Arkkipiispa Paavalin elämä kuvina

Valokuvakirja esipaimenesta
Ole Iäti Muistettu

Arkkipiispa Paavali Esipaimenemme,
toim. arkkimandriitta Sergei, rovasti Leo Iltola ja Helena Pavinskij, Ortodoksinen veljestö Ry 2014

Kuvateos arkkipiispa Paavalista on tulvillaan muistoja. Häntä on kuvattu siviili-ihmisenä, pappisseminaarilaisena, sotilas-pastorina, munkkina, piispana ja Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispana. Kirjaan sisältyy lyhyt elämänkerta, jossa käydään läpi Alvi Gusevin ja Anna ( ent. Vodomensky) Gusevin Georgi-pojan vaiheita. Perhe muutti 1919 Suomeen, Viipuriin, ja sukunimi muutettiin Gusevista Olmariksi. Myös Georgi-nimestä alettiin käyttää suomenkielistä muotoa Yrjö.

Kirjaan on saatu materiaalia monelta taholta, mm. Valamon ja Lintulan luostarin arkistoista ja yksityishenkilöiltä. Usein suhteellisen pienikokoiset kuvat muodostavat selityksineen kartan myös muiden ortodoksisten vaikuttajien kohtaamisista. Isä Esipaimen seurasi tiiviisti myös Heinäveden Valamon luostarin elämää. Hänen aloitteestaan rakennettiin vuonna 1977 vihitty Kristuksen Kirkastumisen Kirkko. Arkkipiispa tunnetaan myös musiikillisista saavutuksistaan. Hän uudisti kirkkolaulua ja hänen perustamansa oli Hymnodia- kuoro, jolta on jäänyt yksi levytys muistoksi. Vanhemmiten alkoivat terveydelliset vaikeudet vaivata arkkipiispaa ja hän joutuikin sairaalahoitoon vakavan sydänkohtauksen
vuoksi. Kun lopullinen kutsu tuli, haudattiin hänet Valamon Luostarin hautausmaahan. Haudasta on muodostunut monelle pyhiinvaelluskohde. Aikalaisten mielessä on paljon muistoja arkkipiispa Paavalista, jopa moneksi kirjaksi asti. Tällainen valokuvateos on kavalkadi hänen elämästään ja tiestään sekä yksityisenä kilvoittelijana, että kirkkokunnalleen unohtumattomana henkilönä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *