Hellissä hoidettavana

Kun tuota Helliä on röykytetty lähes julkaisun kuin julkaisun sivuilla, niin kerronpa omakohtaisen kokemuksen Hellin palvelusta ja toimivuudesta. Yli viisikymppisenä pitäisi oppia varomaan purukalustonsa puolesta ja olemaan purematta ihan mitä sattuu. Kävi kuitenkin niin, että noin vajaan vuoden aikana onnistuin puraisemaan kolmen hampaan paikat irti. Omaa laiskuutta oli se, että en heti ensimmäisen paikan irtaannuttua lähtenyt hammaslääkäriin, vaan luulin kai hampaiden kasvavan uudelleen. Ei ne kasva tässä iässä. Kolmas irtaantunut paikka paljasti ikävänpuoleisen ruuvin, joka repi poskea, sitä kärsimystä ei enää sietänyt.

Mietiskelin yksityishammaslääkärille lähtöä, kun kuulopuheiden mukaan Hellin hammaslääkäreille ei pääse kuin varaamalla ensin ajanvarausajan. Kuitenkin eräänä maanantaina päätin soittaa Tohmajärven hammashoitolaan. Parin pirahduksen jälkeen sieltä vastattiin, kuunneltiin huoli  ja kysyttiin, että voisinko tulla seuraavana päivänä, jos särkypotilailta jää aikoja käyttämättä, muuten voisin tulla seuraavana maanantaina. Särkypotilaita oli, joten hoitoaika siirtyi seuraavalla viikolla.

Sovittuna aikana lampsin hammashoitolaan, jossa hoidettiin inhottava ruuvi pois ja pari hammasta sai uudet paikat. Kahden viikon päästä järjestyi uusi aika, jolloin loput ongelmat hoidettiin kuntoon.

Enpä muista, että olisin entisen terveyskeskuksen aikana yhtään nopeammin saanut purukaluston ongelmia kuntoon. Kunnostuksen hintakin oli kohtuullinen verrattuna yksityiseen hammashoitoon. Kiitoksia vaan Hellin hammashoitoon.

Yhtälailla kohtuullisen ajan kuluessa olen saanut reseptini uusittua, päässyt lääkäriin ja saanut vereni ja muutkin eritteeni analysoitua. Rähistä ei ole tarvinnut kertaakaan eikä ääntä muutenkaan nostaa, asiallinen keskustelu on riittänyt.

4 comments for “Hellissä hoidettavana

 1. Markus,

  hammashoidosta ei minulla ole kokemuksia, mutta muuten Hellin palveluista on. Mikä lienee ”kohtuullinen aika” lääkäriin pääsyssä? Vuosi sitten odottelin vuoroa neljä kuukautta, turhaan. Ilmeisesti en ollut enää kirjoissa enkä kansissa. Muitten ihmisten kokemukset lienevät sieltä sinun ja minun kokemusteni välimailta.

  Lääkäriin pääsy lienee vaikeaa, jos lääkäreitä ei ole läheskään riittävästi. Todelliset syyt tähän ovat suurin piirtein tiedossa. Ne on julkisuudessa viime aikoinakin kerrottu monta kertaa. Niinpä päätösvaltaa käsissään pitävien olisi korjattava epäkohdat neuvottelemalla vastapuolen, myös lääkäreiden kanssa. Samoin Valviran lausunnot pitäisi ottaa todesta.

 2. Kuten monessa muussakin asiassa, niin yksittäisten ihmisten kokemukset voivat olla ja ovatkin hyvin erilaisia. Vedämme myös helposti johtopäätöksiä ja yleistyksiä yksittäisten ilmiöiden perusteella ja niillä leimataan sitten kaikki huonoksi tai epäonnistuneeksi. Ei hoitajien ammattitaito ole mihinkään kadonnut, vaan hoito on hyvää, kun siihen pääsee.
  Hellissä on iso ongelma ja se on johtamisen ongelma. Tämä maailma on täynnä Helliä isompia ja alueellisesti laajempia organisaatioita, jotka toimivat tehokkaasti. Muistatko, Erkki, miten aikoinaan kuntainliittoja ja kuntayhtymiä moitittiin byrokraattisiksi ja kalleiksi, miten innokkaasti niitä sitten purettiin. Nyt niitä haaveillaan takaisin. Organisaatiomalli saa olla vaikka millainen, mutta jos johto ei hallitse sitä, niin hommahan ei toimi.
  Sitten ne lääkärit. Aikoinaan Värtsilään rakennettiin lääkäreille oma paritalo, jotta saataisiin lääkäreitä. Vähän aikaa lääkäreitä asui siinä, sitten muuttivat pois. TOhmajärvelle haettiin lääkäreitä mainostamalla ja lupaamalla asunnot ja kaikki. Lähes koko ajan mitä olin toimittajana niin aina puhuttiin lääkäripulasta. Tosin nyt tilanne on äitynyt pahaksi. TErveyspuolen johdossa Hellissä varmaan aiheellista olisikin olla lääkäri, tällä hetkellä taitaa olla terveydenhoitaja johtajan koulutustaso. Että silleen.
  Se kohtuullinen aika. Neljän kuukauden odotus on kohtuuton. Minusta kohtuullinen aika odottaa lääkärivuoroa on max. viikko, reseptit pitää saada uusittua pariin päivään, miel, yhteen, ja akuutit jutut pitää päästä hoidattamaan heti.
  Mitä tulee Valvirojen ja muiden valtion instanssien selvittelyihin ja lausuntopyyntöihin, niin onhan niihin asiallisesti vastattava, mutta saa lausunnossa olla kriittinenkin, jos Helsingin herrat moittivat tekemiensä huonojen päätösten noudattamisesta.

 3. Tänä syksynä olen saanut Kiteen terveyskeskuksessa seuraavia vastauksia: ”ei ainakaan kuukauteen ole mahdollista päästä lääkärille, jonot ovat sellaiset”, ”katsotaanpas Tohmajärveltä, ei ole tilanne parempi sielläkään”, ”joudumme suunnittelemaan näitä asioita viikon kerrallaan”, ”eilen oli kaksi lääkäriä, tänään sentään viisi”.

  Hellistä lienee päätetty täällä paikallisesti, tuskin sitä on saneltu Helsingistä. Vaikka tiijjä häntä, mikä näistä nykyisin selvän ottaa.

  Joskus tuntuu, että uudistuksissa ollaan liian herkkiä lähtemään kaikenmailman ismien perään. Ameriikastahan niitä taitaa levitä. Eikö olisi parempi kohennella asioita vuosikymmeniä jotenkuten toimineen pohjalta pienin kotikutoisin askelin, kuin rysäyttää kaikkea kerralla uusiksi?

 4. Olis, olis ,mutta kun koskaan ei olla tyytyväisiä, sitä yritin sanoa. Lait ja asetukset lienee Helsingin päästä, muu soveltaminen sitten paikallista kyvykkyyttä.
  Virkalääkäri teki tunnit täyteen ja vähän ylikin, piti sitten vapaata. Nykyisin lääkäri käy tekemässä viikon parin keikan, nostaa palkan ja osingot lääkärifirmasta ja lomailee 3-4 viikkoa päälle. Harvassa muussa ammatissa oma ammattijärjestö ohjailee valmistuvien lääkärien määrää. Jaa, ehkä pappien kohdalla, joita vihitään uusia vain jos on virka tarjolla, työttömiksi ei pappeja vihitä, niinkuin esim. poliiseja valmistuu. no tämä tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *