Maalta löytyy kuvattavaa

Digikameran satoa. Kuva Jouko Varonen

Antti Koli: Starttiopas digikuvaukseen, Docendo 2010

Kolin kirja on aloittelevalle kuvaajalle todellinen löytö. Kirjan tyyliin kuuluu selkokielisyys sanan hyvässä merkityksessä. Aluksi käydään läpi kameratyypit, joista ensimmäisenä halvin mahdollinen, eli digipokkari. Hintaluokaltaan vähän kalliimpi on kiinteäobjektiivinen kamera, jossa on pitkä zoom-objektiivi ja mahdollisuus kuvata kauemmas. Tällaiseen kameraan pääsee käsiksi muutamalla satasella. Lopuksi esitellään kameroiden kunkku, eli järjestelmäkamera, johon voi vaihtaa objektiivin tilanteen mukaan.

Digipokkarilla saa myös laatukuvia. Siitä on todisteena tällä laitteella räpätty taannoinen Vuoden luontokuva ( Jari Vanhakylä, Sateen jälkeen, v. 2005). Toki otos herätti keskustelua, mutta jokainen voi vaikka googlettaa kuvan ja todeta, että siinä on sävyjä ja tunnelmaa vaikka järkkärimiehille jakaa.

Antti Koli tuumii, että kännykkäkameroihin ei tässä kirjassa kajota, mutta täytyy myöntää, että kuvausta ne ovat helpottaneet ja arvoa lisää se, että kännykkä on useimmiten mukana, kun kuvauspaikka sattuu yllättäen eteen.

Toki kirjassa käydään läpi aukot ja valotusajat, automatiikat ja puoliautomatiikat. Mutta Koli tuumii, että aluksi järkkärin hankkinut voi räpsiä automatiikalla, koska se on nykykameroissa aika pitkälle viety toiminto.

Maaseudun asujalle tarjoaa digikamera mahdollisuuksia elämänikäisen harrastuksen hankkimiseen. Kas kun luonto on syrjäseuduilla parhaimmillaan ja linnut sekä eläimet tuntuvat tykkäävän näistä elinpiireistä. Tykkäsin Kolin tyylistä, joskin totesin, että pidemmälle menevää kikkailua ei kirjasta löydy, perustaidot kuitenkin.

2 comments for “Maalta löytyy kuvattavaa

  1. Värtsilän Valokuvaamon mainoksen innoittamana heitän pienen kommentin. Minulle on perintönä siunaantunut isäni ja hänen sisarustensa nuoruuden aikuisia potrettikuvia sekä kuva isäni vanhemmista. Ovat käyneet Pälkjärveltä käsin Värtsilän Valokuvaamossa. Arvelen, että tosi tasokkaat kuvat ovat peräisin 20-luvun lopulta tai 30-luvun alusta. Näitten kuvien lisäksi perheestä on olemassa yksi ainoa ryhmäkuva, joka on otettu 30-luvun alkupuolella tuvan seinustalla Pälkjärven Makarissa. Sanotaan, ettei se määrä, vaan laatu. Immoset ovat näköjään satsanneet laatuun kuvien suhteen.

  2. Värtsilän Valokuvaamo on ollut legenda laajalla alueella. Se on ollut mm. Värtsilän rautatehtaan hovikuvaaja. Värtsi on iki-ilahtunut jokaisesta kuvasta, jonka se saa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *