Sateenkaariperheen elämää

Lydecken-palkittu lastenkirja
On aihetta ymmärtämykseen

Tittamari Marttinen & Aiju Salminen: Ikioma perheeni, Pieni Karhu kustannus

ikioma-perheeniMarttisen ja Salmisen kirja sateenkaariperheen elämästä palkittiin Arvid Lydecken – palkinnolla. Tyttö, jolla on kaksi äitiä, mutta ei isää, elää onnellisessa perheessä: ”Minulla on pää täynnä haaveita. Niitä on ainakin miljoona. Isona minusta tulee kioskin myyjä ja puuseppä. Pidän kesäkioskia puistossa keskellä kaupunkia ja myyn siellä kesäkeittoa. Talvisin veistän puukenkiä. Lomalla menen merille ja nautin tuulesta ja vapaudesta.”

Kirjassa tutustutaan myös perheeseen, jossa on kaksi isää ja poikaan, joka oli pienenä tyttö. Siis ajankohtaisia aiheita. Tärkein pointti kirjassa on, että se välittää lapsille tietoa erilaisista perheistä ja siitä, että elämä voi tällaisessakin perheessä olla onnellista, vaikka yleensä perhe on isän, äidin ja lapsien muodostama.

Lastenkirjan luonteeseen kuuluu, että ilmaisu on vähemmän särmäistä ja jos puhutaan vaikeuksista, se tapahtuu hienovaraisesti.

Arvid Lydecken – palkinto on arvostettu lastenkirjapalkinto. Niinpä Ikioma perheeni – kirjaa on luonnehdittu lämminhenkiseksi ja sympaattiseksi teokseksi. Usein lasten kuvakirjan kieli on tärkeässä osassa kuvituksen lisäksi. Kielen on sovittava luettavaksi ja sen on oltava myös virikkeistä. Tämän Marttinen taitaa. Luulisin, että tämän kirjan kuvitus on heikompi lenkki kuin teksti. Kuvat ovat hivenen sävyttömiä. Että mitä? Kirjasta huokuu semmoinen tunnelma, että lapsen onnellisuus ei ole kiinni siitä, millainen on perheen koostumus. Tärkeintä on rakkaus, sekä perheenjäsenten osallistuminen toistensa iloihin ja suruihin.

Jouko Varonen

27 comments for “Sateenkaariperheen elämää

 1. Kirja on yksi lenkki Suomalaisten perhekäsitteen tuhoamisessa eikä siitä tuhosta hyvää seuraa.

 2. Varmasti lapset ovat ihania lapsia näissäkin perheissä, mutta itse
  en hanki pian kuusi vuotta täyttävän lapsenlapsen lukemistoon
  tätä kirjaa. Minusta näistä sateenkaariperheistä on tullut jokin
  muoti- ilmiö, täytyy elää mitä kummallisimmissa suhdekiemuroissa.

  Saatanhan olla ihan väärässä.

 3. Mielestäni tutustumisen arvoinen kirja, Joukon jutusta päätellen. Luin useampaan kertaan nuo kaksi viimeistä lausetta ja pidin niistä.

 4. Kiitos Jouko, että esittelit hyvän kirjan. En muuten näe mitään syytä, ettenkö antaisi sitä
  lapsen lasteni luettavaksi.

 5. Minkään käsitteen tuhoamisesta sinällään ei seuraa sen enempää hyvää kuin pahaakaan.
  Perhe on pyhä tietääkseni vain yhdessä tapauksessa: Pyhä Perhe.
  Paha maailmassa on seurausta rakkaudettomuudesta. Kaikki perheet, joissa lasta rakastetaan, ovat hyviä.

 6. Palaan vielä tähän aiheeseen:

  Mielestäni tällä hetkellä sateenkaariperheissä elävät pikkulapset
  ovat kyllin vanhoja vasta vuosien kuluttua itse kertomaan, millaista
  perhe- elämä omakohtaisesti koettuna oli. Ehkä tarvitaan tilitystä,
  avautumista, kaapista ulos tulemista…vanhempiensa tavoin?

  Nyt kun kirjaa markkinoidaan lasten onnellisuudella, ujutetaan samalla
  rautaisannos piilomainosta ko. perhemallista, joihin voi halutessaan
  heittäytyä.

  Kirjoitan näin ehdottoman kielteisesti tästä aiheesta, koska lähipiirini
  lähipiiristä löytyy karmaiseva esimerkki sateenkaariperheestä suku-
  puolenvaihdosleikkauksineen. En lämpene asialle.

 7. Suomikin on liittynyt YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Siinä sopimuksessa sanotaan ”lapsella on oikeus perheeseen sekä isään että äitiin.”
  Kirjan sanoma on räikeästi YK:n lapsen oikeuden vastainen.
  Meillä on sotien seurauksena riittävästi niitä lapsia, jotka joutuivat elämään ilman omaa isää ja monet myös ilman äitiä. Heidän kertomuksensa isän tai äidin kaipuusta on koskettavaa.
  Nyt meille on lakisääteisesti tulossa näitä puoli orpoja, lapsia joilta puuttuu isän tai äidin malli. Se malli vanhemmista tulee lapsen ensimmäisten ikävuosiaen aikana ja menee syvälle lapsen alitajuntaan ja vaikuttaa sieltä alitajunnasta tahtomattamme kaikkeen perhettä koskevaan käyttäytymiseen.
  Kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi ihmiseksi lapsi tarvitsee molempien siis isän ja äidin huolenpidon. Tämän päivän koulumaailma osoittaa sen miten lapset reagoivat kun sitä molempien vanhempien huolenpitoa ei enää ole. Levottomien, lyhytjänteisten, keskittymiskyvyttömien ja mistään piittaamattomien lasten ja nuorten aikuisten joukko senkun kasvaa. Sitten sen kaltaisia ihmisiä pitää tehdä vielä lisää sateenkaariperheissä.

  On merkillistä kuinka tuossakin kirjassa kailotetaan rakastavista vanhemmista, onnellisita lapsista, sopuisasta elämästä ja ja kaikki tyyni sepitelmää vailla mitään totuuspohjaa. Annetaan ymmärtää ja sanotaan suoraan lapselle olevan hyväksi elää sateenkaaren alla. Valehtelemisen ja satuilun eron minä ymmärrän, mutta se sateenkaariperheen lapsi ei sitä tule ymmärtämään, kun valehteleminen käännetään totuudeksi ja totuus valehtemiseksi. Se totuus on kuten YK:n lapsenoikeus sopimus sen sanoo, oikeus isään ja äitiin.
  Tämän kirjan esittelystä ei tule minulta aplodeja.

 8. Päivin tavoin minäkin kertasin Joukon kirjaesittelyn kaksi viimeistä lausetta. Niissä on koko kirjan ydinsanoma, luulisin nyt ennen kirjan lukemista.

 9. Hienoa. Kirja-arvostelu joka herättää keskustelua!

 10. Mie tein jutun, kun kuulin, että kirja on voittanut Lydecken-palkinnon.
  Tuli tietysti mieleen, mitä fariseus tuumi: -Kiitos Herra, että en ole yhtä
  huono kuin nuo muut ( tai jotain sinnepäin).

 11. Jouko hei, ihan hyvä juttu, että teit tämän kirjaesittelyn.

  Vaikka tieto tuskaa lisää, on tässä esillä asia, joka puhuttaa
  varmaan jatkossakin.

 12. Jos ajatellaan hetki perhettä, jossa menee huonosti. Isä on raiskannut tytärtään 2-vuotiaasta asti, äiti ei alkoholinkäytöltään ehdi kuin välttämättömään ja asia tulee ilmi kun tytär on 6-vuotta. Tällöin tytär otetaan huostaan, käytetään ammattiapua tosissaan. On selvää, että tuska on loputon, mutta niinpä tyttö selvisi omilleen äärimmäisen kovalla työllä. Käy nyt työssä. Poikaystävää hän ei vielä uskalla ottaa, pelottaa saatanasti. Toivottavasti joskus löytyy, todella toivon, että on kunnon jätkä. Muuten vääntäisin munat solmuun, jos minusta on kiinni.

  Tämä voisi sattua yhtä hyvin homo- kuin heteroperheessä. Se, että listataan Maija Varosen tavoin yksittäistapahtuma homoperheestä on yhtä huono argumentti kuin yksittäistapaus heteroperheestä.

  Mikä mättää? Huono kasvatus, voi tulla huono tai hyvä lapsi. Hyvä kasvatus, voi tulla hyvä tai huono lapsi.

  Parasta olisi toimia HYVIN, niin lapsen todennäköisyys toimia kunnon kansalaisena on paras. Näin sanoo käytännön järki, voi olla, että tutkimuskin.

  Sanopa Kalevi, miten tuomitseva asenteesi auttaa niitä perheitä, joissa on kaksi äitiä ja lapsi? Haukutko heitä päin naamaa, olet mielestäsi hyödyllinen. Jos sinussa on kiveksiä, niin tue ja auta lapsia, jos pystyt, siitä on hyötyä. Käytä taitosi ja viisautesi lapsiin, rippumatta siitä olivatpa he hetero- tai homosuhteessa syntyneitä. Nostan hattua, jos näin toimit, tiedän että sinussa on esimerkkiä, jos haluat.

  Kalevi viittaa lakitekstiin, onko LAKI AINA LAPSEN ETU?

  Isä- ja äiti eroaa, lapsen huoltajuudesta ei päästä sopuun. Käräjäoikeus päättää tasapuolisesti, että lapsi asuu viikon isällä ja viikon äidillä. HALUATKO SINÄ MUUTTAA JOKA VIIKKO? Mennä kuin koira paikasta toiseen. Tämä ei ole kenenkään etu.

  Lakia on helppo noudattaa, kun ei tarvitse ajatella.

  Lapsi tarvitsee rajoja, ettei koe turvattomuutta, lapsi tarvitsee syliä, aitoa vuorovaikutusta, välittämistä ja ruokaa.. Se asuuko talossa samaa tai eri sukupuolta olevat eivät saa olla määräävä tekijä, kyse on siitä, miten lasta kasvatetaan.

 13. Nimimerkillä mielipide haihattelle tässä asiassa mielikuvituksen voimin.
  Hän osoittaa sen kuinka erinomaisesti aivopesu ja homopropaganda on toiminut. Monet ihmiset myös tässä kommentoineet olisivat joitakin vuosia sitten kauhistelleet tätä maailman menoa. Nyt se otetaan kuin se olisi aivan normaalia ihmisten elämää. Näin se aivopesu muuttaa ihmisen ajattelun.

  Muutoin minulle kelpaa olle yksin oikeassa kuin joukon mukana riettailemassa.

 14. Otetaanpa rauhallisesti, etteivät lapset mene pesuveden mukana. Lapsista tässä on oltava huolestuneita, lapsista!!!

 15. Onpa susirajalla todella vanhoillista väkeä. Onneksi muutamat tuntuvat ymmärtävän,
  että ihmisiä on erilaisia ja erilaisuus ei ole vainottava asia. Mikäs mies tämä Kalevi
  Tikka on? Taitaa olla ihan kylän ”terävästä” päästä. Minä täällä Helsingissä olen oppinut,
  että pitää ymmärtää kaikenlaisia ihmisiä. Joskus voi nimittäin sattua että tilanne liippaa
  läheltä omaa sukua. Mitenkäs sitten suu pannaan Kalevi?

 16. ei täällä vanhoillisia olla! Eli ei kannata yleistää. Annetaan kaikkien mielipiteiden tulla esille vapaasti. Ehkä jollakin lamppu voi syttyä aiheesta, että asiasta voi olla toinen näkemys…, erillainen kuin minulla ja voin jopa kunnioittaa sitä.

  Se pistää rattaat pyörimään päässä ja ehkä … muutoksen tuulia.

 17. Jaanalle poikani vastaavat itse tekemisistään. Muuten Kalevi on sellainen äijä joka tietää sen mikä on oikein ja mikä väärin. Yksistään ihmisen lisääntymisbiologia ei käsitä sitä että uros poikii tai naaras siittää.

  YK:n lapsenoikeuksien sopimus on muuten viisaitten ihmisten laatima ja siinä määritellään lapsen oikeudeksi oikeus perheeseen ja molempiin vanhempiin siis isään ja äitiin.
  Minua ei haittaa tippaakaan se jos minua pidetään vanhoollisena, tänä päivänä sitä nimitystä voi pitää kunniamainintana siitä, että on moraaliltaan terve.

 18. Kuulin tässä eräänä päivänä, että etunimilakia ollaan muuttamassa siten,
  että tyttöjen ja poikien nimiä ei enää eritellä, vaan lapselle voi laittaa minkä tahansa
  nimen, kunhan se ei ole hyvän tavan vastainen.

  Minä voisin mennä Tyynen kanssa naimisiin, muuttaa nimeni Vihtoriksi, jonka lisäksi
  tuleva lapsemme saisi nimen 007

  Jaanalle: Vaikka susirajalla asummekin, olemme käyneet kaikilla mantereilla
  ja nähneet ja kokeneet huomattavan määrän maailman metropoleja erilaisuuksineen.

  Helsinki on hyvin pieni kaupunki monen muun rinnalla.

 19. Minulle on esim. ihan sama, mitä uskontokuntaa ihminen edustaa.
  Lestadiolaisista piireistä tulivat parhaat vanhemmat ja oppilaat
  entisinä opettaja-aikoina. Juttelin myös mormoonipoikien kanssa
  ja totesin, että nämä olivat ihan tavallisia ihmisiä huolineen, murheineen
  ja iloineen. Tietysti jos joku tulee ovelle sanomaan, että olet menossa
  sinne ”alakertaan” voin huomauttaa, että meitä on moneksi. Samoin
  ajattelen tietysti seksuaalivähemmistöistä. Ei minulla ole varaa tuomita
  ketään. Kivoja ihmisiä riittää, kun suhtautuu avoimesti kanssaihmisiin
  eikä tuomitse turhan takia. Uskonnon nimissä on toisaalta tehty paljon
  pahaakin. Se joskus surettaa.,

 20. Suvaitseva,Sisäänlämpiävää, silmiä kirveltää… sanoo:

  Missä suvaitsevaisuus on.. uskoisin,
  että sen olemassaolo on jokaisen elämänkokemuksista kiinni
  ja taitaa vähän vaihdella jokaisella yksilöllä
  aiheesta jo omista intresseistä riippuen.
  Etenkin pienellä paikkakunnalla syrjäseuduilla tahtoo yleinen mielipideilmasto vaikuttaa paljonkin omaan ajatteluun.

  Missä siis suvaitsevaisuus ja eri näkökulmien tiedostaminen?

  Kaikkien ei tarvitse olla ”jees” tyyppejä yhteisöllisessä kommunikaatiossaan,
  silti eriävätkin/ välillä jopa huvittavatkin näkemykset, ovat elämää itseään.

  Sisäänlämpiävät pirtit (piirit) taitavat muualla olla jo historiaa,
  kannattaisiko tirkistellä siitä nokeentuneesta räppänästä ulos
  jos näkyisi vaikka sitä ulkomaailmaa……omien nurkkien lisäksi.

  Vihaan juuri sitä, että arvostelija sulkee itsensä arvostelun ulkopuolelle itsekkäästi
  toteamalla ettei välitä muiden mielipiteistä tuon taivaallista, koska on oikeassa!

  Ovatko kaikki muut väärässä? Voi miettiä jokainen keskuudessaan onko besserwisser vai jotain avoimempaa?

  Vai ei vanhoillisia, sallin itseni olla erimieltä.

  Matkailu avartaa, mutta olen nähnyt monenlaisia matkustajia ja motiiveja matkusteluun.
  Helsinki on hyvin suvaitsevainen kaupunki ja monella tavalla ja rankattu sen suhteen johtaviin matkailukaupunkeihin ja sen on Jaana Pekonenkin huomannut.

  Älkää nyt vaan kukaan tämän takia lopettako kirjoittamista,
  olette varmasti ihania, oikeita ihmisiä,
  oikeassa elämässä. Muutamaa vanhaa vänkkyrää lukuunottamatta.

  Elämä jatkuu ja muuttuu, siihen ei voi kuin ottaa osaa tai ……….

  Ei anneta pilata hyvää artikkelia ja sen sanomaa suvaitsemattomuuden takia.

  Se pistää rattaat pyörimään päässä ja ehkä … muutoksen tuulia.

  Lainauksia tekstissä mm. VÄRTSIN sivuilta kommenteista ja mielipiteistä
  Asiat ja asenteet eivät näemmä muutu nopeasti.

 21. Voi, voi mikä sille voi, että tietää riettailun olevan riettailua ja sanoo sen ääneen eli kirjoittaa.
  On vaadittu suvaitsevaisuutta ja nykyaikaisuutta, siispä aloitamme suvaita raiskaamista, varastamista, murhaamista, kavaltamista, putkijuopottelua, huumausaineden käyttöä ja niin edelleen kun jotkut ihmiset niin kuitenkin tekevät.

  Tämän oivalluksen jälkeen olen erityisen suvaitsevainen ja lyön käsiäni yhteen kannustaen kerran vielä pojat ja tytöt.

  Oikeesti tätä voisi vääntää hamaan hautaan asti, mutta lopetan tähän.

 22. Nyt läiskyy Kalevilla yli. Kädet ristiin. Nykyisin monet asiat ovat vaikeasti ymmärrettäviä. Ja on niin että ihmissuhteissa on opittava paljon sietämään toisin ajattelevia. Parhaiten tämän oppii, kun muistaa, miten Jumala sietää meitä. Hengellisellä kielellä: armahtaa.

 23. Suvaitseva, myötähäpeää tasa-arvon päivänä sanoo:

  Lainaus:
  ”On vaadittu suvaitsevaisuutta ja nykyaikaisuutta, siispä aloitamme suvaita raiskaamista, varastamista, murhaamista, kavaltamista, putkijuopottelua, huumausaineden käyttöä ja niin edelleen kun jotkut ihmiset niin kuitenkin tekevät.”

  Tämä on juuri sitä yleistystä ja kommentoimista ihan muista asioista kuin mitä artikkelissa ja vastakommentissa on kyse.

  Lukemisen ymmärtämisestä sain joskus moitteita, kun puhuin asian vierestä esitelmässä eli en nähnyt asian ydintä, vaan laajensin sen kaikkialle muualle kuin mitä asia koskee.

  Tästähän on kyse Kalevin kommentissa, asian ydin unohtui.
  Itse asiaa ei kommentoitu ollenkaan takentavasti.

  En kannata mitään noista Kalevin mainitsemista asioista kommentissaan.
  Eipä taida muutkaan.

  Eivät homot ja lesbot ole sen kummallisempia perhe-elämässä, kuin heterosuhteessa elävät. Samat ongelmat molemmilla.
  Tietysti isompi taakka ensiksi mainituilla suvaitsevaisuuden puutteen vuoksi.

  Tasa-arvon päivänä 19.3.

 24. Nimimerkille (Suvaitseva, myötähäpeää tasa-arvon päivänä) tereisiä Värtsin toimituksesta. Olet käyttänyt kommentia kirjoittaessasi toisen sähköpostiosoitetta. Jos nimellä ei halua kommentoida, se ok. Nimimerkit sallitaan, mutta se että sähköpostiosoitekkin on toisen, ei ole sallittua. En poistanut kommenttiasi, enkä poista vielä. Mutta jos sama meno (sähköpostiosoitteen väärinkäyttö) jatkuu tulen poistamaan! Asiallisesti tekstiä kuitenkin kirjoitat, etkä ketään suoranaisesti loukkaa, siitä pojot sinulle!

  Muistakaamme siis, että netti ei ole täysin anonyymi kanava. kaikki voidaan jäljittää. Myös tekaistujen sähköpostiosoitteiden, esimerkkinä vaikka. aku.ankka@ankkalinna.fi tyyliset!

 25. Eira, tässä on mielestäni kyseessä nettitrolli. Eli kirjoittaja provosoi muita (anonyymisti).
  En ainakaan itse mielelläni lähde tuohon mukaan taittamaan ”peistä” siitä, että kuka on oikeassa ja kuka väärässä.

 26. Nimimerkit kamelontteja ei persoonaa, ei kasvoja, ei uskottavaa sanomaa ja tekaistuilla yhteystiedoilla. Siis huijarin tuntomerkkejä.
  Otanpa linjan, että en noteeraa nimimerkillä kommentoivien tekstejä muulla tavoin kuin toteamalla, että en keskustele nimimerkin kanssa.

 27. Nyt päästiinkin varsinaiseen villakoiran ytimeen!
  Kuten jo aikaisemmin sanoin, minä en ainakaan viitsi enää
  provosoitua rehellisistä trulleista enkä epärehellisistä trolleista
  vaikka nimimerkillä kirjoitankin.

  Koittakaa nyt hyvät immeiset, erottaa nää kertakäyttö- ja
  vakinaiset nimimerkit toisistaan. Älkää niputtako niitä
  samaan roskapostiin!

  Toivoo

  Pakarisen Riitta alias Telle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *