Elävä kirkko elävässä kylässä

Erkki Lintunen esittelee Vanhan Värtsilän kirkon kuvaa. Kuva MK

Kollega Erkki J. lähetti sähköpostia: ”Värtsin lukijat odottavat tuoreeltaan lyhkäistä ”ohjelmanjulistusta” kirkkovaltuuston puheenjohtajalta, ei sen tartte olla haudanvakava”. Siispä toimeen.

Kovasti vierastan ”ohjelmanjulistuksia”, sillä niistä tulee mieleen erään naapurimaan ohjelmat, joita sikäläiset sanomalehdet julkaisivat viikkotolkulla sanasta sanaan lisäten väliin sulkuihin suosionosoituksia, pitkään jatkuneita suosionosoituksia ja välillä peräti myrskyisiä suosionosoituksia.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja on tietysti hienolta kuulostava titteli, mutta ainoa valta mitä sen mukana tulee on puheenvuorojen jakovalta kirkkovaltuuston kokouksessa ja sitten puhevalta sitten vähän laajemmissa ympyröissä. Sitä puhevaltaa yritän nyt käyttää.

Värtsilässä seurakunnalla on perinteisesti ollut merkittävä tila ja sija värtsiläisten sydämissä. Seurakunnan tilaisuuksiin on osallistuttu ja on pidetty tärkeänä, että Sanaa julistetaan myös Värtsilässä säännöllisesti  ja varsinkin juhla-aikoina. Siitä ovat pitäneet huolen sitoutuneet seurakunnan työntekijät ja erityisesti seurakuntalaiset.

Sen sijaan, että julistaisin jotain omia ajatuksia, niin haastan kaikki värtsiläiset toimimaan niin, että Värtsilässä säilyy elävä jumalanpalvelusyhteisö. Haastan kaikki sylivauvoista ukkeihin ja mummoihin pitämään huolta siitä, että kirkon penkit täyttyvät, että osallistumalla seurakunnan toimintaan osoitamme, että tarvitsemme kirkkoamme ja tarvitsemme seurakunnallista toimintaa. Osoitamme aktiivisuudellamme, että meillä on elävä kirkko elävässä kylässä.

Haastan kaikki myös ideatalkoisiin pohtimaan mitä ja millaista toimintaa Värtsilässä kaivataan. Haastan myös meidät kaikki pistämään itsemme likoon ja tulemaan mukaan vapaaehtoisina erilaisiin tehtäviin. Ei tarvitse pelätä, osaako vai kelpaako – me kelpaamme tällaisina, ihan omina itseninämme. Vanhaa iskulausetta mukaillen: ”Älä kysy mitä seurakunta voi antaa sinulle, kysy mitä minä voin tehdä seurakuntalaisena!” Eikä siinä ole ohjelmaa tarpeeksi

Takavuosina kirkon läheisyydessä hiihdettiin Pupu-Sompa -kisojakin. Kuva MK

Kirkkoherrojen rivistö on Värtsilässä pitkä. Jari Kainulainen kiinnitti oman kuvansa rivin päähän. Kuva MK

3 comments for “Elävä kirkko elävässä kylässä

  1. Hyvin on värtsiläinen kirkkovaltuuston puheenjohtaja kautensa avannut. Kiitos! Sekä teksti että kuvat ovat varsin puhuttelevia. Viimeksi loppiaisen messussa Värtsilän seurakuntakodilla istuessani muistan ajatelleeni, että mikä iso voimavara siellä koettu lämmin yhteisöllisyyden tunne onkaan.

  2. Tuntui mieltä kohottavalta lukea kirkkovaltuuston puheenjohtajan Markus Kontiaisen ja v.t. kanttorin Päivi Kivivuoren kirjoituksia 14.1.2011.- Arppen Piha ja Värtsilän kirkko ovat sitä henkistä ja hengellistä perustaa,jolle voi rakentaa Jänisjoen varrella, Värtsilän laaksossa ja sen reunavaaroilla elävien viihtyisää elämää osana kehittyvää Tohmajärven kuntaa. ME TEEMME SEN – RAKKAAT VÄRTSILÄISET – ME JOTKA NYT JO OLEMME TÄÄLLÄ JA NE JOTKA LÖYTÄVÄT PESÄPAIKAN TÄÄLLÄ!!! E.L.

  3. ”Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään.” Siitä vaan tökkimään. Mutta kannatta katsoa myös peiliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *