Sääperissä pommikone?

Puna-armeijan pommikone putosi kenties Sääperiin viime sotien aikana, mutta etsinnöistä huolimatta sitä ei ole löydetty. Koneen putoaminen on nyt pystytty varmentamaan sotapäiväkirjojen avulla.

Mahdollisten silminnäkijöiden toivotaan ottavan yhteyttä Keski-Suomen ilmailumuseon alaisuudessa toimivaan hylkytyöryhmään. Koneen arvellaan olevan Tubolev SB-2.

Asiasta kertoi Karjalaisen verkkolehti. Värtsikin on kiinnostunut asiaan liittyvistä tiedoista.

13 comments for “Sääperissä pommikone?

 1. Olisi mukava saada pommikoneen putoamisesta liikkuvia tarinoita vaikka tänne kommenttipalstalle. Kirjoittelemisiin.

 2. Ukkini kertoi minulle aikoinaan paljon sotajuttuja ja muistan hänen kertoneen myös Sääperiin pudonneesta pommikoneesta. Putoamispaikankin kertoi: Hiidenvaaran kohdalle.

 3. SEM,

  kiitoksia kommentistasi. Asiaan liittyvistä tiedoista kannattaisi kertoa myös esimerkiksi hylkytyöryhmän joensuulaiselle jäsenelle Rauno Suhoselle.

 4. Tuttu on tarina Sääperiin Hiidenvaaran syvänteeseen pudonneesta lentokoneesta. Olin nuorempana kesätöissä, yksityisetsivänä, salapoliisina ja tutkimusmatkailijana. Tuohon aikaan tein veneretken lentokoneen löytämiseksi. Soutelin etsintälenkin Hiidenvaaran juurelle, jossa vesikin oli tummempaa, hieman pelottavaakin. Tein samalla reissulta varmistusmutkan myös Lötjösen Ierikan ja Käyhkön Allin rantoihin, tuloksetta. En löytänyt konetta.

  Asia ei selviäisikään muuten, kuin kirjoittamalla Joulupukille, että toisi lähemmissä tutkimuksissa tarvittavan sukellusveneen. Sitä ei ole vieläkään toimitettu.

  Löytyykö lentokone Sääperistä riippuukin nyt Joulupukin toimista ja omasta kiltteydestä. Nyt on tullut jo liki 60 vuotta pikku pahuutta tehtyä, sillä sukellusvene on yhä saamatta.

  Olkoon näin todistettu, että Joulupukin ansiosta lentokone lepää yhä hyvässä tallessa Sääperin pohjassa.

 5. 15 vuotta sitten kävi joku ryhmä etsimässä konetta. Ryhmällä oli kaikuja ym.sellaisia välineitä mukana. Porukassa oli myös sukeltaja. Konetta ei löytynyt tai jos löytyi eivät kertoneet.

 6. Katos vaan. Vai Sääperissä pommikone. Tuo olisi pitänyt tietää jo penskana kun siellä lähistöllä asustelin. Se olisi antanut joka onkireissuun oman jännityksensä.

  Nyt kun vedenalaiset kamerat ovat jokaisen hankittavissa niin olisi kiva käydä vilkaisemassa järven pohjaa. Tuskin sieltä lentokonetta löytyisi mutta ehkä jotain muuta mielenkiintoista. Kalojen lymypaikat mukaan lukien.

  Lainaisiko joku soutuvenettä kuvaustarkoitukseen?

 7. Kah, Värtsilässä alkaa taas tapahtua. Näen jo Värtsissä otsikon ”Sääperin salat selviävät”. Kyllä nyt pitää löytää tutkimusalus vaikka mistä.

 8. Tutkimusalus järjestyi. Jos ei tule kovaa aallokkoa niin kuvataan huomenna sunnuntaina 11.9.11 iltapäivällä.

 9. Jaksan kovasti epäillä pommikoneen löytymistä. Enhän sitä itsekään nuorilla silmilläni aikoinaan löytänyt.

  Mutta ollaan optimistisia kuten vanhassa sanonnassa, jossa pessimisti sanoo, että tämän huonommin ei voi mennä, mutta optimisti sanookin, että kyllä voi.

 10. Viime viikolla kävivät parina päivänä kuvailemassa, paikka ei ole Hiienvaaran edessä vaan Haukiniemen ja vartion välillä.

  Valto on merkinnyt paikan koholla.

  Siihen on jäänyt vuosien saatossa lukuiset uistimet kuin verkotkin.

  Kuvaajat totesivat että kyseessä on joku ihmisentekele, pohja on vaan niin upottava että kamerakin oli painunut mutapohjaan lähes metrin!

  Tulevat sukeltamaan kun tyynet säät.

 11. Alen turo on tuottoisa. Nyt ihan uudella tavalla.
  Jos sieltä löytyy vanha ongenkoukku, voin auttaa tunnistamisessa.

 12. Kuulo puheiden/ tietojen mukaan Sääperinvartion rakennusjätteet siihen on haudattu.

 13. Mielenkiintoista Sääperin ympäristö oli asuttua siihenkin aikaan ja tapauksella olisi silminnäkijöitä. Ei kukaan minun lapsuudessa kertonut juttuja pudonneesta lentokoneesta Sääperinjärveen.
  Viittaukset sotapäiväkirjaan kertovat silloin koneen pudonneen ja havainnon tekijä kertoo siinä oman havaintonsa. Missä havainnon tekijä on silloin ollut onko siitä merkintää sotapäiväkirjassa. Kun olen lukenut kertomuksia näistä sotaajan konepudotuksista niin kovin usein yhden havainnon tekijän suunta on jokseenkin ja arvioitu etäisyys poikkeaa joskus kymmeniä kilometrejä todellisesta maahan iskeytymispaikasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *