Äitimuorin leivät mieleen

Heléne Johansson: Leipä, Tammi 2010

Monet seikat, jopa leipurin mieliala, voivat vaikuttaa siihen, ettei taikina käyttäydy samalla tavalla joka päivä. Myös huoneen lämpötila, jauhojen ja hiivan laatu ja tuoreus, jopa ulkoilman kosteus ja ilmanpaine, ym. voivat vaikuttaa leivän onnistumiseen.

Kirjan tekijä sanoo ottavansa ruoan, kuten myös leivän kuolemanvakavasti. Hän tuumii, että ruoan kanssa ei pelleillä. Kirjan johdanto-osa on lyhyt ja napakka. Sitten päästäänkin leipomistekniikan opetteluun, hapanjuuren tekoon, erilaisiin leipiin, kuten ruissämpylöihin, imellettyyn limppuun, fenkolileipään, rouheiseen kehysleipään, omena-rusinaleipään, luumuleipään, happamaan ruisleipään, vierreleipään, pasteijoihin, leipätikkuihin, jne., vain muutamia mainitakseni.

Taitava leivän tekijä voi myös muunnella reseptejä ja tehdä löytöjä ja uusia makuelämyksiä. Kirja on jaoteltu aamiais-, päivällis-, juhla- ja eväsleipien resepteihin. Itselläni oli tietysti alan asiantuntija esilukijana ja hän tuumi, että kirja on todellinen aarre leivän tekijälle. Kirjasta löytyy myös vinkkejä jauhoista, suolaisista ja makeista, pähkinöistä ja siemenistä, hiivasta ja muista aineista sekä tarvikkeista.

Kirjan tekijä suosittelee tasokkaita leipiä vaativalle yleiskonetta, eikä niinkään sähkövatkainta ja taikinakoukkuja. Yleiskone helpottaa työtä ja parantaa jauhojen mahdollisuutta kehittää sitkoa. Havainnollisen kuvituksen myötä tulevat esitellyiksi tarvittavat asiat hyvän leivän valmistukseen ja yli neljänkymmenen erilaisen leivän koostumukseen.

Lukiessa tulee ihan mieleen ne äitimuorin leivät Värtsilässä, jotka onnistuivat aina ja joihin vielä taikinana painettiin kämmensyrjällä risti siunaukseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *