Kylätalosta neuvotellaan

Tässäkö tuleva kylätalo (taaimmainen)? Kuva EJ

Raimo Tiittanen jatkaa puheenjohtajana. Kuva Eira Varonen

Värtsilän pitäjäyhdistyksen syyskokouksessa käytiin kylätaloasiasta vilkasta keskustelua. Pitäjäyhdistys jatkaa neuvotteluja ja yhteydenpitoa Tohmajärven kuntaan, jotta Värtsilän kyläläiset ja yhdistykset saisivat käyttöönsä oman kokoontumispaikan. Asiaa pidetään tärkeänä. Kunnalla on myynnissä useita kiinteistöjä Värtsilän kylän alueella. Entinen kunnantalo olisi sijainniltaan erinomainen kokoontumispaikka. Pitäjäyhdistyksellä ei ole tällä hetkellä taloudellisia mahdollisuuksia ostaa kiinteistöä nimiinsä.

Pitäjätoimisto siirtyi entiselle kunnanvirastolle edellisen kiinteistökaupan myötä. Tohmajärven kunnan kanssa ei ole tällä hetkellä kirjallista sopimusta tilojen käytöstä, vaan kun ko. kiinteistöstä mahdollisesti kauppa syntyy, lähtö tulee. Kun seuraava tarjouksien jättöaika umpeutuu marraskuun lopussa, pidätellään jälleen hengitystä. Sopimuksettoman tilanteen johdosta kiinteistön käytön ja sen yhteyteen kehitettävän kylätalotoiminnan perustaminen on koettu epävarmaksi, eikä siihen ole toistaiseksi lähdetty.

Pitäjätoimikuntaan kuuluu puheenjohtajan lisäksi 8 jäsentä. Raimo Tiittanen jatkaa puheenjohtajana myös kaudella 2011. Pitäjätoimikunnan miehityksessä tapahtui muutoksia. Uusina jäseninä erovuoroisten tilalle valittiin Marjaana Aarnio, Eira Varonen ja Kalle Lintunen.

Pitäjätoimikunnassa jatkavat ns. vanhoina jäseninä Matti Jaatinen, Jouko Jääskeläinen, Anneli Kunnas, Marita Vilen ja Veijo Tikka. Nyt valittu pitäjätoimikunta aloittaa toimintansa uudella kokoonpanolla vuoden alusta.

Kylätalotilanne veti ilmeet vakaviksi. Vas. Raimo Tiittanen, Heino Turunen, Veijo Tikka, Anneli Kunnas ja Jussi Raerinne. Kuva Eira Varonen

Nykyisen pitäjätoimikunnan syyskokoukselle esittämä 2011 toimintasuunnitelma sekä talousarvio hyväksyttiin pienin muutoksin.

Jäsenmaksua ei peritä vuonna 2011, kuten ei aiempinakaan vuosina. Yhdistyksen jäseneksi pääsee jokainen toiminta-alueen asukas ja loma-asukas. Kannattajajäseneksi voi liittyä jokainen, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa. Jäsenrekisterin päivittäminen ja tietojen kerääminen onkin ajankohtaista mm. suunnitellun tekstiviestillä tiedottamisen toteuttamisessa.

Toimintasuunnitelmasta muutamia poimittuja kohtia: Värtsilän Pitäjäyhdistys ry jatkaa tärkeätä työtään yhdistysten ja kyläläisten yhteistoimintaelimenä. Vuoden 2011 aikana toiminnan uusia tai tehostettavia painopistealueita ovat mm. kylätoiminnan, ympäristön ja muun yleisen viihtyvyyden kehittäminen sekä perinteisten toimintojen ylläpitäminen ja kehittäminen.

Pitäjäyhdistyksen toimittaman ja kotitalouksiin jakaman tapahtumakalenterin kehittämistä jatketaan, koska se on todettu jo vuosia hyväksi tiedotuskanavaksi.

Täydenkuun Pidot

Perinteiset Värtsilän kesätapahtumat, kuten Värtsiläpäivät ja RajanRyssäys järjestetään yhteistyössä yhdistysten, yrittäjien ja kyläläisten kanssa. RajanRyssäys tapahtumaan on tarkoitus liittää ensi vuonna myös Täydenkuun Pidot.

Värtsilän kunnan sodanjälkeisen historiikin kerääminen aloitetaan myös tulevana vuonna.

Värtsilän Pitäjäyhdistys on mukana tulevana vuonna mm. Metsämiehen savotat -Leader hankkeessa, jossa taltioidaan perinteitä uudella tavalla. Keskikarjalaiset ammattimuusikot säveltävät ja sanoittavat vanhasta savottaperinteestä kertovia uusia lauluja.

Erilaisilla hankkeilla ja kylän kehittämistoimilla Värtsilän Pitäjäyhdistys on työllistänyt vuosien saatossa useita henkilöitä. Akkuna-Okno –hanke (eli Laulu Yhdistää -tapahtuma ja Niiralan Liikekeskuksen kehittäminen) sekä Erä & Luonto –tapahtuman järjestäminen Värtsiläpäivien yhteydessä ovat viimeisimmät huikeat osoitukset siitä, mitä Värtsilän kylätoiminnassa voidaan saada aikaan. Mahdottomasta voi tehdä mahdollisen.

Uusia ihmisiä tarvitaan mukaan toimintaan! Pitäjäyhdistyksen yleistoiminnasta vastaa vajaan kymmenen hengen pitäjätoimikunta. Värtsiläpäivien järjestelyistä on vastannut muutaman hengen ydinjoukko. Jokaisen kantaessaan pienen kortensa kekoon, eivät yhdet ja samat ihmiset kuormitu liikaa. Ehdota, ota kantaa, osallistu!

Ajankohtaista tietoa mm. kylän tapahtumista saa vartsila.fi verkkosivulta, jota Värtsilän Pitäjäyhdistys ry ylläpitää.

1 comment for “Kylätalosta neuvotellaan

  1. Ajankohtainen juttu viime vuodelta, kylätoimikuntamme syyskokous on tänä vuonna 30.11. On onneksi asiat edenneet tuosta jutusta.. kun silloin suunniteltiin kylätaloa.. nyt sellainen on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *