Kirkko ja alttaritaulut

1950-luvulla maalattu uusi alttaritaulu poikkesi perinteisistä. Kuva Markus Kontiainen (Lintusen kirjasta Passio)

Erkki Lintunen: Värtsilän kirkot, Ilias 2005, 102 sivua

Vanhaan Värtsilään saatiin kirkko 1867 ja Pietarissa asuvat värtsiläläiset lahjoittivat alttaritaulun 1907. Samana vuonna alkoi kiista kirkon muutostöistä. Se kesti vuoteen 1911, jolloin tuntemattoman venäläisen taiteilijan ”Kristus ristillä” sai paikkansa kirkossa.

Lintusen kirjassa kerrotaan, miten remonttikiistan aikana äänesteltiin usein ja kumottiin entisiä päätöksiä. 1900-luvun alku oli aikaa, jolloin tapahtui työväenliikkeen nousu. Sellaisen vaikutelman saa, että äänestyksissä olivat usein vastakkain herrat ja työläiset. Noina vuosina tapahtui myös yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden läpimurto. Kirjan lause ”Tuohon aikaan nimittäin äänet olivat eri painoisia” saattaa selittää osaltaan kiistoja. Aika oli herkkää erimielisyyksille.

Uutta kirkkoa ehdittiin Värtsilään suunnitella, mutta sota tuli väliin. Tuhoutuneesta kirkosta saatiin alttaritaulu pelastettua.

Värtsilän nykyinen kirkko. Kuva Markku Niemi

Tynkä-Värtsilään rakennettiin kirkko 1950. Entinen värtsiläläinen kauppaneuvos Akseli Antikainen lahjoitti uuden alttaritaulun. Sitä eivät kaikki seurakuntalaiset hyväksyneet, ja niin taulu alkoi seilata kirkon ja seurakuntasalin väliä. Makutuomareina käytettiin piispojakin.

Uuteen alttaritauluun liittyviä seikkoja on kirjassa kuvattu 35 sivun verran, joten se lienee ollut tärkeä asia seurakunnassa aikoinaan. Ainakin siitä on mielenkiintoista lukea. 1990-luvun puolivälissä molemmat alttaritaulut sijoitettiin kirkkoon, toinen etu-, toinen sivuseinälle.

Värtsilän kirkko 1910-luvulla.

Jos kirkossa ei ole tullut käytyä pitkään aikaan, on siihen nyt ainakin yksi hyvä syy: käydä katsomassa, missä alttaritaulut sijaitsevat tänä päivänä.

Kauppaneuvos Akseli Antikaisen taululahjoitus Värtsilässä 90-luvulla.

9 comments for “Kirkko ja alttaritaulut

 1. Tässä Hekki Antikainen hyvää alkavaa kevättä.

  Minä olin ukkini Akseli Antikaisen kanssa viimeisen kerran, kun hän kävi Värtsilässä yhdeksänkymmentä luvun lopulla jonkin vuoden kesän alussa.
  Olen hyvin iloinen siitä asiasta, että ukkini lahjoittama taulu teille seurakunnalle / kirkkoon on päätetty laittaa hyvin merkittävälle paikalle.
  Toivon ukin maalaaman alttaritaulun olevan yksi rauhallinen osa teidän kirkossa järjestetyissä palveluksissa.

  Olisiko mitään mahdollisuutta, kun saatte ensi kesän ohjelmaa kyseisessä kirkossa, niin voisitteko lähettää minulle niistä esitteen osoitteella, Heikki Antikainen Töölönkatu 26 A 18 00260 Helsinki

  Haluan tulla uudestaan katsomaan ukkini kauppaneuvos Akseli Antikaisen melkein kotinurkkia.

  Kiitos
  Helsingissä 16.2.2011
  Heikki Antikainen

 2. Värtsin arkistoissa on valokuva kauppaneuvos Antikaisen taululahjoituksesta Värtsilässä tiettävästi 1990-luvulla. Laitan kuvan tämän jutun yhteyteen. Ehkäpä Erkki Lintunen muistaa, mistä taulusta on kyse ja keitä kuvassa olevat henkilöt ovat.

 3. Kuvassa olevat henkilöt ovat kauppaneuvos Akseli Antikainen ja kirkkoherra Erkki Lintunen sekä silloisista seurakunnan luottamushenkilöistä Reino Avonius ja Reino Jakobsson. Taulun nimeä en saa nyt päähäni, mutta tutkiskelen arkistojani, sillä olin paikalla luovutustilaisuudessa. Taulu taitaa olla tällä hetkellä seurakuntasalin seinällä.

 4. Kävin Ullukasta tietolähteitä ja Marjaana Aarnio neuvoi, miten saan ”läppärin” toimimaan, kun alkoi temppuilla. Siispä nyt vastausta Heikki Antikaiselle ja samalla täydennystä ja yksi korjaus Markuksen antamiin tietoihin. – Akseli Antikainen vaimonsa kanssa kävi Värtsilässä 20.7.1996. Kirkon pihassa Värtsilä-päivien ohjelmaan liittyen ehtookellojen jälkeen oli lauluhetki. Sen aikana kauppaneuvos lahjoitti maalaamansa taulun ”Jumala loi taivaan ja maan”. Se on sijoitettu kirkon yhteydessä olevan seurakuntakodin seinälle. Lahjan otti vastaan kanssani vasemmalla seisova Reino Jakobsson ja Seppo Avonius. – Antikainen oli syntynyt Värtsilässä 5.11.1904 ja hän kuoli Mäntsälässä 92-vuotiaana Jokelan kartanon ”herrana” 19.4.1997, siis vajaa vuosi synnyinseudullaan vierailun jälkeen. Antikainen oli herrasmies ja vaimonsa hyvin vieraanvarainen. Saimme huomata sen, kun vierailimme Ullan kanssa Jokelan kartanossa, jonka he olivat ostaneet Hella Vuolijoen perikunnalta. Kauppaa oli hoitanut Sakari Tuomioja, Erkki Tuomiojan isä. Saimme käydä myös kartanon ullakolla, jossa seinänvierustoilla nojaili tavaton määrä Antikaisen maalauksia. Se oli yksi huikeimmista kulttuurikokemuksista, joita on elämäni varrella ollut. – Olen kertonut Antikaisesta sekä Värtsilän kuvista ja tauluista kirjassani Värtsilän kirkot. Mielenkiintoista taidehistoriallista tarinaa kirkkomme sisällä.
  – Kysymys Heikki Antikaiselle: miten Jarkko ja Laura ovat sukulaisia Akseli Antikaiselle, joka on säveltänyt Värtsilän laulun? Joku on todennut, että tämä laulu on parhaimpia maakuntamme pitäjälaulujen joukossa. – Tervehtien Erkki Lintunen

 5. Seppoa tarkoitin, mutta sormet kirjoittivat Reino. Ei ollut muuten ensimmäinen kerta, kun Sepon ja Reinon sekoitin. Ainakin kertaalleen sen aikoinaan paikallislehteenkin näpyttelin ja tarjosin Sepon etunimeksi Reinoa. Kiitos Erkki korjauksesta.

 6. Erkki Lintunen oli esittänyt kysymyksen, miten Jarkko ja Laura ovat sukulaisia Akseli Antikaiselle. Jarkko Antikainen soitti ja kertoi, että Akseli Antikainen oli hänen isoisänsä.

  Enpä muistanut mainostaa, että Värtsiläpäivät ovat ensi kesänä heinäkuun 23.-24. päivinä. Eiköhän toivoteta täten koko Antikaisen sukukunta tänne tervetulleiksi tuolloin.

 7. Akseli Antikaisen lahjoittama ja Seppo Näätäsen maalaama alttari- taulu on minulle erittäin tärkeä. Kun katselen sitä, kuulen apos-
  tolin sanat: ”Nyt me katselemme vielä kuin kuvastimesta, mutta silloin näemme kasvoista kasvoihin. Nyt tietoni on vielä vajavaista, mutta kerran se on täydellistä, niinkun Jumala minut täydellisesti tuntee.” 1 Kor.13:12. pater F.

 8. Tämä Akseli Antikainen on ”yksi minun ihannemiehistä”, siksi nostanpa tämänkin jutun esille.

 9. Kannattaa näitä vanhempia artikkeleita nostaa esiin. Tätäkään historiallista artikkelia en ole koskaan nähnyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *