Hoivasairaala?

Kuluvalla viikolla olen ensi kertaa eläissäni törmännyt sellaisiin nimityksiin kuin terveyskeskussairaala ja hoivasairaala. Viime mainittu aloitti tietojeni mukaan Tohmajärvellä marraskuun alussa. Mitä ne pitävät sisällään? Kumpaanka minä mahdan joutua?

Uusia nimiä tulee niin tiuhaan tahtiin, ettei tämmöinen fossiili kestä perässä. Juuri kerkisin tottua terveyskeskus -sanaan, joka lanseerattiin joskus 1970-luvun alussa. Silloin puhuttiin hieman hankalasti Keski-Karjalan kansanterveystyön kuntainliiton Kiteen terveyskeskuksen vuodeosasto ykkösestä. Nootti tuli, jos jutun otsikossa sitä yritti lyhennellä.

Terveyskeskuksella korvattiin tuolloin kätevä sairaala -sana, jonka uudistajat kokivat aikansa eläneeksi ja negatiivissävyiseksi. Käytin sitä vielä pitkään, sillä nuppiin ei meinannut mahtua, että sairaitten ohella hoidettaisiin kutakuinkin terveitä. Niin kuitenkin alettiin ennalta ehkäisevästi tehdä. Ja hyvä niin, se ehken säästi rahaa myöhemmin.

Näyttää siltä, että sairaala pääsee takaisin arvoonsa. Mikä siellä nyt muuttuu entiseen nähden? Uutena asukkaana en ole aivan varma, mitä alan palveluja Tohmajärvellä saa. Ja mitä tapahtuu Värtsilän Asuntorannalle, joka tiettävästi näissä huminoissa tyhjeni taas kerran? Miksi se ei kelpaa minkäänlaiseksi “sairaalaksi”, vaan mieluummin annetaan olla tyhjänä?

Share

2 comments for “Hoivasairaala?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *