Joella hiljaista

Jänisjoki voisi olla virkistyskeidas ja matkailun peruspilari. Kuvat EJ

Hellepäivänä oli Jänisjoella hiljaista. Soutelijoita ei juuri näkynyt, yksi ainoa vene oli liikkeellä Niiralan paikkeilla. Sitä enemmän kuului sirkutusta rantapusikoista. Lintuihmisille Jänisjoen tienoot ovat antoisia.

Vehmaan näköistä on nyt kaikkialla. Siinä missä rannat peilautuvat syksyisin veteen ruskan väreissä, on vihreys alkukesästä valttia. Pihlajat, ruusut ja mesikat kukkivat rantatöyräillä.

Kelpaa siellä soudella. Voi kuvitella, että kanootilla melojille Jänisjoki on oivallinen paikka. Meitä liikkuisi siellä varmasti enemmänkin, mutta eräisiin perusasioihin kaivattaisiin kohennusta.

Kunnollinen venevalkama laiturinpätkineen kylätalon kupeelle sillankorvaan olisi välttämätön. Nykyinen paikka ei juuri vesille houkuttele. Kovin suuri investointi ei olisi kyseessä. Se tukisi kylätalon toimintaa, kunhan se saadaan vauhtiin.

Täysin hiljaista oli entisellä leirintäalueellakin, jonka kunta myi vuosi sitten yksityiselle kirjastotalon kylkiäisenä. Sinne piti tulla jotain yritystoimintaa, muistaakseni matkailuun liittyvää. Jos ei tule mitään, se on Värtsilän kannalta surullista.

Turhauttavan tuntuista on, että muutaman kilometrin päässä pyörii kesäaikaan satoja tuhansia rajanylittäjiä, mutta heistä ei monikaan poikkea Värtsilän keskustaan. Samoin Ilomantsin suuntaan ajavat turistit taitavat huristella nykyisin pysähtymättä ohi.

Suuri osa kulkijoista liikkuu etsimässä tavarapaljoutta, jota näillä seuduilla ei ole tarjota. Vaihtoehdoksi jää kehittää muuta kilpailukykyistä tarjontaa: hyviä ja toimivia palveluja, luontoa, omaleimaista kulttuuria…

Share

20 comments for “Joella hiljaista

 1. Pois on haettu venonen.Aikoinaan tuli paljonkin liikuttua joella
  ja toivon, että kulkijoita joelle löytyisi- siellä on niin rauhallista – ei moottorit pärise. Sähkömoottori olisi hiljainen,jos ei soutamalla jaksa tätä pitkää jokea.
  Ihanaa pientä sadetta ulkona.
  Terv. Mirjasisko

 2. Kaiman kirjoitus osuu naulankantaan! Olen aikaisemmin kirjoittanut Jänisjoen merkityksestä kaavoituksen uusimisen perusteluna. Värtsilän laakso jokineen on helmi Tohmajärven kunnassa. Jos liikenne joella lisääntyy joskus, on moottorivenekielto paikallaan. Sähkömoottorin sirinä kyllä sopii lintujen konsertin joukkoon, mutta ei bensakaahaus. Yleinen laituri olisi saatava. Meilläkin kakkosvene odottaa sitä. Ikävä, nuoruuden nostalgia mielessä! Ierikka.

 3. Hiljaista oli viime viikolla Kaustajoellakin.
  Tarkoitus oli lähteä kanootilla mutta tuuli oli niin navakka
  että päädyimme veneeseen. Sousimme reittiä entinen rajavartio-asema – Kaustajärven hautausmaa.

  Raate ja muu vesikasvillisuus on muodostanut vesistöön niin
  laajoja ja läpipääsemättömiä lauttoja että liikkuminen
  on kuin labyrintissä.

  Tuli mieleeni elokuva jossa rommia naukkaileva kapteeni
  ja uhkea nainen kahlasivat kainaloitaan myöten vedessä
  kun yrittivät irroittaa laivaansa viidakkokaislikossa,
  iilimatojen ja vertaihimoavien hyttysten seassa. Kaiken
  kukkuraksi jokin vihollispartio uhkasi heitä.

  Tilanteemme ei ollut aivan noin paha, saimme sauvottua
  veneen peruuttamalla takaisin väljemmille vesille. Paukauhtalua
  ja jyrinää tosin kuului mutta se oli vain aukokolla työskentelevä laikutuskone.

  Hieno kokemus mutta se varsinainen Kaustajoki jäi vieläkin
  löytämättä.

 4. Tästä kirjoituksesta tuli mieleeni Riki Sorsan esittämä iki-ihana kappale Joki.

  Kaukaa taas palaan joelle kerran
  se mua tuudittaa ja saan unohtaa
  huuhdon huoleni jokeen taas kerran
  sen viileys mua rauhoittaa…

 5. Tippa tuli Ierikan silimään tuon Lissun kirjoittaman laulunsäkeen jälkeen. Oi, Jänisjoki ja sen rajan taakse viemien kyynelten määrä! Silloin joskus…

 6. Jänisjoki on monipuolinen, kiinnostava joki josta saa joka kerta jotain uutta irti!

  Taimenen kalastajille on pikkukosket, melojille koko reitistö, onkijoille penkkaa riittämiin. Vähissä ovat vielä omat uistelureissut joella, koskelta sen sijaan on jo joka kerta uistimeen taimen tarttunut!

  Menkää joelle ja nauttikaa!

  Ps. Sinilinnusta Ramilta saa kanootteja pelastusliiveineen vuokralle pientä korvausta vastaan, puh. 013-285 481.

 7. Lissu olen samaa mieltä Rikin laulusta. On mukava , että Riki on kuntoutunut.
  MirjaSisko

 8. Niille lukijoille, jotka eivät ole tietoisia Jukajoen tapahtumista, kerrottakoon että äskeiset rankkasateet aiheuttivat Kontiolahdella Vapon turvesuon happamien vesien valumisen jokeen. Seurauksena oli kalakuolemia. Kyläyhdistys on tehnyt ympäristörikosilmoituksen ja Vapo on päättänyt lopettaa turvetuotannon noin 30 hehtaarin suuruisella alueella. Ongelmia oli jo viime syksynä, kun joen happamuus muuttui samaksi kuin etikan. Vapo yritti tuolloin ratkaista ongelmaa laskemalla turvesuohon kalkkia.

  Tohmajärvelle kaavaillun Konnunsuon turvetuotantoalueen vesiä aiotaan laskea Jänisjokeen.

 9. Onko ihan mahdotonta kuoria turvetta sieltä, missä ei synny edellä kerrottuja ongelmia??? Tätä kysyn täysissä järjen valoissa. Tietysti voi olla yhdentekevää Helsingin herroille (ja rouville) miten jokin Jänisjoki täällä periferiassa jaksaa. Onhan se eri asia se Vantaanjoki. Vai onko piittaamattomuutta myös kunnallisessa päätöksenteossa, kysyn vain täältä raukalta rajalta.
  Ierikka

 10. Vastausta otsikkoon; nyt on työt takana ja alkaa pitkäsiima kausi joella sekä lähes joka iltainen kuhanuistelu.

 11. Ehdottelin pitäjänyhdistykselle laiturin rakentamista talkoilla, mutta luulen että yhdistyksellä on juuri nyt jo tarpeeksi kontollaan…onnistuisikohan talkoiden järjestäminen ihan vain kyläläisten kesken? Itse olisin valmis laittamaan jonkin verran rahaa tarpeisiin jos talkooporukkaa löytyisi, ja sahaamaan jonkun lankunkin…
  Johanna (kuvassa onkimassa) taitaa olla venevalkaman aktiivisin käyttäjä tällä hetkellä, mutta viime kesänä rannassa olleella esittelylaiturilla istuskeli muitakin joen ihailijoita ja uimareita.

 12. Kyllä pitäjäyhdistyksen pitäisi olla tällaisissa yhteisissä hankkeissa mukana, jos ei muuten niin organisoijana. Kyllähän sitä sitten talkoisiin.

  Monet kunnat ovat rakentaneet kylille venevalkamia ja laitureita. En ymmärrä tekniikasta mitään, mutta Jänisjokeen jo tällaisten suunnittelu saattaa vaatia vähintään siltainsinööriä. Ja pitäneekö lupiakin olla?

  Olen huomannut, että rajavartiosto on monessa kylän puuhassa mukana. Löytyisikö sieltä tietoa ja taitoa tällaisessa asiassa? Talkoovoimaa nyt ainakin.

  Värtsistäkin saattaisi olla apua, jos varojen hankinnassa tarvittaisiin haastekampanjaa tai vastaavaa.

 13. Joella on tullut viimeisen viikon aikana vierailtua kolmet kerrat kuhanuistelun merkeissä, keli on ollut mitä upeinta ja kuhan ottiaika pitäis olla parhaimmillaan.

  Kolmelta reissulta saaliina on tullut kuitenkin ainoastaan 1 kpl, n. 800g kuha, muutoin hauen tumppeja kyllä riittää. Liekö pyytäjässä vika:)

  Joen pinnalla oleva roskaisuus on kovasti haitannut kalastusta kun vaaput täytyy vähän väliä tarkistaa ja puhdistaa. Muutoin kyllä joki on jälleen näyttänyt parhaat puolensa!

 14. LAINAUS ALUSTUKSESTA: ”Kelpaa siellä soudella. Voi kuvitella, että kanootilla melojille Jänisjoki on oivallinen paikka. Meitä liikkuisi siellä varmasti enemmänkin, mutta eräisiin perusasioihin kaivattaisiin kohennusta.

  Kunnollinen venevalkama laiturinpätkineen kylätalon kupeelle sillankorvaan olisi välttämätön. Nykyinen paikka ei juuri vesille houkuttele. Kovin suuri investointi ei olisi kyseessä. Se tukisi kylätalon toimintaa, kunhan se saadaan vauhtiin.

  Täysin hiljaista oli entisellä leirintäalueellakin, jonka kunta myi vuosi sitten yksityiselle kirjastotalon kylkiäisenä. Sinne piti tulla jotain yritystoimintaa, muistaakseni matkailuun liittyvää. Jos ei tule mitään, se on Värtsilän kannalta surullista.

  Turhauttavan tuntuista on, että muutaman kilometrin päässä pyörii kesäaikaan satoja tuhansia rajanylittäjiä, mutta heistä ei monikaan poikkea Värtsilän keskustaan. Samoin Ilomantsin suuntaan ajavat turistit taitavat huristella nykyisin pysähtymättä ohi.

  Suuri osa kulkijoista liikkuu etsimässä tavarapaljoutta, jota näillä seuduilla ei ole tarjota. Vaihtoehdoksi jää kehittää muuta kilpailukykyistä tarjontaa: hyviä ja toimivia palveluja, luontoa, omaleimaista kulttuuria…” LAINAUS LOPPUU.

  Kun matkailupalvelujen tarjonta kylällä vähenee ja uuttakaan ei näytä syntyvän, emmekö voisi tyytyä siihen että meillä on omassa ja mökkiläisten käytössä tällainen, ainutlaatuinen vesistöreitti ja upeat lintukohteet, nautitaan rauhasta ja hiljaisuudesta.

  Niin kauan kun olen muistanut on monesta tuutista toitotettu mm. lintumatkailun kehittämistä ja tuotteistamista, fakta kun vaan on että tämä sakki (sinällään upeaa porukkaa), on kovin omatoimista, omavaraista ja -eväistä eikä sieltä juuri euroja kyläämme jää. Myös melojat ja muualta tulevat kalastajat ovat joen löytäneet, 90% heistä tulee omin eväin, majoittuvat laavuille, hoitavat kuljetukset itse.

  Kokeilin itse reilut 10v sitten yritystoimintaa luontomatkailun puitteissa, markkinointiosaaminen oli mielestäni riittävällä tasolla, ei siitä elinkeinoa saanut.

  Leirintäalueasian ymmärrän hyvin, vaatisi satojen tuhansien investoinnit viedä paikka nykypäivän palvelutasolle. Mukavaa että saatiin edes nuo kesäasukkaat lisää kylällemme.

  Laituri sen sijaan olisi tarpeellista saada sillankorvaan, iso ei ole asia, puuhamiehet/naiset vain näköjään puuttuvat.

  Monta asiaa olisi kylällämme saattaa parempaan jamaan, talkooväki vain vähenee, rahaa ei ole eikä Pitäjäyhdistys joka muutaman aktiivin varassa, vieläpä talkoohengellä toimii, ole autuaaksi tekevä.

  Tämän päiväisen Värtsiläpäivien palaverin päätteeksi tuli taas mieleen että muutamien varassa on myyntitorin järjestelyt, yövartiointi asiat jne… Heitinkin ajatuksen, että mitä jos juhlat jätettäisiin kokonaan väliin vuodeksi, pariksi kun tekijöitä ei kylältä enää löydy!

 15. Lieneekö näköharhaa, mutta mielestäni pitäjäyhdistyksessä ja vähän sen ulkopuolellakin on tällä hetkellä monenlaista puuhaa meneillään ja vireillä. Vilkaistaan vaikka yhdistyksen nettisivuja. Tekemisen meininkihän siellä on.

  Harrastustoiminta on kai sellaista, että siitä pitäisi saada jotakin itselleen, tarkoitan noin henkisesti. Sen pitäisi olla sillä tavoin palkitsevaa. Pakkopulla ei varmaan pitemmän päälle onnistu.

  Yhdistystoiminta on eräs harrastus, joka ei tietysti kaikkia kiinnosta, se on selvä. Eipä siinä muu auta kuin suunnitella toiminnat voimavarojen mukaisiksi.

  Sen olen huomannut, että kovin väki (varsinkin muualla asuvat) odottaa Värtsiläpäiviä. Tuore kylätalo tuo siihen oman säväyksensä tällä kertaa.

  Monet uudet ajatukset ovat sellaisia, ettei niitä ihan heti saa toteutumaan. Sellainen lienee laituriasiakin, joka ei tosiaan ole sieltä suurimmasta päästä. Keskustella on kuitenkin hyvä kaikenlaisista hankkeista, tiedä vaikka joskus ottaisi tulta.

 16. Hätähuutohan tämä kirjoitukseni oli!

  Provosoitu mutta totta.

  Jokaisen lukijoista tulisi ymmärtää jos Värtsiläpäivien tekijöitä on nyt tasan 5 henkeä ja meidän tulisi hoitaa perjantaista sunnuntai-iltaan aluevalvonta 24h, liikenteenohjaus, kyltitykset, aluejärjestelyt, sähköistys, rahankeruu mainoksiin (useita tuhansia!!), ruokapalvelut, omat yritystoiminnat ohessa, teatterikerhot ja miljoona muuta asiaa, voimat ja tekemisen halu vaan yksinkertaisesti loppuvat!

  Laitoin talvella pariinkiin kertaan viestiä että vapaaehtoisia tarvitaan mikäli Värtsiläpäiviä jatkossa enää pidetään. Yhtään yhteydenottoa ei Matti Jaatiselle tullut!

  Kävin viikonloppuna niin Potsipäiviin kuin Puruveden Lohisoutuihin tutustumassa ja esitteitämme jakamassa, siellä vielä talkooporukkaa riittää, kauanko enää heilläkään??

  Oikeasti tarvitsisimme lisäkäsiä, tehtävät ovat helppoja eikä niihin tarvitse koko viikonloppua sitoutua. Yhteydenotot Matti Jaatinen, GSM 040 5863803 tai allekirjoittanut GSM 046 6194909.

 17. Niin, miten on mahdollista, että taannoin Kolin erämessuja oli saamani tiedon mukaan järjestelemässä toistakymmentä värtsiläistä intoa puhkuen, mutta oman kylän pippaloihin ei väkeä riitä?

 18. taitaapi olla iso osa sitä porukkaa kiinni kesäteatterissa, loput onkin sitten päivien järjestelyissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *