Onnen lahjat

Nils Ludvig Arppe (1803-1861) sai senaatilta 20.11.1850 lupakirjan Värtsilän rautatehtaan perustamiseen. Tehdas aloitti toimintansa pari vuotta myöhemmin. Lupakirjasta on tänään kulunut 160 vuotta.

Tasan eivät käy onnen lahjat. Värtsilän rautatehtaasta on kehittynyt menestyvä maailmanlaajuinen yritys, jolla on 160 toimipistettä 70 maassa ja työntekijöitä 17 000. Sen konsernijohtaja Ole Johansson nousee ensi vuoden alusta Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) puheenjohtajaksi. Samaan aikaan täällä rajan pinnassa entinen mahtipitäjä Tohmajärvi yrittää epätoivoisessa rahapulassaan muuttaa euroiksi viimeisetkin merkit Värtsilästä. Se pyritään sopeuttamaan takaisin pikkukyläksi, jollainen se oli ennen rautatehdasta ja Arppea.

Erkki Lintunen luonnehtii Värtsilän kirkoista kertovassa teoksessaan, että tehtaasta kehittyi perustamista seuraavina vuosikymmeninä kylän elämää kantava voima. ”Värtsilän rautatehtaan ympärille syntyi jo varhain sivistys- ja kulttuuritoimintaa. Tohmajärven ensimmäinen kansakoulu, ruukkikoulu, tehtaan työntekijöiden lapsia varten, aloitti toimintansa Värtsilässä vuonna 1858 eli yli kymmenen vuotta aikaisemmin kuin pitäjän läntisen osan ensimmäinen kansakoulu. Värtsilän Yhteiskoulu sai ensimmäiset oppilaansa vuonna 1907 kaksi vuotta aiemmin rakennetussa Nuorisoseuran talossa.

Ensimmäisen kirjaston Värtsilään perusti rautatehtaan isäntä N. L. Arppe vuonna 1861. Kirjastossa oli vuosisadan vaihtuessa noin 700 nidettä.

1900-luvulle tultaessa Värtsilään oli syntynyt vilkasta järjestötoimintaa. Vuonna 1898 perustetun nuorisoseuran jälkeen järjestäytyi työväenliike. Sen jälkeen aloittivat toimintansa mm. suojeluskunta, lottajärjestö ja urheiluseura Värtsilän Teräs. Maamiesseuratoiminta alkoi vuonna 1900 aluksi koko Tohmajärven alueella, kunnes vuonna 1908 seuran nimi muutettiin Värtsilän Maalaisseuraksi.

Vuonna 1894 rakennettiin rautatie Viipurista Joensuuhun. Värtsilän asemalta tehtaalle rakennettiin erillinen pistorata. Arppen perillisten anomuksesta Tohmajärven emäseurakuntaan syntyi erillinen Värtsilän tehdasseurakunta 1865. Rautatehdas rakensi sille kirkon, joka vihittiin pari vuotta myöhemmin.”

Näille kunnaille perustettiin Värtsilän rautatehdas. Kartta kuvannee 1700-luvun lopun tilannetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *