Kisan taivalta

Pesäpalloilijoitten vanha kaarti voitti nuoremmat Värtsilän kentällä 1960-luvun lopulla ystävyysottelussa juoksuin 12-9. Vas. Aarre Partanen, Martti Söder, Väinö Kunnas, Aulis Saharinen, Mauri Karvinen, Mauno Kunnas, Eero Lavikainen, Kauko Muttonen ja Mauri Lötjönen.

Päivälleen 65 vuotta sitten, kesäkuun 12. vuonna 1946, perustettiin urheiluseura Kaurilan Kisa. Se oli maineikkaan Värtsilän Kisan edeltäjä.

Jorma Summasen kirjoittamassa Kisan 50-vuotishistoriikissa vuodelta 1996 kerrotaan, että Värtsilässä on urheiltu 1800-luvun lopulta asti. Nuorisoseuran voimisteluosasto oli yksi kolmesta, jotka olivat perustamassa 1906 SVUL:n Pohjois-Karjalan piiriä.

Tunnettu urheiluseura oli Värtsilän Teräs, jolla ennen sotia oli tukena koko pitäjä tehtaineen. Sodan jälkeen Teräs jatkoi toimintaansa Tohmajärvellä.

Historiikkia lähteenä käyttäen julkaistaan Värtsissä muutamia lyhyitä kirjoituksia värtsiläisestä urheilutoiminnasta sodan jälkeiseltä ajalta. Toivottavasti näitä asioita muistavat tai muuten tietävät tuovat lisävalaistusta kommenteillaan. Myös lisäkirjoitukset sekä valokuvat ovat tervetulleita.

Kaurilan Kisan aika

Ensimmäisessä kirjoituksessa on esillä Kaurilan Kisan aika. 50-vuotishistoriikissa on tuotu esille muutamia nimiä, jotka olivat keskeisesti mukana toiminnassa.

Kusti Löppönen lienee ollut kantavin voima alkuvaiheissa. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Reino Parkkulainen. Aarno Leistola oli harjoitusohjaajana ja Leo Vehviläinen sihteerinä. Aulis Saharinen ja Ilmari Löppönen mainitaan myös. Poikatyön ohjaajina ovat aikakirjoihin jääneet Martti Söder, Aarne Harju ja Aarre Partanen, tyttöjen puolella vastaavasti Eini Parkkulainen ja Hilkka Vänttinen.

Olisikohan tässä ollut ottelumatka Ilomantsiin, muistelee kuvan lähettänyt Ake Partanen.

Värtsiläinen Väinö Kunnas on muistellut historiikissa, että Kisa perustettiin alun perin pesäpallon ympärille. Joukkue pelasi maakuntasarjassa. Kalle Rantanen oli kapteeni ja muita pelaajia olivat Alpo Immonen, Mauri Karvinen, Mauno ja Väinö Kunnas, Eero Lavikainen, Aarre Partanen, Aulis Saharinen, Martti Söder ja Esko Toropainen.

Pesäpallon lisäksi hiihdettiin, suunnistettiin ja yleisurheiltiin. Jäsenten joukossa oli alusta alkaen myös värtsiläisiä. Patsolaan kaavailtiin alaosastoakin.

Vuonna 1951 seuran nimi muutettiin yksimielisesti Värtsilän Kisaksi. Jäsenmäärä oli vuoden lopussa 135, ja vuosi kirjattiin Kisan siihen asti vilkkaimmaksi, vaikka toimintaa haittasi rahan puute.

 

Vanhassa Värtsilässä pelattiin ennen sotia pesäpallo-ottelu Värtsilän Teräs-Viipurin NMKY.

Share

20 comments for “Kisan taivalta

 1. Hienoa, kunniallista historiaa ja tuttuja vuosien takaa, mm. Make-eno ja Sääperin naapureita.

 2. Kakunvaaran poijat: Terho Niiranen IPV oli syntyjään Kakunvaaran oma poika.

 3. Urheilu-urani tapahtumat kulkevat muistikuvina seuraavassa järjestyksessä. Lieneekö niiden julkaisemisella merkitystä, mutta kun ei ole kiellettykään, niin kerrotaanpa. 1. Kaurilassa Kusti Löppösen pellolla kannustamassa Kaurilan Kisaa. Muistissa ainakin Partasen Aarre ja Kunnaksen Väinö ja Mauno. 2. Hiihtokilpailut poikien sarjassa Uudenkylän Terässä. TUL:n P-K:n piirin mestaruus poikien viestinhiihdossa muistaakseni Mutalassa. 3. Värtsilän Kisan juoksijoiden joukossa. 4. Värtsilän Teräksen pesäpallo-joukkueessa maakuntasarjassa. 5. Lattiaa höyläämässä ensin Uudenkylän Terän ja sitten Kisan tanssilavojen talkoissa. Ja urheilu-uran lopussa Kisan lavan hiomista kengänpohjilla ja tyttöjen kiusaamista kehnolla tanssi-taidolla. – Että sellaista, kun mieli paloi ja polkupyörä kulki. Ierikka.

 4. Löysin vanhan kuvan Värtsilän Teräksen ja Viipurin NMKY:n pesäpallo-ottelusta ennen sotia ja lisäsin sen juttuun.

 5. Minulla on hämärät muistikuvat siitä kun Värtsilän Kisan lentopallojoukkue taisi pelata yhden kauden peräti kolmannella sarjatasolla?? Voin olla väärässäkin…

  Urkkatalo jonne juuri yleisöä ei sopinut, pullisteli kuitenkin paikallista kansaa. Ukko-Topi minut sinne silloin vei. Ainoan pelaajan siltä ajalta jonka muistan yllättäen oli nykyinen naapurini Pekka.

 6. Miten kävi kokouksessa? Värtsilän Kisalta tai Riistamiehiltä ei ole tullut mitään tiedotetta asiasta. Oliko joku teistä kokouksessa?

  Värtsilän Kisa ry:n kokous Värtsilän kylätalolla 4.10.2014 klo 18
  Käsiteltävänä yhdistyksen lopettaminen/yhdistäminen Värtsilän Riistamiehet ry

 7. Hyvä kysymys Eiralta. Minuakin entisenä radankiertäjänä kiinnostaa Kisan tulevaisuus.

 8. Olin henkilökohtaisesti kutsuttuna mukana kokouksessa. Meitä kokousväkeä oli paikalla yhteensä kahdeksan (8) henkilöä. Mitään päätöksiä emme vielä asiasta tehneet, mutta kävimme varsin laajaa ja mielestäni hyvää keskustelua sekä nykyisen että mahdollisen tulevan kuvion realiteeteista.
  Seuran purkaminen tulee sääntöjen mukaan käsitellä kahdessa kokouksessa ja varsinainen purkupäätös edellyttää mahdollisessa äänestyksessä vähintään 2/3 hyväksyntää. Seuraava eli sääntöjen vaatima toinen kokous on TODENNÄKÖISESTI maanantaina 10. marraskuuta klo 19.00 Kylätalolla. Seuratkaa ilmoittelua Värtsissä sekä Koti-Karjalassa ja tulkaa ihmeessä suurella joukolla mukaan keskustelemaan ja päättämään.
  Värtsilän Riistamiesten eli mahdollisen Kisan uuden ”emoyhtiön” puheenjohtajana tahtoisin päätökselle – onpa se sitten mikä tahansa – mahdollisimman laajan tuen; muuten on pieni pelko siitä, että pahat kielet kuiskuttelevat kuppikuntaisista kaupoista!

 9. Toivottavsti em kokous järjestäyti ja teki päätöksistä pöytäkirjat.
  Ellei, niin lopettaminen vaatii edelleen kaksi yleistä kokousta ennen kuin PÄÄTÖS on yhdistyslain mukaan lainvoimainen.

 10. Silloisessa 1970-luvun Värtsilän Kisan lentopallojoukkueessa pelasi muistini mukaan ainakin Kontkasen veljeksiä kolme, Erkki,Seppo ja Tarmo.Voihan joukkueessa olla neljäskin veljes, mutta sitä en muista. Joukkueessa oli ainakin Leo Jaatinen, Esko Nylander,Pekka Kunnas,taisi olla edesmennyt Karvosen Jussi.
  Tässä oli minun muistini mukaan joukkueen runko.
  Tulihan sitä silloin oltua joukkuetta kannustamassa.

 11. Muutin Uusi-Värtsilään syksyllä 1955 Tuolloin Uusi-Värtsilässä oli urheiluseuroja Yritys ja Teräs. Yritys pelasi sarjassa pesäpalloa ja Teräs Jalkapalloa.Muistan kaiholla ihailleeni Yrityksen keltaisia peliasuja.Vuonna 1957? Ko seurat sopivat,että
  Yritys luopuu pesäpallosta ja pelaajat siirtyivät Teräksen alaisuuteen pelamaan pesäpalloa. Yritys joutui rahavaikeuksien vuoksi luopumaan pesäpallon ko sarjasta.Tuossa vaiheessa myös Värtsilän Kisasta tuli pelaajia Värtsilän Teräkseen. Kunnaksen Manu ja Väinö, Kososen Esko, Erkki Lintunen ja ennenkaikkea Savikon mies Seppo Hämäläinen. Ko kaverit tuli eri vuosina kukin Teräkseen ja olivat iso apu seuralle.

 12. Tapio Muttonen .Muutin/muutimme v.60-luvulla. Ja oli hauskaa, terästehtaan ympärillä oli kovat leikit. Opit sain kodistani, Peijonniemestä, kuin myös Sedältäni Unto Muttoselta, joka oli aina kivasti Zsy Aurinkon alla. Ottaakeepi yhteyttä, jos on jottain kysymättä tai kyselemättä.
  Ja kuulumisia sieltä. Kiitos.

 13. Älkää vain ruvetko komentoinnissa sotkemaan seuroja, kuten:
  Värtsilän teräs ja Värtsilän Kisa ( alkujaan Kaurilan Kisa)

 14. Värtsilän Teräs oli evakkoseura Uusi-Värtsilässä. – Värtsilän Kisa oli alkuaan Kaurilan Kisa. Tanssilava Kaurilassa. – Värtsilässä oli sotien jälkeen myös TUL:n seura Uudenkylän Terä.

  Minulla oli tilaisuus harjoittaa urheilua noissa kaikissa. Ensin Terässä hiihtäen. Sitten Kisasssa juosten ja tanssien. Lopuksi Teräksessä pesäpalloillen.

  Joensuun Katajaan en houktelluista huolimatta mennyt, koska mieleni oli jo silloin nurkkapatrioottinen.

  Toivotan Värtsilän Kisalle menestystä! Etsikää sellaisia muotoja, jotka sopivat tähän aikaan ja joiden toteuttamiseen löytyy resursseja.

 15. Kerrompa tapauksen kun saimme tietää Erkin päätöksestä lopettaa kilpaurheilu. (pesäpallo Teräksessä) Kerran pesäpallo harjoitusiltana Huuskonen ja Ähman astelivat yhdessä kentälle. Huuskonen Vihelsi porukan kokoon kotipesän ympärille ja ilmoitti,että johtaja
  Ähmannilla on asiaa. Ähman aloitti,että joukkue menettää tärkeän pelaajan tämänkesän peleistä. Erkki Lintunen alottaa teologian opiskelut ja katsoo että ei ole sopivaa jatkaa kilpailu-uraa. Hetken aikaa vallitsi syvä hiljaisuu ,kunnes Immosen Keijo sanoi, että
  hän puhuu vielä Erkin kanssa jos hän pyörtäisi päätöksensä. Keijon aikeeseen yhtyi koko
  harjoittelu joukkue. Tähän Åhman lausui tiukkaan sävyyn ! ei me kunnioitamme Erkki Lintusen päätöstä, ja toivotetaan hänelle menestystä valitsemalleen tielle. Näin Teräs menetti tärkeän pelaajan (mm Siepparin). Joskus eräs joukkueen kaveri vitsaili, että Teräs metti Erkin mutta tais kaurilanlavan tytöt menettää enemmän. Mitä lineevät tuola tarkottaneen?

 16. Peran jutun innoittamana kerron seuraavaa:

  Vuosia sitten pidin luentoa erässä Eläkeliiton koulutustilaisuudessa. Minulta kysyttiin keskusteluosion aikana, onko tanssi syntiä. Vastaisin: ”Ei ole!” Ja jatkoin Martti Lutherin opetukseen vedoten: ”Tanssivathan pienet lapsetkin.”

  Hyvä ystäväni ja entinen työtoverini Maaseudun Sivistysliiton työuraltani 80-luvulta sieppasi lausahdukseni ilmasta ja levitti viestiä ympäri maan eläkeläisten keskuudessa.

  Muutama vuosi sitten Eläkeliitto palkitsi minut antamalla Joensuussa liiton kultaisen ansiomerkin.

  Kun vielä oppisin valssin väliaskeleen!!! Se tekisi hyvää kangistuvalle kropalle. Olisi sopivaa intervalliharjoittelua kramppien välille.

 17. Terästehtaat ja pesäpallo. Kuittisen kaupan pojat(1)?Erkki oli kova sieppari. Saukkonen Heikki, jos luet tätä, niin pyytäisikö(Reija) ottamaan yhteyttä vaikka emailitse. Luokka kokouksia kun miun vastuullen ja kontolleen piti osua. TV. mie

 18. Niin Kaunis On Hiljaisuus. Lahja Rantanen nukkui pois, rauhallisesti. ps. tietty aika surulle.

 19. Palautan tämän jutun kommentteineen Värtsiin luettuani viime viikolla kirjan Jari Porttila – Osmo Kärkkäinen, Äitee Siiri Rantasen tarina. – Siiri aloitti uransa Värtsilän Teräksessä. Myös minä pelasin vähän aikaa pesäpalloa samassa seurassa.

  Värtsin jutussa on urheilun historiaa Värtsilästä. Mutta ”Äitee” – kirjassa urheilusta kosolti enemmän. Suosittelen sen lukemista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *