Kulttuuria tehtaan varjossa

Kisapirtti oli eräs kulttuuripaikoista.

Vanhan Värtsilän kulttuurielämä oli jo 1920-luvulla vireää. Useilla järjestöillä ja yhdistyksillä oli monipuolista toimintaa. Oli laulukuoroa, soittokuntaa, näytelmäkerhoja jne. Kulttuuria siis harrastettiin, ja sitä myös tehtiin.

Kirjalliselta saralta ei tiedossani ole kuin kaksi nimeä. Hellin Kaikkonen, ”Rämpsän” kasarmeilta lähtöisin oleva tyttö kirjoitti useita uskonnollisaiheisia romaaneja. Hänen myöhemmät vaiheensa ovat minulle hämärän peitossa.

Aune Laakso, ”mehtäherran” tyttö, kirjoitti romaanin, jonka nimi oli ”Pyy pivossa”. Kirjoitustyyli oli valtosmainen. Kirjoittiko hän muitakin romaaneja, ei ole tiedossani. Hän ryhtyi myöhemmin ”kauneuden papittareksi”, kauneushoitolan pitäjäksi Sortavalaan.

Tuli vielä mieleeni Jussi Lonkainen, työläisaiheisia runoja hän kirjoitti, vai mahtuiko suorasanaista joukkoon?

Sitten kuorolaulun pariin. Aune Sahariselta, kauppias Yrjö Partasen tyttäreltä, sain taustatietoa vuosisadan alkupuolelta lähtien. Noin vuonna 1906 oli kirkkokuoroa johtanut urkurilukkari Holmström. Nuorisoseuran kuoroa oli 1920-luvulla johtanut Eetu Kasanen. Suunnilleen samoihin aikoihin oli lottakuoron johdossa kanttori Lauri Antila. Toivo Kasanen mainitsee Värtsilä –muistelmakirjassaan rouva Maila Åhmanin johtaneen lottakuoroa 20-luvun puolivälissä. Antila johti ennen talvisotaa myös kirkkokuoroa.

Työväestön kuoroharrastuksesta tiedän vain, että Värtsilän työväen näyttämölle kapellimestariksi palkattu neiti Lahja Niemi perusti sekakuoron. Yksinlaulajista tiedän Teemu Grönbergin. Komealta kuuluivat Merikannon Merellä ja Anniina sen ajan eturiviin kuuluvan laulajan esittämänä. Taisipa hän olla solistina Ylioppilaslaulajien Amerikan matkalla.

Harmonikkataiteilija Yrjö Simonen esiintyi Värtsilässä.

Puhallettiin Värtsilässä torviinkin useamman soittokunnan voimin. Tehtaan messinginpurijoita johti konttoristi, ”välskäri” Nyberg. Olipa totisesti apu lähellä soittokunnan pojilla, jos sattui menemään ”turpa rullalle”. Värtsilän Työväenyhdistyksen torvisoittokunnan tahtipuikkoa heilutti ennen talvisotaa toistakymmentä vuotta varastonhoitaja Uuno Hara. Tässä kokoonpanossa soitti setäni Uuno Vänttinen tuubaa.

Elokuvateattereita Värtsilässä oli parhaimmillaan kolme, joten valinnan varaa piisasi. Tahvanaisen omistama teatteri Notkolla paloi 30-luvulla. Lähimpänä kotiani oli teatteri nuorisoseuran talolla. Sinne me kansakoululaiset taapersimme pitkin kylän raittia parijonossa ihmettelemään Tarzanin seikkailuja. Kisapirtin muistan kolmantena elokuvapaikkana. Siellä tuli käytyä monen monta kertaa. Sota-aikana viihdytyskiertueitten aikaan olin Kisapirtillä mm. Lea Piltin konsertissa. Mielestäni kukaan ei laula kauniimmin ja herkemmin ”pai pai paitaressua”.

Kansantalollekin ehtivät elävät kuvat. Muistan monet Villin Lännen leffat. Sota-aikana istuttiin tehtaan ruokalassa, huokailtiin ja itkettiinkin valkokankaan Munkkiniemen kreiviä tai Lumpeen kukkaa. Sama paikka toimi myös viihdytyskiertueitten estraadina. Erikoisesti on mieleen jäänyt Esko Könönen, pikkuinen poika sotilaspuvussa. Hän tuskin näkyi haitarin takaa.

Teatteritoiminta Värtsilässä on luku sinänsä, omien juttujensa väärti. Nuorisoseuralaiset lienevät olleet ensimmäisiä sen taidelajin harrastajia. Kesällä esiinnyttiin kisakentällä ja talvella nuorisoseuran talolla.

1 comment for “Kulttuuria tehtaan varjossa

 1. Taidemaalari Eino J Härkösestä (1886-1944) kertova kuvateos
  ”Kalatulilla Pohjois-Karjalassa” mainitsee Eino J Härkösestä
  ja hänen vanhemmistaan lyhyesti seuraavaa: ”Perhe asui sittemin
  Tohmajärven Värtsilän kylässä. Noin 12-vuotta kestäneen Värtsilä-kauden aikana perheeseen syntyi kolme lasta, yksi vielä myöhemmin.
  Eino kävi kansakoulun saaden päästötodistuksen Värtsilän ylemmästä kansakoulusta 1899…” Onko esim. Hilkka Partasella tai jollakin muulla Värtsilän historiaan perehtyneellä tarkempaa tietoa Härkösen perheestä Värtsilässä, kirja oli
  hyvin niukkasanainen. Ehkä aihetta on jo käsiteltykin Värtsissä
  aikaisemmin, ei vain ole sattunut silmiini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *