Papin ajatuksia

Risto Kormilainen: Myötäkäymisiä, Kirjapaja 2010.

Risto Kormilainen kertoo ihmepelastumisesta, kun joutui myrskyn armoille, vanhusten suhtautumisesta hälytyssireenin ulvontaan kesken hartaushetken, kirkkaan tähtitaivaan ihmeistä, joulusaunan merkityksestä, uskosta ja epäuskosta, jne… Lääninrovasti Kormilainen on joutunut pappina ja kirjailijana tutuksi elämän ilmiöiden kanssa. Siksi jutustelu sujuu rutiinilla aiheesta kuin aiheesta.

Matkan varrella on tullut julkaistuksi yli 30 kirjaa ja toimittua mm. sanomalehtityössä, kriitikkona, jne… Tämäntyylinen hartauskirja sopii arki-ihmiselle luettavaksi. Itse vietin sen parissa monta iltaa. Kormilainen ei puutu kirkon varsinaisiin ongelmakenttiin, mutta sitäkin enemmän yksityisen vaeltajan elämäntaipaleen mukanaan tuomiin ajatuksiin.

Kormilainen käsittelee kirjoituksissaan myös kuolinilmoitusten viestejä. Hän tuumii, että sanomalehtien kuolinilmoitukset ovat yllättävän luettuja. Ehkä jonkun tuttavan poistuminen taivaan kotiin saa mieleen muistoja ja tapahtumia. Yhteistä kuolinilmoituksille on myös niiden sanoma, joka ilmenee Raamatusta tai runoilijoiden säkeistä lainatuissa teksteissä. Myös ristin kuva kuolinilmoituksessa kertoo omaa kieltään poistuneen henkilön uskonnollisesta vakaumuksesta.

Kirjoittajalta kirvoittaa ajattelua myös rantahiekassa lojuva kivi. Miksi se on siinä? Mitkä vaiheet se on kokenut? Miten Jumala asetti sen juuri hänen eteensä? Kiven problematiikasta pääsee kirkon mies helposti Jeesuksen haudalle asetetun valtavan kiven sanomaan.

Suosittelen Kormilaisen kirjaa lukemistoksi niille, jotka haluavat esim. iltahetkiin jotain sellaista, joka siirtää ajatukset uskon aaltopituudelle. Olen seurannut Kormilaisen kirjailijantietä ja todennut, että hän on sanansa mittainen mies.

Share

3 comments for “Papin ajatuksia

 1. Kävin aamukaffeella Joensuun Seutukirjastossa ja ajattelin
  napata ko kirjan samalla mukaani. Joensuussa se on sijoitettu
  lastenosastolle ja luokkaan hartauskirjat.Nettiä tutkiessani
  huomasin että esim. Eno, Kontiolahti ja Liperi ovat luokitelleet
  sen aikuisten puolelle. Varmaankin molempi parempi.
  ”Markkinoin” täsä samalla tuota Teuvo Erosen kirjaa josta
  nimim. Lissu mainitsee kommentissaan Arkiston aarre. Kirjaa
  ei ole ollut vielä kirjastoissa, Teuvo kertoi että se on mennyt
  kuin kuumille kiville suoraan häneltä. Teuvo Eronen on monelle
  Värtsilän asukkaalle tuttu vaikka asuukin Tohmajärven Vepsässä.

 2. Minäkin heitän vielä pienen mainospalan edellisessä kommentissa mainittuun Teuvo Erosen kirjaan. Tilatessani kirjaa Teuvolta, hän kertoi, että ensimmäinen painos on loppuunmyyty ja uusi painos on tulossa ihan tuota pikaa, saattaa nyt olla jo tullutkin. Kirjan lukeminen on minulla vielä hieman kesken, mutta silti voin suositella sitä lämpimästi. Kirja on todella mielenkiintoinen ja kerronta sujuvaa. Kovakantisen kirjan ulkoasu on kaunis ja taitto selkeä. Kirjasta löytävät myös värtsiläiset omia paikkojaan ja henkilöitään. Lopuksi vielä ote kirjan takakannen tekstistä: ”Kirja kertoo lämmöllä ja huumorilla höystettynä tavallisten rajakylien asukkaiden elämästä sota-aikana, tuoden samalla esille sodan kovan todellisuuden. Rintamalla sota tuo tuhoaan, ystäviä kaatuu ja sotaa käyvä joukko kokee suuria menetyksiä. Elämänusko säilyy kuitenkin sodan loppuun asti. Kirjan myötä paikallishistoria ja sota-aika avautuvat lukijalle aivan uudella tavalla.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *