Maailma muuttuu

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja, WSOY 2010

”Kyllä minä niin mieleni pahoitin”, on toistuva lausahdus Tuomas Kyrön jutuissa. Vanha mies, jolta napataan ajokortti pois ja jonka poika yrittää saada vanhainkotiin, tarinoi omista mieltymyksistään. Useimmiten hän joutuu pahoittamaan mielensä nykyajan kotkotuksia miettiessään.

Mitäpä ajattelisi vaikka siitä, että kaupat tarjoavat kahvia kaksi pakettia per talous. Eikö monilapsinen perhe voi mennä eri kassojen kautta ja hamstrata peräkontin täyteen tarjouskahvia. Ja mitä ne ovat ne jälleenmyyjät, joille ei tätä kahvia saa antaa. Eikö jälleenmyyjä voi mennä kauppaan ostamaan kahvinsa.

Mies elää toisaalta muistoissaan. Hänen vaimonsa on jo huonossa kunnossa sairaalassa. Mies käy hänen luonaan, syöttää ja muistelee menneitä. Pojan kanssa ei oikein onnistu samassa huoneessa. Kun mies menee omine lakanoineen pojan luo jouluna, petaa miniä hänelle kukkalakanat, vaikka omatkin olisivat olleet mukana. Ja ruokana on kalkkunaa. Pahviksi sitä voi nimittää kinkkuun tottunut. Mutta poika selittää, että se on terveellistä. Lapsenlapset sentään ovat kivoja ja tulevat leikkimään lakanaleikkejä miehen sänkyyn.

Kirja on todella mahtava kavalkadi ajatuksia, joita ei voisi kuvitella vuonna 1974 syntyneen kirjailijan tekemiksi. Ainakin voisi luulla, että hänellä on ollut läheinen suhde tähän nykyaikaan kyllästyneeseen vanhukseen.

Luin kirjan hotkaisemalla kannesta kanteen ja jäin vielä kaipaamaan lisääkin näitä mietteitä, joissa on totuutta enemmän kuin toinen puoli. Mahtava opus.

4 comments for “Maailma muuttuu

 1. Kiitos kirjavinkistä! Tein heti varauksen kirjastosta ja huomasin, että joku muukin haluaa lukea kyseisen kirjan. Olen varausjonossa sijalla 187.

 2. Kiitokset Jouko Varoselle vielä näin jälkikäteenkin tästä kirjaesittelystä. Tuskin olisin tullut kiinnostuneeksi Mielensäpahoittajasta ilman tätä esittelyä.

  Mielensä pahoittajan ansiosta Tuomas Kyröstä on tullut yksi suosikkikirjailijoistani. Tänään Aleksin Suomalaisessa kirjakaupassa hän kertoi kirjojensa lukijoiden ikähaitarin liikkuvan henkilökohtaisen palautteen perusteella 14-97 vuoden välillä.

  Tuomas Kyrön uusi teos Miniä aloitti Kirjan ja Ruusun päivän uuden perinteen. Opus annettiin tänään kaupan päälle kaikille, jotka ostivat kirjoja vähintään kymmenellä eurolla. Kirjaa ei ole mahdollista hankkia tämän päivän jälkeen.

  Tuossa se nyt odottaa pöydällä luetuksi tulemista.

 3. Kyrön lukunälkää poteville pikahelpotusta tuonee viikottainen pakina Hesarissa, olisikohan lauantaisin? Sen saa varmaan helpommin jonottamatta, jos ei tule itselle tai lähipiiriin….
  -i-

 4. Melkoisen suosion on tämä Mielensäpahoittaja saanut. Siitä on otettu jo kolmetoista painosta ja sitä on myyty yli 64 000 kappaletta eri formaateissaan – kirjana ja äänikirjana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *