauron kerrotaan virkahtaneen oudon pallon taivaalla nähtyään: ”Antikristus tuloo, valakosen kuksiman selläs!”

Lyhennelmä EJ

Värtsilän Notko 1910-luvulla

3 comments for “Kun ilmapallo putosi

 1. On se pallo mahtanut ylittää uutiskynnyksen ja ylittäisi vieläkin. Tuostahan saa yhden uutisen sarjaan ”100 vuotta sitten”. Luultavasti Raamattujen ja muitten tärkeitten kirjojen väleissä säilytetään arvokkaimpia lehtileikkeitä, niinkuin tämäkin leike. Tuskinpa meidän kenenkään tietokoneitten muisteissa säilyy tietoja sataa vuotta.

 2. Todella mielenkiintoinen löytö, nyt vain
  kaikki kirjakaappiaan siivoilemaan.

  ————

  Ei sitä usko ”Erkkikään” mitä kaikkea kirjastoon
  palautettujen kirjojen välistä voi löytyä.
  Valokuvat ja postikortit lienevät niitä tavallisimpia.
  Kerran löytyi Mika Waltarin kirjan ”Mikael Karvajalka”
  välistä musta karvatuppo, kerran taas testamentti.

 3. Öllölässä asunut isoäitini olisi varmaan osannut kertoa ilmapallosta, jos olisin lapsena tiennyt kysellä. Isäni kävi tuota samaista kansakoulua, mutta hän syntyi vasta 1916. Tarinan opettaja on saattanut olla sama Manner, joka antoi isäukon todistukseen paitsi huonoja numeroita myös muistutuksen sopimattomasta käyttäytymisestä koulumatkalla.

  Belagian ja Gauron lausunnot antavat oivallisen kuvan, miten salokylän ihmiset ilmestykseen suhtautuivat. On se ollut yhtä kummallinen juttu kuin Liisan ja Matin rautatie.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *