Ensimmäiseen työpaikkaan

Notkon Osulan myymälänhoitaja Leo Partanen apulaisineen vuonna 1942. Hilkka Partanen toinen vasemmalta.

Jatkosotaa oli käyty reilun vuoden verran. Marraskuisena aamuna 1942 astelin sydän pamppaillen ensimmäiseen työpaikkaani Notkon Osulaan. Valkeasta lakanasta ommeltu työtakki oli kainalossa. Myymälänhoitaja Leo Partanen, pitkä, hoikka ja totinen mies vei minut leipäosaston kassan ääreen.

Vilkaisin ulos ikkunasta. Jono asiakkaita oli oven takana odottamassa. ”Sinä hoidat nyt tämän sakariinin jakelun yksin. Kaksi pussia asiakkaalle”, sanoi esimieheni Leo.

Sen päivän olin kuin hurmiossa: olkaa hyvä, kiitos ja kassan kilahdus. Voi, jospa tämä päivä ei päättyisi koskaan, ajattelin ja tuskin maltoin aamiaistunnille lähteä. Näin lapsellinen voi 16-vuotias harjoittelijaneitonen olla.

Esimiehelläni Leolla oli viisi iloista tyttöä paimennettavanaan ja vaikutti toisinaan siltä, että vanhalla pojalla saattoi olla vaikeuksia tehtävässään.

Elintarvikkeet olivat säännöstelyssä. Kauppaa tehtiin kupongeilla, joita leikattiin ja liimattiin.

Silloin elettiin jo vuonna 1939 alkanutta elintarvikkeiden säännöstelyn aikaa. Sokerista se alkoi. Pari viikkoa myöhemmin tuli kahvi kortille ja sitä mukaa, kuin elintarvikepula paheni, kaikki muutkin elintarvikkeet, esimerkiksi saippua, tupakka, jalkineet ja tekstiilit.

Säännöstelykorttien kupongit aiheuttivat runsaasti lisätyötä. Kauppaa tehdessä leikattiin määrätyn ostoksen katteeksi vastaava kuponki, joka jälkikäteen liimattiin omalle kartongilleen. Muistan eräänkin illan, jolloin olin työtoverini kanssa ylitöissä liimaamassa kuponkeja.

Lähdettiin siinä kello 21 maissa kotiin ja kuinka ollakaan, isäni oli soittanut myymälään kysyäkseen, missä viivytään. Kukaan ei ollut enää vastaamassa, ja niinpä kotiin tultuani odotti viittä vaille selkäsauna. Sotilaita kun aivan vilisemällä vilisi silloin Värtsilässä, ja taisipa muutamalle kylän tytölle käydä ns. hullusti. Näin jälkikäteen isäni hädän kyllä ymmärtää.

Hilkka Partanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *